Beurs: iEar Audioshow 2023 Willem II stadion Tilburg

Een jaarlijks terugkerend evenement op de agenda van de Nederlandse audioliefhebber is de iEar audioshow in Tilburg. Locatie: Het Willem II stadion. Als ik goed tel, is dit de achtste editie. In tegenstelling tot die beurs in Veldhoven zijn de gangen hier ruimer en is de toegang gratis. Op de een of andere manier voel je je hier meer welkom. Waar in Veldhoven meer kleinere en experimentele merken te vinden zijn, is de iEar show een beurs waar de gevestigde orde zich doet gelden. Er is echter aardig wat overlap. Voor wie van de mogelijkheid gebruik maakt de beursgids thuis te laten bezorgen, begint de voorpret al een paar weken van tevoren. Dit jaar kwam de eerste dag van de beurs, de zaterdag, mij het beste uit. Al vroeg zat ik in de trein naar Tilburg om zoveel mogelijk tijd  te kunnen spenderen aan de tentoongestelde audio. Geheel volgens traditie was er ook dit jaar weer een pendeldienst van het station naar het Willem II stadion. Achter het station was er niets aangegeven. Samen met een paar andere bezoekers (je herkent ze direct), gingen we af op een bordje dat overeenkwam met de straatnaam aangegeven op de website van iEar. Na een half uur zagen we een dikke Audi met belettering van de iEar show rijden. Deze stopte 150 meter verderop en pikte daar mensen op. Nadat we ons daar op hadden gesteld, konden ik nog een half uur wachten eer ik aan de beurt was om naar de show gebracht te worden. Dit was jammer van de tijd en een vervelende bijkomstigheid was dat het zeek van de regen. Wellicht is het een beter idee om een paar busjes in te zetten of meer dan twee limousines.

Succes betekent drukte

Aangekomen op de show is de ergernis van het wachten in de regen gauw bekeken. Het eerste wat je na de garderobe tegenkomt is de koopjeshoek onder de trap. Hier staat van alles en nog wat voor zeer schappelijke prijzen: veelal nieuw maar ook een paar occasions voor een prikkie. Na het aanbod gescand te hebben op zaken die nog op mijn verlanglijstje staan, begin ik aan mijn prioriteit: de mensen die ik ken opzoeken en even bijpraten. Hoewel het net twaalf uur is, begint het al flink druk te worden: sommige ruimtes staan stampvol mensen en zijn niet te betreden. Ik ben dan ook blij dat ik met mijn twee beste audiovrienden heb afgesproken om buiten de show ergens te gaan lunchen. Na de lunch is het tijd om alles te gaan bekijken. We starten met zijn drieën maar raken elkaar in de drukte al snel kwijt. Dit is de keerzijde van het succes dat deze show is. Zo is het mij bijvoorbeeld driemaal niet gelukt de stand van Dune Blue te bezoeken. Ondanks de drukte wordt het weer een ouderwetse tour langs de bekende merken en importeurs. Toch zijn er ook nieuwkomers. Een mooie ontwikkeling vind ik ook dat er steeds meer schappelijk geprijsde producten zoals de recent hier gereviewde Sound by Sweden Nitro-X hoofdtelefoon te vinden zijn.

House of Music

Voor het eerst is House of Music uit België aanwezig. House of Music voert een hele reeks bekende en onbekende merken uit het budget segment. Vorig jaar heb ik al eens contact met hen gehad hetgeen resulteerde in een review van de Smart Stream muziekstreamer van Artsound. In de ruimte bevindt zich een bar die helemaal vol gezet is met hoofdtelefoons in verpakking, ook van Artsound. De draadloze Brainwave 09 is het topmodel uit deze serie maar kost nog altijd “slechts” 150 euro. Omdat UniqueRadio van plan is een hele reeks hoofdtelefoons te gaan reviewen deze winter, zijn we geïnteresseerd in wat je krijgt voor deze schappelijke prijs. Wordt vervolgd.

