Dagje uit: X-Fi Audioshow 2015

grijze koppies

A Men’s World

Het was druk op de X-Fi Show in Veldhoven. Vrouwen en jongeren schitterden door afwezigheid, een enkele uitzondering daargelaten. Voor vrouwen van middelbare leeftijd op zoek naar een ietwat kalende huiselijke man een ideaal jachtterrein. Hier ligt echt een uitdaging voor de audiobranche: hoe ga je deze vergrijzing tegen? Ik was met mijn 47 lentes al aan de jonge kant. Schatting: 80% boven de 45 en 95% man. Hengstenbal dus. De demografische opbouw van het toegestroomde publiek daar gelaten, was het een leuk en leerzaam dagje uit. Onderstaand een kleine sfeerimpressie.


Daudio

Er was veel te zien en vooral te luisteren. Vlakbij de ingang stuitte men op de presentatie van Daudio. Prachtig klinkende luidsprekers met als opvallendste detail de tussen vier draden opgehangen tweeters. Onderin twee tegenover elkaar geplaatste woofers. Opvallend was dat de bovenaan geplaatste middentoners totaal geen last hadden van resonantie terwijl er toch op een stevig volume werd gedraaid. Prachtig strak design, deze zijn wit maar ze waren er ook in zwarte pianolak en antraciet.

X-Fi 002


Zugspitz

 tubemania

De firma Zugspitz had zijn handelswaar uitgestald in een wat kleine ruimte. Deze extravagante luidsprekers werden aangestuurd door twee prachtige buizenversterkers. Het geluid was fenomenaal. Bij de platenspeler links zag ik een Blue Note LP van John Coltrane staan. Op mijn vraag die op te zetten werd afwijzend gereageerd, men was bang dat het publiek, op dat moment zo’n tien man, op de vlucht zou slaan. Hoewel ik er verder niet om heb gevraagd, werd de LP toch opgezet en kwamen er tegen de verwachtingen in meer mensen luisteren. Tegen de andere wand stond een eveneens heerlijk klinkende set met luidsprekers die waren voorzien van fronten bestaande uit wrak- of sloophout. Opvallend was dat er alleen CD’s en LP’s werden gedraaid. Geen streaming bij Zugspitz.

X-Fi 008

Vinyl

X-Fi 011

Links en rechts werd er het nodige vinyl verkocht, de keuze was reuze maar de prijzen waren pittig. Ik heb nogal wat platen die ik zelf ook heb, bijvoorbeeld van Frank Zappa en Miles Davis, gezien. Ze waren allemaal een euro of vijf duurder dan in de platenzaak bij mij om de hoek. Afgezien dan van een paar euro bakken met LP’s, daar stond zoals te verwachten alleen rommelmarktzooi in. Ook draaitafels waren te vinden. Zo ook dit bijzonder fraaie exemplaar bij Zugspitz. 


Lynx

lynx dac 1

Tjerk, vriend en collega-audiofiel, attendeerde mij bij Helios op de Lynx Hilo. Dit is een DAC die ook in zijn achteruit gezet kan worden en dan analoog signaal digitaliseert. Hier heb ik vrij ruime ervaring mee als gelukkige bezitter van een ADL Esprit en een ADL GT40. Waar deze twee fantastische apparaten sober zijn heeft de Lynx Hilo een touchscreen waar op ook ouderwetse VU meters te toveren zijn en een flink arsenaal aansluitingen op de achterkant. Ik heb dit nog nooit gezien en vind het een prachtige vondst: analoog in een digitaal jasje, hoe toepasselijk. Als ik dit apparaat nu eens zou kunnen testen… dan zou ik er echt iets zinnigs over kunnen zeggen. Ik ga in ieder geval de specs maar eens opzoeken en bestuderen. Hopelijk is dit voorpret. Sjoerd Wijdoogen van Helios bedankt voor de prettige ontvangst in uw ruimte.


Avantgarde Acoustic

X-Fi 022

Trio

X-Fi 021

Duo Grosso (helaas niet gehoord)

Hier schiet het geschreven woord tekort, een paar Trio’s met een gigantische subwoofer er tussen konden beluisterd worden. Nu even geen saaie demomuziek maar Another Brick In The Wall van Pink Floyd zoals ik nog nooit had gehoord. WOW!

 


 

Veel gehoord en gezien.

tranenindeogen

Airtight Voorversterker

Die dag heb ik kennis gemaakt met Bert, schrijver van het artikel over Radio Kootwijk , elders op dit blog. Net als ik was hij zeer te spreken over de presentatie van Zugspitz en was hij onder de indruk van de mooie buizenversterkers. Beiden waren we ook zeer te spreken over de presentatie van de Devialet Phantom (2 stuks in stereo) met het mooie ruimtelijke geluidsbeeld. Een opstelling van Audiotweaks.nl met een Lumin S1 streamer en een SPEC versterker op een paar Harbeth HL5plus luidsprekers was zijn nummer een van de dag, totaal gemist door schrijver dezes. Ook vertrouwde hij mij toe erg onder de indruk te zijn van een voorversterker van Airtight, zo zou had hij ze graag zelf willen bouwen… heb ik ook gemist. Een dag is te kort om alles te zien en te horen, dat moge duidelijk zijn. Ik heb echter wel een zeer leuke dag gehad. Bert, leuk om kennis te maken! Tjerk, bedankt voor het mee gaan en de comfortabele rit naar Veldhoven en terug.

 


 

 

 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  October 01, 2015

  Helaas kon ik er niet bij zijn, iets te ver vanuit het noorden van de randstad. Al gauw zo’n vijf uur in de auto om slechts een paar uur te genieten van al dat moois, ging er zelfs bij mijn vriendin niet in. Dus belandden we op het jazzfestival in Alkmaar! Een middag quality time met z’n tweeën op het terras van ‘de Heeren van Sonoy’ al genietend van de bluesklanken van Johhny Laporte (Barrelhouse). En dat in een heerlijk najaarszonnetje! Maar gaaf dat jullie (Emiel, Bert en Tjerk) elkaar op deze manier gevonden hebben en een leuke dag hebben gehad!

  Reply

 2. Avatar
  October 03, 2015

  Het was een lange maar comfortabele treinreis van Alkmaar naar de plaats van bestemming. De bus stopte keurig nabij de plek die mijn OV 9292 app. had aangegeven. Op dat punt klopte alles maarrr waar is een bord met X-Fi ? Heb ik mij toch in het adres vergist? Toch maar eens op de site van X-Fi checken. Ja hoor, het moet Koningshof zijn. Dan maar even naar de receptie lopen. Gelukkig stond voor de hoofdingang een klein bordje met verwijzing naar een (zij)ingang waar eindelijk de show kon beginnen… Heel veel muziek en lawaai gehoord in vele kleine hokjes met audioapparatuur waar regelmatig luisteraars in werden geperst. ( veel makke schapen….) Dat er weinig tot geen interreactie plaatsvond moge duidelijk zijn. Toch een paar mooie installaties kunnen bewonderen met een puike ruimtewerking in breedte en diepte. Hoogte kwam hier helaas weinig voor. Bij Devialet klopte alles en krijgt hiervoor een pluim ! Ander mooi hoogtepunt was de ontmoeting met Emiel en Tjerk waar ik onder het genot van een bak koffie even mee heb gebabbeld. Bij elkaar een geslaagde dag met mooie en nuttige indrukken.

  Reply

<