D66 vindt dat NMA toezicht op Buma/Stemra moet houden

In de VK.nl editie van 11 oktober 2011 staat een interview met Kees Verhoeven (D66) met zijn visie op de Buma/Stemra:

De NMa moet toezicht gaan houden op Buma/ Stemra, vindt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. De komst van een nieuwe supertoezichthouder maakt dit mogelijk.

Het aantal klachten dat Verhoeven (35) ontvangt over het functioneren van Buma/Stemra en andere collectieve beheersorganisaties (cbo’s) is zo groot, dat hij niet langer wil wachten tot staatssecretaris van Justitie Fred Teeven ingrijpt. Vandaag lanceert Verhoeven een plan om het toezicht op Buma/Stemra en alle andere cbo’s onder te brengen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Er is toch al een college van toezicht voor deze cbo’s?

‘Dat bestaat zeker, maar dat is een totaal tandeloze tijger. Er zijn vijf parttime collegeleden die zes keer per jaar bij elkaar komen. Van hen wordt verwacht dat ze toezicht houden op alle cbo’s. Naast Buma/Stemra zijn dat onder meer Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (SENA) en stichting Reprorecht. Zo’n college vormt geen partij voor de grote organisaties waar ze toezicht op houden. Dat er zo veel klachten zijn, zowel van aangeslotenen als van organisaties die met deze partijen moeten onderhandelen, versterkt ons vermoeden dat het toezicht veel beter moet.’

In het verleden is de NMa weleens benaderd om Buma/Stemra en andere cbo’s door te lichten, maar dat is nooit gebeurd.
‘Ze hebben aangegeven dat ze niet over het instrumentarium beschikken om zich bijvoorbeeld een oordeel te vormen over de hoogte van tarieven.’

Waarom is dan juist deze organisatie volgens u nu wel de aangewezen partij voor dit toezicht?
‘Wij zien en horen dat beter toezicht urgent is en denken dat dit het juiste moment is om het toezicht bij de NMa neer te leggen, aangezien er nu gewerkt wordt aan een nieuwe supertoezichthouder waar naast de NMa ook de OPTA en de Consumentenautoriteit onder komen te vallen. In die mix van toezichthouders past het toezicht op cbo’s prima. De OPTA heeft bijvoorbeeld veel ervaring met het vaststellen en controleren van tarieven voor een markt waar monopolies gelden.’

Krijgt de nieuwe supertoezichthouder niet te veel taken als uw plan wordt uitgevoerd?
‘Het wordt een grote organisatie met veel slagkracht. Ze kunnen niet altijd alles in de gaten houden, maar ze kunnen wel, net als veel van dit soort organisaties dat nu ook al doen, elk jaar prioriteiten stellen. En als de geldstromen in en rond de muziekindustrie een keer als prioriteit worden gesteld, kunnen ze daar ook heel stevig instappen.

Is dit verstevigde toezicht een oplossing voor alle problemen die er zijn rondom de collectieve beheersorganisatie?

‘Zeker niet. Het auteursrecht moet sowieso dringend op de schop. Creatievelingen moeten absoluut niet nog minder gaan verdienen aan hun werk. Staatssecretaris Teeven is wel bezig met zulke aanpassingen, maar dat gaat allemaal veel langzamer dan nodig is.’

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<