Vandaag laatste uitzending van de Wereldomroep

Gisteravond startte een marathon  uitzending van de Wereldomroep; met veel nostalgie en oude muziek wordt teruggekeken naar het verleden. Want een verleden heeft de omroep zeker, al sinds 1927 verzorgt (onder een andere naam) het uitzendingen naar Nederlands Indië. Hier speelde fabrikant Philips een grote rol met de ontwikkeling van korte golf zender en ontvangers. Tijdens de oorlogsjaren werd het belang van een sterke internationale zender ingezien. Radio Oranje zond uit met Britse zenders en deze wordt tegen het eind van oorlog verandert in Radio Herrijzend Nederland. Op 24 mei 1945 wordt het eerste programma uitgezonden voor Nederlanders buiten het vaderland en in 1947 wordt de Stichting Radio Nederland Wereldomroep opgericht.

Met de komst van het internet wordt de rol van de Wereldomroep steeds kleiner, alhoewel vele vakantiegangers, truckers en zeelieden naar de zender luisteren, deed het kabinet Rutte de doodsteek. Op aandrang van Wilders moeten de publieke omroepen drastisch bezuinigen en de Wereldomroep maar liefst 70%. De televisie-tak van de Wereldomroep blijft wel bestaan, de Publieke Omroep neemt die taken over. Nederlanders in het buitenland kunnen kijken naar BVN TV, die een selectie van tv-programma’s uit Nederland en Vlaanderen brengt.

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<