Tip Eilo.org: Jazz, Funk & Soul

Lekkere Jazz, Funk & Soul gezocht

Als je favoriete Franse jazz, funk & soulstation wegvalt en er weinig Nederlandse alternatieven voorhanden zijn, wat doe je dan? Dan zoek je de band af, net als vroeger toen je geliefde piratenzender door de RCD werd opgerold.

Sony STR-11L

Indertijd ontving je ruis als de zender uit de lucht was gehaald, nu blijft het op een streamer gewoon stil en staat in het display zo iets als: ‘no connection’. Geen connectie kan duiden op een lokaal netwerkprobleem (geen Wi-Fi, de RJ45-stekker zit los of een kapotte router in de meterkast) of op een probleem buiten de deur: de switch in de wijk (DSLAM) wordt geüpdatet. Satelliet schotels BerlijnGelukkig zijn al deze problemen oplosbaar. Maar als buiten je macht om kwaliteitszender NPO 6 wordt wegbezuinigd, terwijl daarvoor al JFK wegens slechte luistercijfers het veld moest ruimen, kan je als jazzliefhebber (met een vette knipoog naar soul en funk) vanuit Nederland weinig meer verwachten. Toegegeven Sublime FM is best wel aardig, maar valt iets te vaak in de herhaling en is weinig vernieuwend. Gelukkig is met de komst van het internet de deur opengezet naar duizenden buitenlandse radiostations, zo veel zelfs dat je door de schotels de flat niet meer kan zien. Toch heeft het wel wat om net als vroeger de band af te struinen op zoek naar nieuwe stations. En het juweeltje wat ik tegenkwam heet Eilo.


Het platform van EILO.org heeft veel te bieden

Het Bulgaarse EILO.org is een meer-kanaals internetradio-platform die een grote verscheidenheid aan elektronische stijlen biedt. Ze heeft ondertussen 14 real-time radiokanalen die via haar eigen site, via SoundCloud of via streamers te beluisteren zijn. Het platform biedt de mogelijkheid voor artiesten, dj’s en producers om hun werk te presenteren.

eilo_org

Dit spreekt mij zeer aan omdat het ooit het doel was van onze eigen UniqueRadio.nl. Helaas stond destijds de SENA al vrij snel op onze stoep en strooide met bedragen waar een paard de hik van kreeg. Wat dat betreft doet EILO.org het veel beter door gebruik te maken van het Creative Commons model.


 Creative Commons

Creative Commons is een model die muzikanten, auteurs maar ook ontwikkelaars en uitvinders de mogelijkheid biedt om op een hedendaagse manier met auteursrechten om te gaan. Er bestaan zes standaardlicenties die bepalen onder welke voorwaarden de auteursrechthebbende hun werk kunnen verspreiden. De licenties zijn altijd opgebouwd rond de volgende vier pijlers:

  • Naamsvermelding
  • Niet-commercieel
  • GeenAfgeleideWerken
  • GelijkDelen

Het alom gebruikte copyright-model is natuurlijk zwaar achterhaald en misbruikt door uitgeverijen die er zelf alleen maar beter van worden. Helaas snapt de politiek dit (nog) niet en duurt het nog minstens 15 jaar voordat wet- en regelgeving worden aangepast. Het Creative Commons model is een slimme, vooruitstrevende manier om met auteursrechten om te gaan ten gunste van de maker.


SoundCloud

Mijn favoriete onderdeel is Jazz, Funk & Soul Radio, hier draaien verschillende deejays hun sets (het is gelukkig geen computer die constant dezelfde muziek afspeelt in een veranderde volgorde). Dit brengt veel variëteit met zich mee, van funk-jazz tot  afro en zelfs reggae-invloeden zijn te horen. Ik luister bijna altijd vanaf een streamer, mocht dit niet werken of heb je er geen één, dan kan je je natuurlijk wenden tot de website van SoundCloud:

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<