Sangean stopt met WFT-3 DAB+ / internet tuner – WFT-4 komt eraan

Wtf? Exit WFT-3?

Sinds drie jaar ben ik de enthousiaste en meer dan tevreden gebruiker van deze tuner. Hij is van het in 1974 opgerichte Taiwanese bedrijf Sangean en bekend onder de naam WFT-3 of Fusion 600 . Wie op deze link klikt kan het testverslag dat ik destijds schreef lezen; inclusief de overwegend positieve reacties van andere gebruikers. Ik heb er twee: een thuis en een op het werk. Ondertussen heb ik dus heel wat speeluren met de WFT-3 gemaakt. 

Al enige tijd was de WFT-3 niet meer te vinden op de website van Sangean. De WFT-3 is een bouwsteen voor een hifi installatie. Daarom is dit model een beetje een vreemde eend in de bijt in het Sangean programma. Dat bestaat hoofdzakelijk uit allerlei radio’s met een ingebouwde luidspreker. Omdat ik zo tevreden ben over deze tuner die toch wat doordachter en degelijker is dan veel concurrenten, zou ik het erg jammer vinden wanneer Sangean afscheid zou nemen van de hifi wereld. Tijd om eens te mailen naar Sangean Europe, gevestigd in Venlo. 

Niet meer leverbaar

Daags na het versturen van mijn mail krijg ik antwoord. Sangean moet de productie van de WFT-3 staken omdat de gebruikte internet/DAB+ module niet meer leverbaar is. Deze module, de Frontier Venice 6.5, is het brein van het apparaat. Fabrikant Frontier Silicon heeft deze vervangen door de opvolger Venice X. 

WFT-4

Gelukkig is Sangean bezig met een opvolger die nog voor de zomer op de markt moet komen. Deze heet, heel verassend, de WFT-4. Als basis zal, u raadt het al, de nieuwe Frontier Silicon module gebruikt worden: de Venice X. Op de website van Frontier is te zien dat er meer streamingdiensten ondersteund worden. Sangean laat weten dat de nieuwe WFT-4 dan ook wat nieuwe opties zal hebben. Op de database van device.report is de WFT-4 al te vinden en de specificaties zijn veelbelovend. Het display wordt vergroot van drie naar vier inch. Er wordt gesproken over Bluetooth in twee richtingen. Dit zou kunnen betekenen dat er behalve content streamen van een telefoon ook een draadloze hoofdtelefoon of luidspreker op de WFT-4 aangesloten zal kunnen worden. Omdat de WFT-3 mij uitstekend bevalt, hoop ik dat er veel eigenschappen terug te vinden zullen zijn op de WFT-4. Wat ik erg handig vind zijn de voorkeuzetoetsen die lang niet alle andere merken die ook op het Frontier platform werken toepassen. Hoogstwaarschijnlijk zal muziek luisteren van een eigen database niet meer kunnen met de WFT-4. Dit zal ik persoonlijk niet missen omdat de zoekfuncties zowel op het front, de afstandsbediening en via de app beperkt zijn. Hier kun je beter een streamer van bijvoorbeeld BlueSound of Sonos gebruiken. De kracht van de WFT-3 is juist dat je deze ook zonder app kunt bedienen. Gewoon de knop indrukken en er is radio.

Frontier Silicon en Undok

De Venice X module biedt meer mogelijkheden dan haar voorganger maar of die allemaal gebruikt gaan worden hangt af van de afnemer, in dit geval Sangean. Op de website van Frontier is te lezen dat de Undok app nog steeds gebruikt zal kunnen worden. Sommige merken zoals Teufel, Como Audio en Technisat hebben eigen versies van Undok: wellicht komt Sangean daar ook mee. Via een eigen speciale website van kunnen apparaten met Frontier modules beheerd worden: na aanmelding kunnen er internetradiostations als favoriet worden opgeslagen. Deze zenders kunnen op land of genre gezocht worden: dit is erg handig en er kunnen meerdere toestellen beheerd worden. Er moet dan  wel een account aangemaakt worden.

Afwachten

Ik heb er alle vertrouwen in dat de WFT-4 een goede radio zal zijn. Het is even afwachten wat voor nieuwigheden er op zullen zitten. Voor veel mensen zal Bluetooth een welkome aanvulling zijn. Wanneer deze gelijk in twee richtingen werkt, is dat een stap voor op de concurrentie. De concurrentie zal echter ook over moeten stappen naar de Venice X module en dit aangrijpen voor verbeteringen. Hopelijk is de afwerking net zo mooi als bij de WFT-3. Wat de vormgeving betreft heb ik enkele wensen: een display in het midden zodat het front symmetrisch is en een zilverkleurige versie. Deze twee zaken zullen ervoor zorgen dat de tuner beter combineert met componenten van andere merken. Omdat Sangean geen andere hifi apparatuur maakt, zal deze tuner bijna altijd bij apparatuur van andere merken terechtkomen. Op het moment van schrijven waren er nog geen foto’s beschikbaar. Voorlopig moeten we het nog even doen met dit fraaie plaatje:

WFT-3 – hopelijk is er straks een zilverkleurige opvolger met het display in het midden…

Ondertussen is er een reactie van Sangean Europe binnengekomen. Het is nog niet duidelijk welke streamingdiensten er ondersteund zullen gaan worden door de WFT-4. Men is nog bezig met de licentieovereenkomsten. Er is in eerste instantie voor de kleur zwart gekozen maar bij goede verkoopcijfers wordt een zilveren versie van de WFT-4 niet uitgesloten.

 

 

 

 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<