Zelfbouw basstraps

Door Jur van Wijland

Voor het geschikt maken van de showroom in Hilversum hebben we geëxperimenteerd met akoestische aanpassingen voor een optimale luister-ervaring. We vonden het laag te zwaar en er was teveel resonantie aanwezig. Om het laag te dempen, hebben we geëxperimenteerd met het maken van basstraps. In de afbeeldingen is te zien hoe we de basstraps hebben gemaakt. Je kan ze natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar zelfbouw is nu éénmaal goedkoper en leuker!

Een tuinkussen in de hoek (foto boven) doet al heel wat met het geluid, helaas esthetisch minder verantwoord, vandaar de bouw van een maatwerk oplossing. We starten met het frame (foto onder).

Wij kozen voor een driehoekig model met zijden van 30cm. Nadat we het frame hebben gebouwd, hebben we deze opgevuld met isolatie materiaal en het geheel vervolgens afgewerkt met een stoffen doek. Op de laatste foto is het eindresultaat goed te zien, de stoffen doek doet geen afbreuk aan de kamer en het isolatiemateriaal is niet zichtbaar. Het effect van de basstrap was erg groot; het laag en vooral het midden werd teveel gedempt. Een los zitkussen van een tuinmeubel bleek al voldoende te zijn. Het bleek belangrijker te zijn om de resonantie te verminderen dan het dempen van de lage tonen.

Binnenkort gaan we de luisterruimte opmeten met audio correctie software van Dirac Live (roomcorrectie) met de daarbij behorende meetmicrofoon. De ervaringen hiermee zullen we binnenkort ook hier beschrijven. Daarna kunt u er zelf kennis mee komen maken in een van onze showrooms.

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<