Excursie: STS Audio in Amersfoort

sts 002

Via Facebook is Bert in contact gekomen met Fritz en Netty de With van STS audio. Zoals veel mensen die in de audio wereld actief zijn, verzamelt Fritz ook audio apparatuur uit verschillende tijdperken. De verzameling van Fritz leek Bert een goede bestemming voor een oud Saba mengpaneel dat bij hem thuis stof lag te happen Uiteraard happen dergelijke bezienswaardigheden in huize Bert alleen stof in hun originele verpakking, want zo is Bert. Na deze attentie overhandigd te hebben installeerden we ons in comfortabele luisterstoelen en hoorden we afwisselend producties en delen uit het levensverhaal van Fritz…


 

t_logo sts wit kleinInnemende Eigenheimert_logo sts wit klein


 

Fritz de With is duidelijk een selfmade man die blijkbaar succesvol de juiste keuzes in zijn leven wist te maken. Na wat producties op cd beluisterd te hebben stak Fritz van wal over wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Dat leverde interessante en vermakelijke verhalen op. Fritz vertelde dat hij na een kortstondige carrière als bedrijfsleider van het Amersfoortse filiaal van elektronica gigant Krebbers en Jaarsma (later Megapool) tot de conclusie kwam dat eigen baas zijn beter bij hem past. Trots op hetgeen hij bereikt heeft, weet deze welbespraakte man zijn passies; te weten luchtfotografie, film en nu alleen nog geluid, prima te koppelen aan zijn gevoel voor commercie.


sts 010In de luisterkamer kwamen we er achter dat zijn geluidspassie een aantal mooie producties heeft opgeleverd. Bij meegebracht cd-materiaal van Emiel kon al snel geconstateerd worden dat daar nog wel wat aan te verbeteren viel. Via een aantal, noem het maar toverdozen; werd er galm, equalizing, etc aan de muziek toegevoegd. Dankzij deze trucs werd het geluidsbeeld een stuk aangenamer en werden bij een klassieke productie zelfs de verhoudingen tussen solist en orkest hersteld. De kwaliteiten van Fritz zijn niet onopgemerkt gebleven waardoor allerlei artiesten (bijvoorbeeld Kraftwerk) aan z’n deur kloppen om hun ruwe producties te laten remasteren en het vervolgens uit te brengen. Fritz draait er ook zijn hand niet voor om een volledige productie op te nemen waarna mastering plaatsvindt. Als dank voor het tdmengpaneeltje kreeg Bert onder meer het album ‘Celebrating the art&spirit of music’ vol 3. Een mooi voorbeeld van de opname capaciteiten van Frits. Prima opgenomen jazz standards die het goed doen op de late avond op de bank. Tevens bleek hij rechten van opnames van bijvoorbeeld Billie Holiday op te kopen waarna deze na het remastering proces door hem worden uitgebracht. Dit materiaal wordt op verschillende media als tape, cd of USB-stick aangeleverd waarna er door Fritz meer ‘leven’ in wordt geblazen. Deze ruwe remastering wordt verder verfijnd in mastering studio Q Point met Peter Brussee achter de knoppen. Het materiaal wordt niet alleen op plaat en cd, maar ook op voorbespeelde tapes uitgebracht. Deze tapes blijken volgens Fritz booming business te zijn. Uitgebracht op zijn eigen STS label wordt al dit moois via agentschappen, beurzen en zijn webwinkel verkocht.


Niche

sts 004

eerste en meest recente release van Fritz

Gek genoeg wordt behalve op plaat en tape alles op cd-kwaliteit (16 bits, 44.1 kHz) uitgebracht. Hogere resoluties en DSD formaten (sacd) worden door Fritz resoluut afgewezen als overbodig. Het cd-formaat levert voor hem voldoende kwaliteit op. Ook downloaden van een muziekbestand met z’n producties bleek niet mogelijk. Wij van Unique Radio vinden dat nogal beperkend en niet bepaald toekomstgericht. Het assortiment bleek opvallend klein te zijn en je vraagt je af of je hier nog brood mee valt te verdienen. Duidelijk ‘niche’ producten waar blijkbaar een select en trouw publiek van over de hele wereld voor te vinden is. Zo trek je wel een select publiek wat de muziekdrager kan vastpakken en tevreden is met CD kwaliteit die overigens heel hoog kan zijn, getuige de verzamel CD’s met de passende naam extended dynamic experience.  Mooie voorbeelden van waar de CD kwalitatief nog altijd toe in staat is.


Mooi is dat Fritz deze business al jaren samen met z’n vrouw Netty doet waarbij de taken duidelijk verdeeld zijn. Fritz voor de techniek en commercie. Netty bestiert de administratie en onderhoudt de wereldwijde contacten.

Netty is overigens aangeschoven bij een club dames die zich interesseren in hifi en actief zijn in Audioland. Zij noemen zich Women in HiFi. De eerste ontmoeting heeft op de High End Munich 2016 plaatsgevonden. Naar onze mening kan de masculiene teneur in Audioland wel wat vrouwelijke charme gebruiken. Onderstaand het artikel hierover wat in HiFi Pig heeft gestaan. Kortom: het begin is er !

wih

Helaas moesten we gezien de tijd deze interessante ontmoeting te vroeg afronden. Al met al een leerzame en vooral leuke avond bij een eigenzinnige man die zijn activiteiten met een geheel eigen visie gestalte geeft.


 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  June 04, 2016

  Wat een leuk verslag van een bijzonder iemand die met zijn producties zijn plaats in audioland dik verdiend heeft. Misschien zou Fritz de volgende vraag willen beantwoorden: “Gebruik je vintage apparatuur (zoals de Saba mengtafel) in je setup en waar vind je vintage apparatuur het meest tot zijn recht komen?”

  Reply

  • Avatar
   June 05, 2016

   de vintage apparatuur zet ik het liefst in bij een big band opname.zo dat je de oude sound ..zo als dat heet kan vast leggen..digital kan ook ,maar op tape is het zooooo smooth.love it..fritz

   Reply

<