Revo superconnect design tafelradio met hifi capaciteiten

BESPREKING REVO SUPERCONNECT

DAB+/FM/internetwekkerradio, streamer en externe speaker met bluetooth.

revo 3

 Design uit Schotland

Onlangs kreeg ik de kans dit bijzondere toestel te lenen. Het is een multifunctionele tafelradio uit de stal van Revo, een elf jaar jong bedrijf uit Schotland dat al vaak in de prijzen viel dankzij de zeer uitgesproken vormgeving van hun producten. Gezien het uitstekende geluid, de bouwkwaliteit, de connectiviteit en de prachtige afwerking durf ik dit product gerust high end te noemen. Bij het uitpakken valt direct op dat het een fors apparaat is. Mede door het gewicht voelt het zeer solide aan. Er zit een prima verzorgde gebruiksaanwijzing bij, helaas niet in het Nederlands maar met Frans, Duits en Engels zullen de meeste Nederlandstaligen een heel eind komen.


Aansluitmogelijkheden

Aan de achterzijde wordt meteen duidelijk dat de aansluitingen serieuze integratie in een hifi-set mogelijk maken. Er is een analoge RCA-uitgang (verguld) en een optische digitale uitgang om verbinding met een versterker te maken, al dan niet via een DAC. Ook is er een AUX-ingang via een mini-jack te vinden. Een smartphone of wat voor apparaat dan ook met een analoge uitgang als bron gebruiken is dus geen probleem. De hoofdtelefoon kan er gewoon aan de voorzijde in en dat zien we graag. Een grote jack aansluiting vind ik bij een apparaat van deze klasse echter beter passen dan een kleine maar het Schotse oog wilde dit kennelijk niet.

 

Muziek afspelen kan met de Revo Superconnect kan op de volgende manieren:

 • via de FM radio.
 • via de DAB+ radio.
 • via de analoge AUX ingang.
 • via Wi-Fi van het thuisnetwerk van NAS, PC of internet.
 • via Bluetooth
FM

revo superconnect 010De ouderwetse FM doet het prima. Ondanks de matige ontvangst in huize Emiel klinkt ‘t goed. Dat ik hier een matige ontvangst heb, is te zien aan de signaalmeter op het display. Dit zijn vijf oplopende streepjes zoals we die kennen van de Wi-Fi signaalmeter uit de taakbalk van Windows. Bij 3FM en Radio1 heb ik er drie. Er is ook een indicator voor stereo ontvangst en RDS weergave. Dankzij RDS kun je naast zien waar naar je luistert ook allerlei andere informatie lezen. Alle features die op een uitgebreide FM tuner zitten heeft de Superconnect ook in huis. Helaas is er geen coax aansluiting voor een externe antenne of het kabelnetwerk aanwezig. Vooral wanneer de Superconnect ingezet wordt als component in een stereoset, is dat jammer. Wat handig is, is dat er acht voorkeuzetoetsen beschikbaar zijn voor FM stations, zowel op het toestel zelf, rechts onder de speaker grille, als op de afstandsbediening. Gewoon tijdens het luisteren een van de acht toetsen wat langer indrukken en het station zit onder die knop. Handig!

DAB+ (Digital Audio Broadcasting)

revo superconnect 006In mijn huiskamer is de ontvangst van DAB+ vreselijk. De meeste DAB+ radio’s laten het vooral als ik naar de publieke zenders luister, compleet afweten. Deze niet, net niet. Zolang de antenne verticaal staat, is de ontvangst net sterk genoeg. Zodra ik aan de antenne zit springt het display van playing naar connecting. En dan is het stil, doodstil. Dat is DAB+, alles of niets. Enkele dagen later gaat het echter beter en zit ik ‘s avonds laat heerlijk naar mijn favoriete station te luisteren. ‘s Avonds laat en ‘s nachts is de ontvangst stukken beter en op de eerste verdieping is het DAB+ signaal zeer sterk, ‘volle bak’, in radio-jargon. Duidelijk merkbaar is dat het antenne gedeelte een stuk gevoeliger is dan dat van mijn eigen Pinell Supersound II+, die dan ook maar de helft kost van wat afgerekend moet worden voor Revo’s Superconnect. Net als bij de FM zijn ook hier weer de acht voorkeuzetoetsen voorhanden om snel te kunnen schakelen tussen de favoriete zenders. Via de info toets zijn allerlei gegevens beschikbaar over het station, genre, programma, het op dat moment gedraaide nummer, frequentie, bitrate et cetera. Voor meer info over DAB+ verwijs ik graag naar het onlangs geplaatste artikel van Robert elders op Unique Radio.

Analoge mini-jack ingang (AUX IN)

Muziek van een extern bronapparaat kan via deze ingang beluisterd worden. Handig naast de laptop of met een discman. De Superconnect kan dan dienen als actieve luidspreker of als hoofdtelefoonversterker.

