Concert: Ronald Snijders in Zutphen

Ronald Snijders en de Zutphense Groove Connection

Ronald Snijders is geboren in Suriname (Paramaribo, 8 april 1951). Sinds zijn zevende speelt hij dwarsfluit en heeft hij ook piano, saxofoon, percussie en gitaar gespeeld. In 1970 kwam hij naar Nederland om te gaan studeren aan de TH Delft. Daarnaast bleef hij bleef muziek maken. In 1975 legde hij zich helemaal toe tot de muziek. Hij is altijd in Delft blijven wonen. Van 1986 tot 1991 studeerde hij musicologie aan de universiteit van Amsterdam. Hij is afgestudeerd met een scriptie over Surinaamse Kaseko muziek. 


filmtheater_luxor-2

15 november 2016 – Luxor Theater Zutphen 


Ronald Snijders

nsj-9-7-2016-079-kopieRonald Snijders heeft solo en met zijn bands, De Ronald Snijders band en De Ronald Snijders extended band over de gehele wereld gespeeld. In Nederland heeft hij zowel in Den Haag als in Rotterdam op het North Sea Jazz Festival gestaan; zo ook dit jaar nog in Rotterdam met onder andere de n’goni speler Bassekou Kouyaté en Edmar Castaneda op harp. Een gedeelte van dit concert heb ik gezien en dat swingde echt de pan uit.

Zijn zeer uitgebreide oeuvre behelst jazz, funk, salsa, Surinaamse dansmuziek en bossanova en meer in alle mogelijke combinaties. Naast het componeren van Surinaamse kinderliedjes, het geven van concerten voor kinderen, heeft hij ook filmmuziek gecomponeerd en geeft hij workshops en lezingen. In 2013 verscheen in eigen beheer de 20 cd box “Made for Music” met niet eerder uitgebracht werk. Het statement dat hij destijds in het Radio6 programma Colive!  hierover maakte vind ik onvergetelijk: “Ik breng die shit naar buiten, want als je dood gaat kun je toch niet meer bewegen”. Tevens verklaarde hij tijdens hetzelfde interview dat je om in een keer twintig cd’s uit te brengen, geen steekje los moet hebben, maar een hele print plaat. Eind 2015 gaf hij op Radio6, vlak voor het opheffen van deze zender, in een interview nog ongezouten kritiek hier op en op de manier waarop er in Nederland in het algemeen met de muziekcultuur omgesprongen wordt. Door zijn humor en muziek waren de interviews die ik heb gehoord een waar genot om naar te luisteren.


Concert

ronald-snijders-luxor-z-15-11-16-028

Deze avond zal Ronald Snijders worden begeleid door de Zutphense Groove Connection met Ton-Herman Melis op toetsen, Erik Snellink op drums, Frank van Velthoven op contrabas, Douwe Laansma op sax en Frank Ong-Alok op gitaar. Als gastvocaliste zal ook Fleur Tolman aan dit gezelschap haar steentje bijdragen. Dit was vooraf te lezen in de lokale pers en op Facebook.

