Verslag NAD Digital Music Suite show Alkmaar

Door Robert Nauta

Opbouw en fine tuning

Gisteren vond de door Unique Music georganiseerde audio-show plaats in Alkmaar, waar orgelzaal Booij decor stond voor doorlopende NAD Digital Music Suite demonstratie. Opgesteld waren de NAD M50, M51 en M52 uit de Masters serie. Voorzien van een LCD scherm waar de User Interface, zoals bedienbaar op de iPad app, zichtbaar werd gemaakt. Cas van AND Benelux was al vroeg uit de veren om, na een rit van twee uur, stipt op tijd in Alkmaar te arriveren. Geholpen door drie medewerkers van Unique Music werden al snel de displays uitgeladen, opgebouwd en van apparatuur voorzien. Na een bak koffie met broodjes werd al snel uitgebreid met de app gespeeld, ge-finetuned met de Adam Tensor vloerstaanders en de akoestiek. Het laag had een kleine opslingering rond de 60 Hz, waarschijnlijk door de staande golf tussen de zijmuren. Het plafond liep in een punt weg, dus dat had geen nadelige invloed op het geluid. Het mid/hoog uit de X-Art tweeters was ook gisteren weer fabuleus, dus de NAD Digital Music Suite kon eens goed aan de tand worden gevoeld.

De opstelling

Omdat de M51 D/A Converter (€ 1.799,-) al langer op de markt is, zal ik daar niet verder over uitweiden. Wel interessant is dat de HDMI ingangen op de converter, eindelijk een audiofiele rol van betekenis krijgen. De M50 Digital Media Player (€ 2.499,-) beschikt over een HDMI uitgang die I2S (spreek uit als i kwadraat s) aankan, dit betekent dat de klok en het datasignaal gescheiden worden aangeleverd! In deze configuratie was het nog niet mogelijk, maar een binnenkort vrijkomende firmware update maakt het wel mogelijk. De M50 Digital Media Player is een hele mond vol, maar doet zijn naam eer aan. Hij kan streamen van internet, het thuis netwerk of op beide USB poorten aangesloten apparatuur. De ingebouwde Cd speler heeft een dubbele functionaliteit, hij speelt uiteraard Cd’s af, maar kan deze ook meteen rippen (= digitaliseren van de muziek op de Cd en dit als digitaal audiobestand wegschrijven, in dit geval op de M52 Digital Media Vault).

Op de M50 was de M52 Digital Media Vault (€ 2.499,-) door middel van een AudioQuest USB kabel aangesloten. De prijs van de M52 deed me in eerste instantie mijn wenkbrauwen fronsen. Waarom zo duur? Het antwoord lag, zo als verwacht, in de gebruikte componenten. Drie harde schijven van server kwaliteit zijn in RAID 5 geschakeld; dit houdt in een zeer snelle en betrouwbare redundantie en door de server schijven, een lage uitval. De snelheid van de spindle is ook bewust laag gehouden. Koppelen op USB heeft ondertussen wel zijn waarde bewezen en ook hier ging dat uitstekend. Later werd aan de voorkant een USB drive van een klant gekoppeld, de indexering ging razendsnel en de liedjes konden meteen in de playlist worden geplaatst, onafhankelijk van de M52 konden liedjes uit beide bronnen door de app geselecteerd en afgespeeld worden.

De app

Inzoomend op de iPad app, dit was een waar genot om mee te werken! De koppeling tussen app en de M50 gebeurt niet door UPnP, maar proprietary. Dit klinkt eng, maar is het absoluut niet.  Sterker nog, waar zo’n beetje alle uPnP apps last hebben van algehele traagheid, blonk de app van NAD uit in snelheid. Bladeren door album art of artiesten alfabetisch op naam, zoeken op titel of artiest, alles ging razendsnel. Track selecteren, aanklikken en spelen! In één woord ge-wel-dig! Dit onderdeel hebben de engineers van NAD goed onder de knie en scoren ze veel punten, petje af. Cas ontpopte zich tot geweldig muziekkenner en speelde naast de geijkte audiofiele tracks (niets ten nadele van audiofiele tracks, want juist die zorgen ervoor dat elke mogelijke afwijking in de apparatuur wordt uitgelicht), ook wat minder bekende tracks aan de beurt kwamen. En aan het eind van de middag, toen een select groepje liefhebbers overbleef, werden de registers open getrokken (Riders on the Storm – The Doors). Het was een erg geslaagde middag en hou uw agenda voor 29 december alvast vrij!

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<