Concert: Mayer Hawthorne in Paradiso

Mayer Hawthorne

Mayer Hawthorne in Paradiso

Het concert van Mayer Hawthorne in Paradiso is misschien zijn laatste in een kleine zaal. Het is onbegrijpelijk dat hij nog niet ontdekt is door het grote publiek. Gelukkig maar, want het was genieten in een intieme sfeer met een perfecte akoestiek.

Locatie

Paradiso te Amsterdam

Datum

6 november 2016

Artiest

Mayer Hawthorne: zanger, gitarist, toetsenist, percussionist

Social Media

Facebook: https://www.facebook.com/MayerHawthorne

Instagram: https://www.instagram.com/mayerhawthorne

Twitter: https://twitter.com/mayerhawthorne

Where Does This Door Go

Mayer Hawthorne - Where Does This Door GoSoms klik je per ongeluk het verkeerde liedje aan en ben je aangenaam verrast. Dat overkwam mij van de zomer toen ik al surfend op YouTube een liedje van Mayer Hawthorne hoorde. Hoewel aanklikken een groot woord is; terwijl ik in het ene tabblad aan het lezen was, speelde in een ander tabblad YouTube automatisch het volgende liedje af.  Ik was op de bonnefooi wat soulliedjes aan het luisteren, helaas smaakten de meeste songs naar kip, maar A long time smaakte naar pekingeend. De pakkende beat en de betoverende kopstem staan garant voor kwaliteit-soul met een hoofdletter ‘S’. Dit is pure Soul. Als een kind op zoek naar meer lekkers speelde ik The Walk af, hé die ken ik, waarschijnlijk al eens gehoord op Sublime FM. Ik was voldoende overtuigd om een album van hem aan te schaffen: Where Does This Door Go.

Veelzijdig

Hawthorne is behoorlijk veelzijdig: hij schrijft liedjes, zingt liedjes, rapt liedjes, speelt liedjes, produceert liedjes, mixt liedjes en draait ook nog eens liedjes. Als hij een voetballer was geweest had hij waarschijnlijk zijn eigen voorzet erin gekopt. Rappen? Waarom ook niet, het past wèl in zijn stijl. Dat Mayer Hawthorne niet vies is van een cross-over bewijst Crime wel, een beetje reggae door soul gemengd, heerlijk gewoon. Dat soort uitstapjes zijn niet vreemd in soul, illustrerend zijn Joss Stone en Mick Hucknall. Op de laatste werd vaak het etiket blue-eyed soul geplakt, maar zo’n etiket doet Hawthorne te kort, luister maar eens naar zijn interpretatie van Lordes Royals.

Andrew Mayer Hawthorne Cohen

Mayer Hawthorne

In 1979 werd Hawthorne in Ann Arbor geboren, onder de rook van Detroit, de stad waarnaar het legendarische label Motown is vernoemd. Het is dus niet merkwaardig dat hij geïnspireerd is door Smokey Robinson en Curtis Mayfield en bijbehorende retro-soul speelt. En net als het label verhuisde Hawthorne naar Los Angeles. Gek genoeg staat hij niet onder contract bij het huidige Universal Motown Records, maar bij het hiphop-label Stones Throw Records. En die is weer eigenaar van de labels Now Again en Soul Cal en die geven op hun beurt oude funk- en soulalbums uit…

Paradiso

Advice Paradiso Mayer HawthorneZondagavond is één van de leukste avonden om uit te gaan in Amsterdam. Zoals gewoonlijk lag de halve stad weer open en deze keer werd de Weteringschans onder handen genomen. Met de hulp van vriend Tom werd de ingang van de dichtstbijzijnde parkeergarage gevonden. Het regende behoorlijk, dus hadden wij geen zin om lang door de stad te slenteren, hoewel dat tijdens mooi weer geen straf is. Het was net na half negen toen we het Max Euweplein oversteken en aan de rechterkant een rij ontwaren. Daags voor het concert waren nog kaartjes verkrijgbaar; de werkelijkheid was totaal anders toen we eenmaal binnen stonden, het was overvol. Ondertussen werd het publiek -een mix van jong en oud, het merendeel blue eyed en veel dertigers- verwend op oude soul, funk en jazz. Het was duidelijk dat achter de coulissen een deejay vinyl aan het draaien was. Twelve inches van onder meer Zapp en The Whispers werden aan elkaar gemixt en het publiek vermaakte zich prima.


Concert

Mayer Hawthorne Paradiso 2

Een kwartier na aankondiging ging het concert van start. In een hoog tempo, zonder pauzes, werd de ene na de andere hit gespeeld: Breakfast in Bed, Back Seat Lover, The Valley, Fancy Clothes, Allie Jones, Designer Drug, No Strings, Crime (mijn favoriet), Scrabble, I Wish It Would Rain, Lingerie & Candlewax, Walk This Way (cover van Aerosmith), The Walk en Love Like That.

Encore

Aan het eind van het optreden verscheen er een man op het podium, een Nederlander begreep ik die de tekst van een liedje voor Hawthorne had geschreven. Het werd me niet duidelijk wie hij was, dus bij deze, laat een comment achter als je het weet!

