Dagje uit: iEar’ audioshow 2017, Willem II-stadion Tilburg

Dit weekend vond de derde editie van de iEar’ Audioshow plaats. Deze audioshow wordt georganiseerd door de gelijknamige winkel in Tilburg. Plaats delict: het Willem II-stadion in datzelfde Tilburg. Vijftig fabrikanten waren present, verdeeld over dertig ruimtes. Omdat ik de eerste twee edities niet heb bezocht, vond ik het dit jaar tijd eens een kijkje te gaan nemen. Drie keer scheepsrecht. Twee dingen vielen op: weinig vrouwen maar meer jongeren en veel draaitafels. Vrouwen waren altijd al onder vertegenwoordigd in deze tak van sport maar gelukkig is de vergrijzing wat minder opvallend dan op de audioshows die ik de afgelopen jaren heb bezocht. Deze keer heb ik me vooral geconcentreerd op de revival van het zwarte goud: vinyl.


Vinyl!

Draaitafels waren er in alle soorten en maten, er was voor elk budget wat te vinden.

De vinylhype is het hype stadium eigenlijk voorbij en vormt een steeds serieuzer aandeel van de audiomarkt lijkt het. Dit was ook te zien aan het feit dat er een stand was die ruim gesorteerd was in muziek op vinyl. Overwegend audiofiele uitgaven met soms astronomische prijskaartjes die opliepen tot acht tientjes. Toch een pittig bedrag voor een langspeelplaat. Vreemd genoeg was er ook een bakje met tweedehands platen voor een paar euro dat qua samenstelling niet zou misstaan in een kringloopwinkel. 

In vrijwel elke ruimte waren wel enkele draaitafels te bewonderen. Het Oostenrijkse merk Pro-Ject bood de meeste keuze beginnend met een model van €259,- en dan via een hele reeks modellen oplopend naar bijna €10.000,-. Dit merk heeft ook een groot aantal phono-voorversterkers en accessoires in het programma. Het Britse Avid Hifi had in een kleine luisterruimte drie prachtige draaitafels opgesteld, versterkt met apparatuur uit hun eigen catalogus. Omdat ze het voor mij prettig in het gehoor liggende album The Wall van Pink Floyd draaiden heb ik er een poosje zitten luisteren en was onder de indruk van het geluidsbeeld. Deze muziekkeuze vond ik, hoewel niet gewaagd, een verademing voor een beurs waar over het algemeen voor mij nietszeggende muziek te beluisteren is. 

Bij Monitor Audio Nederland was er ook wat te beleven op vinylgebied. Een draaitafel van het Duitse Transrotor, type Rondino FMD, stond daar te pronken. Bijzonder aan deze draaitafel is dat het plateau magnetisch aangedreven is. Het plateau is niet mechanisch verbonden met de motor. Helaas heb ik ‘m niet kunnen beluisteren. Hij kost zo’n €12.500,-. Om een compleet pakket te leveren heeft Monitor Audio Nederland ook een platenwasmachine in het assortiment: Watson’s Record Cleaning Machine. Als tevreden bezitter van een Okki Nokki platenwasser werd ik nieuwsgierig naar de eventuele voordelen van de Watson ten opzichte van die van mij. Medewerker Nick Spier wees me op het compactere formaat, de klem die het hele label afdekt zodat deze niet nat wordt en verzekerde mij dat de Watson stiller is dan de zeer lawaaiige Okki Nokki. 3dB minder dan zijn concurrent is te lezen op de website van Monitor Audio. De termen op de website zijn even bedekt als de labels van je vinyl op de Watson bedenk ik me als ik dit lees. Een ander voordeel dat genoemd wordt is dat het plateau door zijn kleinere afmetingen niet nat wordt bij een onstuimige wasbeurt. Bij de Okki Nokki wil dat nog wel eens gebeuren zoals schrijver dezes proefondervindelijk thuis vast heeft kunnen stellen. Wie weet krijg ik nog eens een Watson op de testbank naast een Okki Nokki; blijf Unique Radio volgen! Veel gevestigde merken in audioland hebben ondertussen accessoires voor vinylliefhebbers in hun assortiment. Zo ook kabelspecialist Audioquest. Op hun compacte maar goed verzorgde stand vond ik een mooie antistatische platenborstel. Deze werd aan mij verkocht door Jan ‘t Hart. In zijn vorige leven als verkoper bij audiospecialist en organisator van deze beurs heeft hij mij uitstekend gefaciliteerd bij de keuze van mijn huidige luidsprekers. 


 

De muziekkeuze was niet altijd reuze…

 

Uiteraard was er nog veel meer te zien dan alleen draaitafels, platen en toebehoren. Links en rechts heb ik ook nog het een en ander beluisterd. Op de stand van Dimex stond een prachtige set opgesteld van Melco met luidsprekers van Spendor. Op het moment dat ik er was werd er oude blues van Sonny Boy Williamson gedraaid. Daar is niks mis mee wat mij betreft, die staat op vinyl in mijn kast. Ik vind zulke oude mono opnames echter niet geschikt om zo’n mooie set te demonstreren. Ik besloot een medewerker te vragen of ik wat van Frank Zappa kon beluisteren. Dat kon en ik had de keuze uit drie albums die aanwezig waren op de database van Dimex. De keuze viel op het stuk Filthy Habits van het album Läther. Ik luister graag naar Zappa om een set te beoordelen, ik ben er een groot fan van en de man produceerde zijn muziek zelf in een eigen studio. Zodoende klinkt veel van zijn werk prachtig. Zo ook dit stuk op deze set. Helaas werd het stuk na drie minuten ruw onderbroken door een gepikeerde medewerker om plaats te maken voor een of ander stuk tamme doorsnee-muziek. Bij het verlaten van de stand wierp dezelfde medewerker mij een veelbetekenende blik toe. Als blikken konden doden was ik op dat moment ter aarde gestort. De mooiste luisterervaring had ik met de organisch vormgegeven luidsprekers van Vivid. Ze werden gedemonstreerd met een opname van een koor. Qua muziek niet echt mijn kopje thee maar het klonk prachtig en had een geweldige power. Om Zappa heb ik maar niet meer gevraagd…


Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

5 Comment responses

 1. Avatar
  November 13, 2017

  Mooi stuk weer m8

  Reply

 2. Avatar
  November 13, 2017

  Leuk geschreven Emiel als je die Watson gekocht hebt wil ik evt. je Okki Nokki wel overnemen (voor weinig)

  Reply

 3. Avatar
  November 13, 2017

  Audio leeft goed in het Zuiden des lands, zo dicht bij de grens zullen er ook wel veel Belgen zijn geweest?

  Reply

  • Avatar
   November 13, 2017

   Het is me niet opgevallen dat er veel Belgen waren…

   Reply

<