Hoe betrouwbaar zijn hedendaagse audiobladen?

Bert en Louis zijn vrienden, daar is niks mis mee, alleen heeft Louis een bedrijf dat versterkers maakt en schrijft Bert voor een audiomagazine. Daar is nog steeds niets mis mee hoor ik u denken. Maar nu gaat Bert een recensie van een versterker van Louis schrijven. Ai, dat kan niet, daar gaat je geloofwaardigheid Bert. Niet doen Bert! Vermijd nou elke schijn van partijdigheid; les nummer één op de School voor Journalistiek.

Je begint trouwens aardig op die andere Bert te lijken, die Bert die binnenkort bondscoach van Saoedi-Arabië gaat worden. Het land waar je voor homoseksualiteit jarenlang de bak in draait. Het land waar afvalligen de doodstraf krijgen. Ja dat land Bert, daar ga je toch niet werken Bert, mis je je eigenwaarde Bert? “Ik doe het om het land te helpen”, hou toch op Bert, je doet het alleen maar voor het geld, smerig veel geld. JE HEBT JE ZIEL AAN DE DUIVEL VERKOCHT, BERT!

Het blad in kwestie is HVT. Dat blad ken ik wel, daar heb ik in het verleden ook zaken mee gedaan. Op zich best wel een okay blad, een beetje oubollig, maar nog nooit op welke vorm van nepotisme dan ook kunnen betrappen.

En ik begrijp heus wel dat in deze dagen een blad rendabel houden best wel een hell of a job is. En ik begrijp ook dat zo’n blad het moet hebben van advertenties en abonnees. En dat ze van zo’n beetje ieder zichzelf respecterend merk een apparaat krijgt aangeboden om te recenseren. En dat er veel merken en dus veel apparaten zijn waaruit gekozen kan worden. En dat het merk dat adverteert bovenop de stapel ligt, snap ik helemaal.  Maar wat ik niet snap is dat Bert, het vriendje van Louis, de recensie voor HVT gaat schrijven.

 

Robert
Written by Robert

6 Comment responses

  1. Avatar
    October 10, 2015

    Beste Robert, hier begrijp ik helemaal niets van. Het audiowereldje is klein. Louis ken ik al jaren, gewoon uit het relatienetwerk. We komen elkaar wel eens tegen. Wat zijn versterkers betreft: kwam hem vorig jaar in Heerenveen op de Thialfshow tegen. Hij ging naast de modules nu ook kant-en-klare versterkers verkopen. Goh, interessant, vooral toen ik de technische achtergrond had gelezen. September J.l. was het zover……En nu staat hij hierboven. Het artikel/testverslag zal een tussenkop krijgen als: Profeten uit eigen land. Ik besteed veel aandacht aan producten uit de NL keuken. Leg net de laatste hand aan een testverslag van speakers van Rik Bach. Rik ken ik al jaren, we spreken elkaar aan met je en jij, maar we komen niet op elkaars verjaardag. Maar voor mij is Rik een (vak)vriend, net als vele anderen. Niet zo gek als je al zo’n 50 jaar in dit vak rondloopt. Problemen met mijn integriteit? Laat het me weten. Overigens op mijn FB pagina doe ik wel vaker verslag van nieuwe spullen die ik onderhanden neem. Niets mis mee toch?

    Reply

  2. Avatar
    October 11, 2015

    Beste Bert,

    Zoals je zelf aangeeft, is het audiowereldje klein. Iedereen kent elkaar wel en als je passie hebt voor audio dan wordt het audiowereldje nog kleiner. Ook wij hebben elkaar wel eens gesproken. Zo ook afgelopen december waarbij jouw rol als adviseur van Eltim ter sprake is gekomen. Daarbij heb ik aangegeven dat het recenseren van audioproducten een bepaalde verantwoordelijkheid en transparantie met zich meebrengt. Immers integer omgaan met vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Maar ook transparantie over de verwevenheid tussen bedrijven, producten en recensenten. Uiteindelijk gaat het erom dat de consument eerlijke keuzes kan maken. Ik begrijp heel goed dat je vanwege je passie voor Nederlandse producten ‘nieuwe spullen onderhanden neemt’. Echter een gerespecteerde recensent keurt geen producten waar hij of zij in enige vorm bij betrokken is. Objectiviteit is een groot goed. Elke schijn van partijdigheid dient vermeden te worden. Mijn advies is om je rol bij Eltim en het recenseren van diens producten gescheiden te houden. Zo voorkom je dat je recensies hun kracht verliezen. Immers de tijd “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”, ligt ver achter ons. Wees dan een profeet uit eigen land door consumenten de weg te wijzen naar een gedegen aankoop gebaseerd op onderbouwde argumenten.

    Reply

    • Avatar
      October 11, 2015

      Merkwaardig dat je niet op mijn argumenten in gaat. Ik heb noch persoonlijke noch zakelijke belangen bij Eltim Audio. Volgens mij ben je echt in de war en je verwart mijn betrokkenheid bij Hypex B.V. met die van Eltim Audio. Ik zal dus nooit een product van Hypex/Mola-Mola of KIII recenseren. Nogmaals dat heb ik ook wel eens hier en daar aangegeven. Maar dat laat onverlet dat ik op mijn persoonlijke pagina Audio Advies & Tekst best af en toe mijn enthousiasme voor een product mag laten blijken. Dus graag correctie.

      Reply

      • Avatar
        October 12, 2015

        Volgens mij moet je als objectievr recensent geen enkel zakelijk belang hebben . Dat heet een dubbele pet op je hoofd

        Reply

  3. Avatar
    October 13, 2015

    Na enkele scheldmailtjes hebben we besloten de discussie te stoppen.

    Reply

  4. Avatar
    April 15, 2021

    Bert en ik kennen elkaar al jaren. 40 jaar geleden heeft hij mijn draaitafel nagemeten toen hij nog bij Eringa werkte. Weten beide nog hoe verbluffend goed het Goldring G900SE element presteerde.
    Ook komen we elkaar op shows, etc. tegen, net als andere mensen elkaar tegenkomen. We vinden elkaar aardig, maar zijn geen vrienden en komen ook niet bij elkaar op de verjaardagen.
    En Robert: de pot verwijt de ketel. Als jij je journalistiek werk goed had gedaan had je twee zaken kunnen vinden:
    – ELTIM heeft nog nooit in welk audio magazine geadverteerd.
    – Het betreffende, overigens oprecht uitmuntende review is nooit geplaatst omdat de huidige HVT directie het niet wil plaatsen vanwege concurrentie overwegingen met wel adverterende bedrijven.

    Reply

<