Ook Frankrijk wil overgaan op DAB+

De meeste landen in Europa hebben al voor DAB+ als digitale opvolger van analoge  FM etherradio gekozen. Ook Frankrijk lijkt hiervoor te gaan kiezen, weliswaar was eerst nog sprake van de keuze voor DMB-A, maar hier is de Franse mediawaakhond CSA niet blij mee.

DMB-A is weliswaar efficiënter dan DAB en levert ook een betere geluidskwaliteit op, maar het is nog altijd minder efficiënt dan DAB+. Dit komt mede doordat bij DMB altijd een videostream aanwezig is van tenminste 2 kbps. En deze stream is niet altijd nodig voor radiostations. Plaatjes uitzenden kan namelijk ook via DAB+ en kost er minder capaciteit omdat er geen constante videostream nodig is.

In Nederland heeft de NPO (De Nederlandse Publieke Omroep) aangekondigd te beginnen met de uitrol van een DAB+ netwerk. De bedoeling is om tegen 2017 zo’n 95% dekking te hebben binnen Nederland. Zie hier meer informatie over DAB.

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<