Apple werkt aan nieuw streaming bestandsformaat

Apple zou werken aan een nieuw bestandsformaat voor het opslaan van audiodata. Het nieuwe formaat zou ‘adaptive streaming’-technologie moeten bevatten voor het afspelen of downloaden van muziek via onder andere het iCloud-platform.

De Britse krant The Guardian meldt op basis van een anonieme bron dat Apple aan een studio in Londen heeft gevraagd om muziekbestanden geschikt te maken voor het nieuwe audioformaat. Het bestandsformaat zou de muziekkwaliteit en de bijbehorende bitrate automatisch aanpassen aan de beschikbare bandbreedte. Zo zou een gebruiker bijvoorbeeld tijdens een 3g-verbinding een relatief lage geluidskwaliteit voorgeschoteld krijgen, terwijl hij thuis via een wifi-verbinding audio van een hogere kwaliteit kan beluisteren. Een dergelijke techniek wordt ook wel omschreven als ‘adaptive streaming’.

Het is onduidelijk of Apple een geheel nieuw dynamische compressie-algoritme heeft ontwikkeld, of dat het gebruik maakt van een combinatie van aac- en alac, twee audiocodecs die Apple al geruime tijd gebruikt voor onder andere het aanbieden van muziek via iTunes. Mogelijk wil Apple het nieuwe bestandsformaat gaan gebruiken om muziek streaming aan te bieden via zijn iCloud-platform.

Apple is al enige tijd actief om de geluidskwaliteit van digitale muziek te verbeteren. Zo zou het bedrijf muziekproducenten aanmoedigen om muziek aan te leveren op ‘studioniveau’ – 24bit-kwaliteit met een 96kHz-samplerate – in plaats van cd-kwaliteit – 44,1KHz-samplerate en 16bit-diepte – die momenteel als standaard wordt aangehouden. Binnen iTunes werkt Apple al aan een speciale sectie voor het aanbieden van ‘hd-audio’. (bron: tweakers)

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<