The sound of music

The sound of music

Er zijn weinig dingen zó persoonlijk als een beleving.

Het enige wat wellicht nog intiemer is dan geluid, is geur.

Onze zintuigen vertellen ons alles over onze omgeving, wat we zien, kunnen voelen, horen en natuurlijk ruiken.

Is geur een emotie?

Waarom reageren we geëmotioneerd op geuren uit onze jeugd, herinnering, omgeving?

En hoe zit het dan met muziek?

Met geluiden?

Nederland wordt steeds drukker, wat is stilte?

Hoe klinkt stilte?

Is muziek de ruimte tussen de stiltes?

Als alles vibratie is, wat is dan de muziek?

Waarom is smaak persoonlijk?

Als producent of verkoper speel je in op sentiment, emotie. Muziek doet dat ook, het ‘speelt’ op gevoelens en daarom is het persoonlijk.

Nu gaat het bij muziek er natuurlijk om of je iets mooi vindt, leuk vindt, fijn vind, of je geraakt wordt… Maar juist doordat het persoonlijk is, is het kwetsbaar en soms lastig te verwoorden. Je oren daarentegen begrijpen het meteen, net als je neus.

Discriminatie is het maken van onderscheid; een versterker maakt dus onderscheid, een muzikant een componist,.. Het maken van een verschil is niet hetzelfde. En als iets of iemand zich onderscheidt is dat niet dús discriminatie.

Wat wellicht zo zou kunnen overkomen is wanneer iemand zich uitspreekt over iets. De persoonlijke uitspraak is onderscheidend omdat er verschil wordt gemaakt tussen het één en het ander. Er wordt gediscrimineerd..

Nadat ik een tijdlang had geluisterd naar mijn oude, samengeraapte set besloot ik dat ik méér wilde. Ik heb altijd kritisch geluisterd en ben ook nieuwsgierig gebleven.

Zelf heb ik 5 jaar geleden besloten om alles om te gooien, al m’n muziek in de computer te stoppen en van af daar de versterker aan te sturen, weg met de rest!! ‘Tsja’ zeiden ze bij de HI-FI specialist, ‘een computer…tsja, een digitale versterker, bijbehorende boxen, kabels etc… reken op €5000!’

Het mooie is natuurlijk dat ik nog niks had gehoord of geluisterd en toch wisten ze al meteen hoeveel dat zou kosten! Gelukkig heb ik niet gevraagd hoeveel ik kwijt zou zijn als ik wel wat horen wou, onbetaalbaar die muziek! Persoonlijk? Ja, persoonlijk met de nek aangekeken worden..

Afijn, genoeg gelachen; ‘Jawel, een DAC, vanaf zo’n €100 tot zo €10.000, het bestaat allemaal’. En ja, dat zal wel, maar nu weet ik nog niks. Goed, ik dus verder gezocht op internet en eigenlijk vanzelf kwam ik bij Robert terecht, Unique Music.

Ik bellen, afspraakje gemaakt en ik er naar toe. Koffie, kletsen, muziek, apparatuur, uitleg, lachen, nog meer muziek en natuurlijk allerlei DAC’s, en weer lachen.

Robert legde me uit dat Unique Music zich onderscheid door de persoonlijke, maatwerk aanpak, volledig gespitst op de wens van de betreffende persoon. Natuurlijk binnen de specialisatie Digitaal//Analoog, Streamen, Rippen, PC’s of Mac’s, kabels, akoestiek, NAD-master serie, Wireworld, etc.!!!! Ik zou eigenlijk ook ’s moeten vragen of hij ook verstand heeft van verzekeren?

Ik een DAC mee naar huis, met kabels en inspeel adviezen maar vooral ook met de opmerking en het nadrukkelijk advies om te laten weten bij vragen, opmerkingen, (on)tevredenheid en meer. En dat heb ik gedaan! Binnen een halve dag, het aangesloten spul klonk verschrikkelijk!

En met een lach werd er gereageerd, het moet namelijk ingespeeld worden?!? En zo is het blijven gaan, ik bellen, Robert die precies snapt wat ik vraag en bedoel en adviseert zonder dat ik een portemonnee hoef te trekken ofzo, integendeel. Goeie tips die het nog leuker maken, mooie machines die het allemaal interessanter maken, demonstraties die het toegankelijk maken en dit alles met een lach en een hartelijk welkom!

Ik hoop binnenkort een vergelijk te mogen maken tussen mijn nieuwe NAD C375BEE met DAC en de NAD 390DD, want als ik het goed begrijp begint voor mij mijn ‘sound of music’ daar pas, bij een mooie vertaling van digitaal naar analoog. Natuurlijk wil ik het ook hebben over boxen, over acoustiek, Amarra, Audirvana en Pure Music, kabels, stekkers en je raadt het al, over muziek.

Want mij is duidelijk, zodra ik met mijn persoonlijke passie terecht kan bij een ander én we begrijpen elkaar, dan is het pas echt leuk!!

Unique Music, persoonlijker kunnen we het niet maken, mooier wél!!

Een vriendelijke muziek groet, digiloog,

Herman Hoekstra

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<