Een ander interessant product is een draaitafel die compatibel is met het bekende Sonos multiroom systeem: de Stream Carbon van Victrola. Deze draaitafel is voorzien van een voorversterker met een heuse volumeknop. Doordat deze fraai verlicht is, trekt hij de aandacht. Met zijn zilverkleurige arm ziet het geheel er gelikt uit. Het gemonteerde element is een 2M red van Ortofon. Helaas heb ik geen Sonos luidsprekers in huis anders had ik deze platenspeler graag getest. Hij heeft overigens een rca uitgang voor gebruik zonder Sonos luidsprekers. Prijs: €999.-

Transrotor

In de ruimte van Monitor Audio Nederland is er een mooie set opgesteld met als klapstuk een draaitafel van Transrotor: de Strato Nero. Deze speler heeft drie motoren en drie snaren. De versterker is van het Italiaanse Pathos en de luidsprekers zijn -uiteraard- van Monitor Audio: de Platinum 200 3G. Bij mijn eerste bezoek zag ik de plaat al staan: A friday night in San Francisco van Al di Meola, John McLaughlin en Paco de Lucia. Bij een tweede kijkje later op de dag lag deze fenomenale plaat op de speler en heb ik een kwartiertje heerlijk zitten luisteren naar deze drie virtuoze akoestische gitaristen. Deze plaat komt het best tot zijn recht met een hoofdtelefoon: een gitaar links, eentje rechts en nummer drie maakt rondjes boven je hoofd. Op deze set wordt deze ervaring echter benaderd en dat is een opsteker voor iedereen die liever muziek luistert via luidsprekers dan met een hoofdtelefoon. Heerlijk om even een momentje te kunnen chillen met echte muziek die op audiobeurzen helaas vaak ver te zoeken is. DJ Lex bedankt!

Focal

Het Franse Focal is bekend van haar uitstekende luidsprekers en hoofdtelefoons. Focal is vertegenwoordigd met twee ruimtes, een voor de luidsprekers en een voor hoofdtelefoons. De hoofdtelefoons van Focal hebben een uitstekende reputatie zowel in de studio- als in de HiFi wereld. Punt van aandacht is hier de Bathys: de eerste draadloze hoofdtelefoon van dit merk. De vormgeving van deze hoofdtelefoon is vreselijk Frans en vreselijk mooi, zoals Citroën auto’s ontwerpt zo doet Focal dat met hoofdtelefoons. Hij is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en “Dune”. De crew bij Focal was zeer behulpzaam en ik heb langere tijd naar de Bathys kunnen luisteren met mijn eigen audiospeler zodat ik uit mijn eigen muziekbibliotheek kon kiezen. Wat een heerlijk comfortabele en hoogwaardige hoofdtelefoon! In de nieuwe kleur “Dune” is het een design juweeltje dat extravagant en eigenzinnig oogt. Zou de naam “Dune” gekozen zijn vanwege de gelijknamige film? De Bathys is ook bedraad te gebruiken en klinkt dan nog beter volgens collega Bert die dit los van mij uitgebreid geprobeerd heeft op een ander moment. Binnenkort staat er hier op UniqueRadio een uitgebreide review van de Bathys.

Bluesound 

Feest der herkenning voor schrijver dezes was de Node X van Bluesound. Dit is een jubileumeditie van de Node ter ere van het tienjarig bestaan van Bluesound. De streamer die mijns inziens het meest interessante apparaat is uit het aanbod van Bluesound. Deze streamer combineert een mooie geluidskwaliteit met veel aansluitmogelijkheden gepaard met een zeer functionele en gebruiksvriendelijke bedieningsapp. Het verschil zit hem in een chipset van Sabre en de hoofdtelefoonversterking. De anders optionele afstandsbediening is standaard meegeleverd.

Traditie

Ondertussen begint deze zeer goed verzorgde beurs een traditie te worden in de Nederlandse en ongetwijfeld ook Belgische audio community. Bij mij staat de iEar in ieder geval elk jaar weer in de agenda als niet te missen happening. Elk jaar is het weer een prachtig overzicht van wat de audiowereld te bieden heeft. Het enige verbeterpunt dat ik dat jaar kan noemen is de pendeldienst: het succes is groot genoeg om meer auto’s, wellicht zelfs bussen in te zetten. Mocht iemand van een touringcarbedrijf dit lezen: de iEar show is een zeer representatief evenement om uw naam aan te verbinden. Rest mij om het team van iEar en de exposanten voor het zoveelste jaar te bedanken voor deze mooie audioshow. Tot 2024!

 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<