Cassetteband bestaat 50 jaar

Ontwikkeld door Philips

TDK_SA-90In 1963 ontwikkelde Philips de cassetteband, in de volksmond bandje genoemd, als opvolger van de grammofoonplaat. De eerste bandjes waren voorzien van slechts twee kanalen (een mono A-kanaal en een mono B-kanaal); later kwamen 4-kanaals stereo-bandjes op de markt, te herkennen aan het sterretje op de rug. Om de andere kant te beluisteren moest een bandje met de hand omgedraaid worden. Moderne autoreverse cassettedecks bevatten een mechanisme die de weergave van beide kanten, zonder het bandje om te draaien, mogelijk maakten.

Walkman

Met de introductie van de cassetteband kon voor het eerst muziek meegenomen worden naar de auto of draagbaar in de vorm van een walkman of ghettoblaster. Ook werd het fenomeen tapen geboren; muziek van radio of platenspeler opnemen. De mixtape is hiermee de analoge voorloper van de hedendaagse digitale playlist.Sony-Walkman

Mixtape wordt playlist

De tijdsduur per kant bedroeg 30 minuten (C60), maar nieuwe materialen maakten de band dunner en hiermee langer, dus meer speeltijd (2×45 minuten en 2×60 minuten). In de jaren 90 volgde de beschrijfbare compact disc (cd-recordable) de cassetteband op. Door muziekbestanden te comprimeren (mp3 met een bitrate van 256 kbps), paste op een cd-r van 700 MB ongeveer 350 minuten aan muziek. 

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<