Netwerk

Via het Wi-Fi netwerk kan er muziek van de PC of NAS beluisterd worden. Dit kan alleen via Wi-Fi want een ethernetpoort ontbreekt. Jammer, ondanks de praktische voordelen van een draadloze verbinding zal een bedrade verbinding altijd mijn eerste keuze zijn, zeker in combinatie met de optische uitgang. De Superconnect heeft een netvoeding en is dus niet mobiel. In dat geval vind ik een ethernetpoort een pre, er zit immers toch al een netsnoer aan.

De netwerk mogelijkheden zijn als volgt onder te verdelen:

 • Eigen muziekbestanden streamen van bijvoorbeeld een NAS.
 • Internetradio.
 • Spotify.
Eigen muziek van het netwerk.

revo superconnect 016Wanneer ik muziek uit mijn grote bibliotheek stream, heb ik twee eisen. Zoeken moet makkelijk zijn en het afspelen moet gapless zijn. Als je op de Superconnect een stuk muziek wilt opzoeken, moet je of scrollen door de lijsten of de zoekfunctie gebruiken. Omdat er geen toetsenbord is moet je letters selecteren. En dan is het jammer dat de zoekfunctie niet na de eerste letter, bijvoorbeeld de “f”, gelijk resultaten geeft. Bij bijvoorbeeld een Sonos Connect hoef je slechts “fr” in te typen en Frank Zappa en Frankie Goes To Hollywood komen al tevoorschijn. Eenmaal een album geselecteerd dan begint keurig het eerste nummer te spelen en daarna het tweede etc. En gapless! Geen hinderlijke stiltes in live opnames dus. De Superconnect ondersteunt FLAC bestanden en dat mag je ook verwachten van een apparaat in deze prijsklasse. Wat ontzettend goed werkt bij het navigeren en zoeken door de muziekcollectie is een klein knopje rechts van het display dat als een joystick werkt. Je kunt hiermee snel letters opzoeken en daarna selecteren met de druktoets direct onder het joystickje. 

Internetradio

revo superconnect 019 Internetradio is een fantastische manier om naar radiostations uit alle hoeken van de wereld te luisteren. Dankzij de verschillende zoekfuncties zoals zoeken op werelddeel, land of genre hoef je niet te zoeken naar een speld in een hooiberg. De geluidskwaliteit verschilt van station tot station, maar er zijn er zeker bij die de geluidskwaliteit  goed voor elkaar hebben.

 

 

 

Spotify

Spotify is een bekende streamingdienst. Voor een vast bedrag per maand kun je plaatjes luisteren. Omdat ik het niet eens ben met het privacy beleid van Spotify, begin ik er niet aan en kan ik er verder ook niets inhoudelijks over melden.

Bluetooth

Als er iets met bluetooth moet gebeuren roep ik een van mijn twee zoons. En ja hoor: binnen een minuut knalde er muziek opgeslagen op de smartphone door de kamer. Hoewel dit MP3 bestanden waren, klonk het niet slecht. 


Hoe klinkt de Revo Superconnect?

Luidspreker

Hoewel de Superconnect maar een luidspreker heeft en dus mono is, klinkt ie uitstekend. Erg muzikaal en zeer relaxed om naar te luisteren naar mijn idee. Ook op hogere volumes hoor je geen vervorming. De luidspreker heeft een warm geluid en is goed genoeg om de equalizer gewoon in de vlakke stand  te laten staan, ook weer een teken dat we hier te doen hebben met zeer goede kwaliteit. 

Hoofdtelefoon

Werkt prima, de aansluiting zit op de voorkant wat niet altijd het geval is. De geluidskwaliteit is ruim voldoende om ook wat duurdere hoofdtelefoons tot hun recht te laten komen.

In de stereoset

In de Stereoset ontpopt de Supersound zich als een veelzijdig bronapparaat. Met name de netwerk- en internetfuncties zijn hier interessant. Zolang de meeste Nederlandse DAB zenders in slechts 64 kbps uitzenden, is DAB+ niet interessant voor muziek weergave op de betere stereoset. De muziek van mijn NAS in FLAC formaat klinkt uitstekend evenals de kwalitatief betere internet radiostations. Via de analoge uitgang klinken de streams al uitstekend. Via de Toslink optische digitale uitgang heb ik via mijn Cyenne DAC geluisterd, het geluid werd hier iets rustiger en gedetailleerder van. Het verschil was niet eens vreselijk groot en dat is een compliment voor de ingebouwde DAC van de Superconnect. De Superconnect zou een compacte budget oplossing kunnen zijn voor diegenen die een compacte streamer en tuner in een zoeken.


 

Bediening

Op het apparaat zelf

revo joystick 004revo joystick 003Qua bedieningsmogelijkheden is de Revo Superconnect van alle gemakken voorzien. Aan de rechterzijde vinden we een grote volumeknop die nog aan bod komt onder het kopje vormgeving. De rest van de knoppen vinden we aan de voorzijde. Zowel voor de FM als DAB+ kunnen er acht favoriete radiostations opgeslagen worden onder even zoveel voorkeuzetoetsen. Ook de eerder genoemde op een mini joystick lijkende navigeer knop is in combinatie met de bevestigingsknop daar direct onder een zeer handige vinding.  Verder zijn er nog toetsen om nummers vooruit en achteruit te selecteren, te starten en te pauzeren en voor bronkeuze, informatie en de wekkerfunctie. Het display is overzichtelijk en duidelijk te lezen.