Composer Mayer Hawthorne

Karma of niet, maar van de week draaide ik thuis keihard Everybody Wants to Rule the World van Tears for Fears. Gewoon omdat ik daar zin in had. Wordt dit uitgerekend in de toegift gespeeld! Mijn avond kon al niet stuk, maar nu helemaal niet meer.

Tot volgend jaar in de HMH!

Hier sta ik


 

Robert
Written by Robert

11 Comment responses

 1. Avatar
  November 07, 2016

  Hé Robert, leuk verhaal.. Ik kan mij voorstellen dat je je bevoorrecht voelt om zo’n act nog in zo’n mooie intieme zaal mee te maken. Die Mayer Hawthorne moet welhaast naar Prince, Marvin Gay en Darryll Hall/John Oats hebben geluisterd. Dit hoor ik terug op op zijn laatste album”Man About Town”.
  Hopelijk op zijn volgende tour weer in NL.

  Reply

  • Avatar
   November 07, 2016

   Ja dat klopt wel wat je zegt, dat maakt zijn muziek ook zo leuk, retro-soul. Terwijl hij niet vies is van en uitstapje naar reggae of hiphop. Je merkte ook aan de zaal dat hij erg geliefd is en het blijft me verbazen dat hij zo relatief onbekend is.

   Reply

 2. Avatar
  November 07, 2016

  Je hebt de sfeer in de inmiddels iconische poptempel Paradiso prima weergegeven. Altijd lekker om je even op te laden met een nieuwe lading muziekvitaminen.

  Reply

  • Avatar
   November 07, 2016

   Mijn laatste concertbezoeken waren idd in Ziggo en HMH, niks mis mee, maar missen het intieme van een kleine zaal. Het geluid was ook prima, iets aan de luide kant, maar dat is de norm vandaag de dag. Zolang Paradiso hun programmering op dit niveau handhaaft kan ze er makkelijk nog een halve eeuw aan vastplakken.

   Reply

 3. Avatar
  November 07, 2016

  Mayor Hawthorne, mij bekend van wijlen Radio6. Hij werd op dit station veel gedraaid, Back Seat Lover ligt mij nog vers in het geheugen! Hoewel als studio opname naar mijn smaak wat gepolijst, zal dat live wel wart ruiger en meer “soulfull” hebben geklonken. Paradiso is en blijft Neerlands coolste zaal. Te gek, heeft de NPO het opgenomen? Geweldige review trouwens… de lat blijft onverminderd hoog liggen bij Unique Radio. Ik kom in de soul stemming en ga Curtis Mayfield op de draaitafel leggen.

  Reply

  • Avatar
   November 08, 2016

   Ha Curtis, altijd lekker! Ik weet niet of het door de NPO is opgenomen, eerlijk gezegd hoop ik van wel, want deze hoort in de archieven! Idd zijn de albums wat gepolijster en je hoort ook meer gebruik van elektronica, terwijl live een echte drummer, bassist, gitarist en uiteraard een toetsenist op de bühne staan. Vreemd genoeg kon ik online weinig over de begeleidingsband vinden (helaas).

   Reply

 4. Avatar
  November 23, 2016

  Ik vond t echt waar een geweldige show!
  Ik vond t geweldig dat ie ook zijn nieuwe nummers deed zoals ‘Someone like you’ Maar t was ook goed om een klassieke horen van hem te horen zoals ‘Strange Arrangement’
  Ja, die Nederlander op stage begreep ik ook niet echt maar zal wel. Hij heete Berry of Barry ofzo? De vrouw naast me schreeuwde haast mijn oor in toen hij daar stond dus vandaar. Een leuke oudere blonde vrouw btw. 🙂
  Maar ik vond t ook geweldig dat zijn muziek met zoveel verschillende mensen connect. Ik zag gewoon een man van ongeveer 60+ aan 1 kant & aan de andere een meisje van 10/11 jaar samen met haar ouders. Zo cool! Music connects people! May the Funk be with you!

  Trouwens, hij is inderdaad beinvloed door, onder anderen Hall & Oats. Voor t geval je niet weet, Hawthorne was een paar jaar geleden bij DarrylsHouse geweest & hadden daar een jam sessie gehouden. Je kan t terug vinden op youtube.

  Reply

  • Avatar
   November 23, 2016

   O leuk, die ga ik zeker even op YouTube opzoeken. Je vindt trouwens hele gave samenwerkingsverbanden van Hawthorne met andere artiesten op YouTube, wat dat betreft leven we in een mooie tijd!

   Reply

 5. Avatar
  November 23, 2016

  Ja gevonden! https://www.youtube.com/watch?v=8t2s9HSrkl8 Lkkr hoor! Wat dacht je van deze: https://www.youtube.com/watch?v=hnU3uJFyt08 met de Rizzle Kicks.

  Reply

 6. Avatar
  November 24, 2016

  Ja klopt. Heb inderdaad al wat feat. van hem gehoord maar vind em veel cooler zonder rappers. Behalve misschien 2 of 3. Bijvoorbeeld: Snoop Dogg, Kendrick Lamar & Dumbfoundead. Dit is die ene met DFDhttps://www.youtube.com/watch?v=okYETunYeAY

  Reply

 7. Avatar
  November 26, 2016

  Smaakt ook naar meer! Bedankt voor de tips. Nog eentje van mijn kant Cool Million – Back for More (2010): https://www.youtube.com/watch?v=zaiUeNi8Ylw

  Reply

<