ronald-snijders-luxor-z-15-11-16-020Het concert vond plaats in een sfeervolle gewelfkelder van het Luxor Theater in de Zutphense binnenstad. Een kwartier voor aanvangstijd zat het al aardig vol. Bij binnenkomst was de sfeer al gelijk gemoedelijk. Het was geen probleem om mijn ter signering meegenomen lp van Ronald Snijders op een veilig plekje bij de muntenkassa achter te laten. Muntenkassa, want de toegang was gratis. Wel stond er een doos waar een vrijwillige donatie gedeponeerd kon worden. Niet lang nadat ik een zitplaatsje gevonden had begon Ronald Snijders solo een partij dwarsfluit te spelen om warm te draaien. Verscheidene nummers werden gespeeld waaronder ook het nummer Mi Grun dat ik ken van het VPRO-programma Vrije Geluiden. Mede door het relaxte publiek, het uitstekende Belgische bier en de bordjes met hapjes die door werden gegeven zat de sfeer zat er gelijk goed in. Zoals in de jazz gebruikelijk kreeg iedereen de ruimte om te soleren. Een paar keer ging Ronald flink tekeer en moest ik ongewild denken aan het fluitwerk van Ian Anderson (Jethro Tull). Bij een nummer liep Ronald al solerend het publiek in; en dan niet met een pose van kijk mij eens zoals bekend van mega-ego Hans Dulfer, maar vrolijk, toegankelijk en met overduidelijk de bedoeling er een gezellig feestje van te bouwen. Zoals vaker bij jazzconcerten applaudisseerde het publiek na elke solo; een gewoonte waar ik persoonlijk niet blij mee ben omdat je dan net de overgangen mist. Bij drie nummers werd gezongen door zangeres Fleur Tolman; ronald-snijders-luxor-z-15-11-16-015met name bij het nummer Mercy, Mercy, Mercy van Cannonball Adderley was dat een mooie toevoeging. Na dit prachtige nummer werd er nog een meezinger gespeeld, wat we precies mee moesten zingen weet ik niet meer hetgeen ik wijt aan het eerder genoemde uitstekende Belgische bier. De Zutphense Groove Connection bewees deze avond een prima begeleidingsband te zijn die ik in de gaten ga houden; fijn dat er ook dicht bij huis goede musici zijn. Helaas was het concert te snel ten einde, maar wat gaaf dat dit gebeurt op een dinsdagavond in Zutphen, een mooi provinciestadje dat toch niet bepaald de spil van het universum te noemen is. ronald-snijders-luxor-z-15-11-16-036


Album

cover-nd-sessionsHet werk van Ronald Snijders in mijn collectie beperkt zich tot de lp Quartz, een paar nummers van de 20 cd box, een live opname gemaakt door het VPRO programma Vrije Geluiden en de door de NTR en Jazzism uitgegeven cd van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met Ronald Snijders als speciale gast. Enkele dagen voor het concert heb ik Ronald gemaild met de vraag of hij zijn laatste album The Nelson & Djosa Sessions op vinyl wilde meenemen. Helaas had hij maar een exemplaar bij zich dat al verkocht was aan een liefhebber met betere connecties dan ik. Gelukkig bleek Ronald bereid twee exemplaren voor mijn eveneens aanwezige vriend Henry en mij op te sturen. Terwijl Ronald de door mij meegenomen lp Quartz signeerde heb ik mijn adres opgeschreven en dat samen met het verschuldigde bedrag meegegeven. Een dag na het concert heb ik die lp’s natuurlijk nog niet binnen dus een sfeerimpressie van Ronald’s laatste album op deze plek laat nog even op zich wachten.  


Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

5 Comment responses

 1. Avatar
  November 17, 2016

  Mooi stukje weer. Helaas gemist. Bedankt voor het verslag!

  Reply

 2. Avatar
  November 17, 2016

  Thanks, jammer dat je er niet was.

  Reply

 3. Avatar
  November 17, 2016

  Zo te zien een ongedwongen, intieme omgeving. Is het een oude bunker of iets van dien aard? Het maakt het nog mooier dat het in je woonplaats is! Goed geschreven Emiel!

  Reply

  • Avatar
   November 17, 2016

   Het is een kelder op de markt in Zutphen. Midden in de binnenstad. Ik was er nog nooit geweest en ga de programmering vanaf nu goed in de gaten houden. Elke dinsdag van 22:00 tot 0:00 is er muziek.

   Reply

 4. Avatar
  November 18, 2016

  Leuke impressie van een intieme muzikale ontmoeting. Ik was er graag bijgeweest maar gelukkig heb je met jouw beschrijving mij mee laten genieten. Doorgaan zo Emiel!

  Reply

<