Afstandsbediening

Bij een apparaat van dit niveau hoort natuurlijk een afstandsbediening.  Eerlijk gezegd vind ik het meegeleverde exemplaar een nogal onooglijk dingetje. Hij is vrij klein, heeft 28 toetsjes met voor ogen van middelbare leeftijd volstrekt onleesbare opschriften. Alles zit er op, dat wel. De afstandsbediening heeft veel weg van de exemplaren die je bij een LED strip van de Lidl krijgt maar dan wat groter. Niks mis mee, maar vergeleken bij het toestel ziet het er een beetje goedkoop uit. Hij voelt vrij zwaar aan en ik verdenk Revo er van een metalen plaatje in de behuizing te hebben gedaan. Dit geeft nog enigszins een gevoel van exclusiviteit wat meteen weer teniet gedaan wordt door de kleine zeer goedkoop aanvoelende toetsjes. Prima ding dus, of je levert er echt iets moois bij of je steekt de centen in het toestel zelf.


 rdda_winner-2014

Vormgeving

revo 4Revo 6De doordachte vormgeving heeft de Revo Superconnect de prestigieuze Red dot design award opgeleverd. Je zou de benadering retro kunnen noemen, zeker de versie met de houten kast.  Aan de rechterzijde zit een mooie grote volumeknop die door de plaatsing goed te bedienen is. Hij voelt goed aan, draait licht en is door de plaatsing ergonomisch verantwoord. Het exemplaar dat momenteel bij mij logeert heeft een mooie kast in hoogglans zwart en een geborsteld aluminium front. Er zijn in totaal vier uitvoeringen: Met een witte, een zwarte of een houtfineer-kast. Deze drie hebben allen een aluminium kleurig front. Dan is er nog een met een houtfineer-kast met een zwart front. Met name de twee uitvoeringen met de hout fineer kast zien er klassiek uit. De variant met het zwarte front vind ik wat somber. Het display is zeer goed af te lezen en is voorzien van veel pictogrammen om de vele functies weer te geven. De speaker grille bestaat uit een groot aantal verticale sleufjes. Rechtsboven zijn er een aantal wat korter om plaats te bieden aan de merknaam Revo. Ook de achterzijde is goed verzorgd en aluminium kleurig. De afstandsbediening is prettig in gebruik maar voelt toch wat goedkoop aan. De vormgeving is best uitgesproken. Dit apparaat heeft een smoelwerk, en dat staat je aan of niet; mij wel.


Conclusie

De Revo Superconnect is met recht exclusief te noemen. Alles klopt, het design, de bediening, de mogelijkheden en niet te vergeten het uitstekende geluid. De prijs is pittig, dik 400 euro. Daar krijg je echter wel een zeer veelzijdig apparaat voor dat dankzij de analoge en de digitale lijnuitgang ook in een wat betere stereoset prima tot zijn recht komt. Een ethernetpoort is iets dat ik wel mis. Ingezet als wekker- of tafelradio is het een zeer luxe apparaat dat tevens een lust is voor het oog. Het blijft apart dat het mono is….

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

3 Comment responses

 1. Avatar
  October 06, 2015

  Zoals altijd weer een mooie en uitgebreide review van dit bijzonder apparaat. Jammer dat het geen stereo weergave via luidsprekers heeft. Wellicht is gekozen voor een optimale mono weergave met een 15 watt class D versterker en een prime luidspreker van 3,5″. Dat een coax antenneaansluiting ontbreekt heeft hier (deels) mee te maken. Voor goede FM mono weergave zou de aanwezige telescopische antenne ruim voldoende moeten zijn. Kwaliteit FM stereo voor aansluiting op een stereoset of headphones is een aparte antenne aansluiting wel noodzakelijk. Miste de alarm/wek mogelijkheid wat handig is in de slaapkamer maar dat ontbreekt volgens de specs gelukkig niet. Lijkt mij een fijn apparaat waar je niet gauw op uitgekeken bent.

  Reply

 2. Avatar
  October 06, 2015

  Ook ik heb er even mee mogen spelen, een heerlijk apparaat idd. Wat mij aansprak was, naast de goede geluidskwaliteit, het prachtige design! Ik denk dat voor gebruik voor in de keuken, slaapkamer of voor op tafel mono voldoende is. Het model daarboven is trouwens wel stereo uitgevoerd. Voor de rest een prima review Emiel!

  Reply

 3. Avatar
  December 13, 2015

  Prachtig toestel, meer dan goede klank. Door het retro-design heel makkelijk te gebruiken, zie voldoende preselecties op frontpanneel en niet in het menu te hoeven prutsen …. Deze preselecties werken snel (Vb. internetradio). Ook ontwerp valt mee. Algemeen makkelijk in gebruik.
  Het is een radio dat ontworpen is zoals een vroegere tafelradio maar met veel meer mogelijkheden en nieuwe techniek. Ik vind hem buitengewoon en heb er zelf een 2de aangeschaft.

  Reply

<