Clouddienst MP3tunes niet strafbaar in de VS

Het is in de Verenigde Staten niet strafbaar om gebruikers muziek naar een clouddienst te laten uploaden en deze vervolgens naar diezelfde gebruikers te streamen. Dat oordeelde de rechter in een zaak tegen de clouddienst MP3Tunes.

MP3Tunes logo

De rechtszaak tegen MP3Tunes werd in 2007 aangespannen door de platenmaatschappij EMI.┬áMP3Tunes geeft gebruikers de mogelijkheid muziekbestanden te uploaden naar persoonlijke ‘kluisjes’, die ze vervolgens vanaf elke plek via internet kunnen benaderen. Ook biedt MP3Tunes de muziekzoekmachine Sideload.com, waarmee gebruikers muziek op het internet direct in hun kluisjes kunnen plaatsen. MP3Tunes is een dienst van┬áMichael Robertson, die eerder achter Linspire en Mp3.com zat.

Volgens EMI faciliteert MP3Tunes auteursrechtinbreuk en verdient het bedrijf daar zijn geld mee. De rechter oordeelde echter dat MP3tunes onder de ‘safe harbor’-bepalingen van de Digital Millenium Copyright Act valt. Die passages vrijwaren sites van copyright-claims, mits ze niet doelbewust auteursrechtinbreuk maken en de beheerder het materiaal offline haalt bij verzoeken daartoe van de rechtmatige eigenaar van de auteursrechten.

De platenmaatschappij stuurde verschillende van dergelijke takedown notices naar MP3Tunes. Een dergelijk verzoek moet aan een aantal eisen voldoen, zoals het specifiek noemen van het materiaal waar inbreuk op wordt gemaakt en waar dit op de site te vinden is. De rechter oordeelde dat sommige verzoeken van EMI te vaag waren, omdat er werd verzocht om al het materiaal waar de platenmaatschappij copyright op heeft te verwijderen.

In een tweetal gevallen voldeden de verzoeken van EMI wel aan de eisen die de DMCA stelt. De muziek werd wel van Sideload.com verwijderd, maar niet uit de kluisjes van MP3Tunes-gebruikers. Omdat de muziek vanuit de zoekmachine in de kluisjes werd geplaatst, bleef MP3Tunes muziek aanbieden waarvan het bedrijf wist dat er auteursrecht op rustte, aldus de rechter.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor partijen als Google en Amazon, die soortgelijke diensten aanbieden. De juridische strijd tussen EMI en MP3Tunes is met de uitspraak van de rechter nog niet ten einde, zo moet in een vervolgzaak nog de hoogte van de schadevergoeding worden vastgesteld. Ook kunnen beide partijen nog in hoger beroep gaan. EMI lijkt van plan dit te gaan doen. (bron: tweakers.net)

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<