Warner begaat grote blunder in strijd tegen piraterij

Filmstudio Warner Bros. heeft een pijnlijke blunder gegaan in zijn strijd tegen online piraterij. Het bedrijf is in een strijd verwikkeld met downloadsite Hotfile, maar heeft nu toegegeven dat het de site gevraagd heeft bestanden te verwijderen waarop het zelf niet de rechten bezit.

Hotfile is een uploadsite waar mensen bestanden kunnen plaatsen en beschikbaar kunnen maken voor anderen. Om bedrijven die auteursrechten hebben op bepaalde bestanden – zoals films of muziek – tevreden te houden, heeft de site een wettelijk verplicht beleid waarbij het op aanvraag van rechthebbenden bestanden verwijdert.

Nu blijkt dat Warner Bros. dit beleid heeft misbruikt door de verwijdering van bestanden te vragen waarop het niet de rechten bezit. Dit is gebeurd omdat de studio software gebruikt om Hotfile en vergelijkbare sites af te speuren en dat werkt niet helemaal perfect. Zo bezit Warner de rechten op de film ‘The Box’. Het programma zoekt echter niet alleen op deze film, maar op alle bestanden waarin deze twee woorden voorkomen. Hierdoor heeft het ook de verwijdering aangevraagd van de BBC-productie ‘The Box That Saved Britain’.

Het is nog niet bekend wat voor invloed dit zal hebben op de rechtszaak van Warner tegen Hotfile. De studio heeft wel de wet overtreden die stelt dat rechthebbenden bij het indienen van een verwijderingsverzoek een redelijk vermoeden moeten hebben dat het betreffende bestand inbreuk maakt op hun auteursrechten. (bron: telegraaf/digitaal)

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<