Keihard bewijs dat Buma/Stemra ordinaire oplichters zijn

Op de site van Pownews is een telefoongesprek te horen tussen Buma/Stemra bestuurslid Jochem Gerrits en een financieel adviseur (Rob Storm) van componist Melchior Rietveld. Rietveld zou een dispuut hebben met Buma/Stemra omdat Rietvelds muziek, zonder medeweten van de componist, zou zijn gebruikt in bioscopen en op DVDs. Het zou gaan om muziek die in 2006 is geleverd aan branchevereniging NVPI, volgens de financieel adviseur is deze op DVD’s gezet waaronder die van Harry Potter. Rietveld zou hierdoor minstens een miljoen euro zijn misgelopen.
 
Gerrits kan geen goed antwoord geven waarom Stemra niks voor Rietveld doet; “Omdat het voornamelijk buitenlandse releases betreft. Men gaat er vanuit dat in het buitenland de rechten geregeld zijn. Ze kunnen niet incasseren, want dat staat de incassoman daar niet toe.” De crux blijkt uit de volgende opmerking van Gerrits; “Aan 99 procent van de werken hangt een uitgever.” Om vervolgens zijn eigen uitgeverij naar voren te schuiven, dan is Gerrits genegen om de kwestie in de bestuursvergadering aan te kaarten, in ruil voor 1/3 van het bedrag dat Rietveld zou kunnen ontvangen!
Uiteraard was Gerrits niet voor commentaar beschikbaar en is voorlopig teruggetreden. Waarom de politiek (Teeven) niks van zich laat horen is ronduit vreemd, zeker nu in de Tweede Kamer de discussie over auteursrechten actueel is. Dat de poldermaffia die Buma heet, zo ongegeneerd en openlijk haar zakken kan vullen en daar steeds mee wegkomt is onbegrijpelijk.
Robert
Written by Robert

1 Comment responses

 1. Avatar
  December 05, 2012

  Al dit soort instantie’s die geld eisen van een (iedere) artiest zijn oplichters.
  Dat een artiest voor mij part € 10,000,- verdient voor een optreden? Geweldig………… maar dan voor een Cd/DVD te betalen is oplichterij van de bovenste plank.
  Denk maar aan de royalties die Michael Jackson (r.i.p.) krijgt. Hoe idioot kun je het verzinnen. Een DODE artiest die geld in het laatje brengt= pure flessetrekkerij, oplichting, volksverlakkerij, crimineel, illegaal

  Reply

<