Draagbaar muziek luisteren door de jaren heen

 Door gastredacteur: Kim Vos

Het draagbaar muziek luisteren is de afgelopen jaren sterk veranderd. Het begon allemaal in 1954 toen de eerste draagbare transistorradio verscheen. Grappig genoeg verscheen deze (net als de huidige iPods) in verschillende kleuren zoals lichtblauw en roze. Door de kleine monospeaker kon naar verschillende AM radiostations geluisterd worden.

Jaren later kwam Sony met de bekende Walkman die wereldwijd een enorm succes werd. Het geluid klonk al een stuk beter dan eerdere draagbare muziekspelers en bovendien was hij enorm klein in licht en dus makkelijk mee te nemen.

Via de draagbare CD speler kwamen we uit bij de (nu nog steeds populaire) mp3-spelers. De geluidskwaliteit deed een stapje terug, maar daar stond tegenover dat er een stuk meer muziek kon worden meegenomen. Door een ingebouwde harde schijf werd het mogelijk nu honderden nummers op te slaan en mee te nemen.

Ondanks dat mp3-spelers tot op de dag van vandaag populair blijven, is er ook een andere ontwikkeling zichtbaar; muziek luisteren op de smartphone. Applicaties als Spotify zorgen ervoor dat vrijwel alle muziek binnen handbereik is.  En niet alleen op je smartphone maar ook op tablets en je oude vertrouwde laptop kan je altijd je favoriete muziek beluisteren.

Het enige nadeel is dat er wel een abonnement nodig is om onbeperkt muziek te kunnen luisteren, maar dan kan heb je wel alle mogelijke muziek altijd bij de hand. Omdat alles via een internetverbinding binnenkomt, hoef je je dus ook nooit meer druk te maken of je nog genoeg schijfruimte hebt. Daarnaast is het mogelijk om de muziek op cd-kwaliteit te laten afspelen, en om nummers ook offline beschikbaar te maken. Op die manier wordt het beste van de ouderwetse CD-speler en de moderne MP3-speler samengebracht!

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<