Uitrol landelijk DAB+ netwerk bekrachtigd

Met een handtekening onder de overeenkomst hebben KPN en de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) de start gegeven van de uitrol van een landelijk digitaal publiek radionetwerk. Het nieuwe T-DAB+ netwerk bestaat uit drie fasen:

1. vervanging van het huidige netwerk, met als de ontvangst te verbeteren. Dit zal per 1-12-2012 operationeel zijn.

2. uitbreiding van het netwerk met 14 zendlocaties per 1-11-2015

3. uitbreiding van het netwerk met 24 zendlocaties per 1-11-2017

T-DAB staat voor Terrestrial Digital Audio Broadcasting en betekent in het kort digitale radio. Het grote verschil tussen analoge radio en T-DAB is dat bij T-DAB een aantal stations via één frequentie gebundeld worden uitgezonden. Dat gebeurt in een zogeheten multiplex. Daardoor kunnen meerdere zenders gebruikmaken van dezelfde frequentie zonder dat er storing optreedt. Bij analoge radio kan één frequentie slechts door één zender gebruik worden. T-DAB+ geeft de mogelijkheid om meer digitale radioprogramma’s uit te zenden dan de huidige standaard T-DAB. Het huidige T-DAB netwerk dekt zo’n 70% van de bevolking af en is voornamelijk in de Randstad en het midden van Nederland te ontvangen.

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<