Dagje uit: Afrikafestival Hertme 2016 (dag 2)

Net als vorig jaar was ik helaas slechts een dag in de gelegenheid dit prachtige tweedaagse festival te bezoeken. Vorig jaar de zaterdag, dit jaar de zondag. Dit jaar is het de 28e keer. Het Afrikafestival is 28 jaar geleden toevallig ontstaan omdat het openluchttheater van het piepkleine Overijsselse dorpje Hertme werd benaderd door de universiteit van Groningen. Om de kosten te spreiden was het idee om een traditionele dansgroep uit Burkina Faso ook in Hertme te laten optreden. Dit is gebeurd, het werd een groot succes en het Afrikafestival Hertme was geboren. In deze 28 jaar is dit festival uitgegroeid tot het meest toonaangevende festival op het gebied van moderne Afrikaanse muziek en is het een springplank geweest voor veel Afrikaanse artiesten van wereldformaat. Zoals ik vorig jaar al heb kunnen ervaren is de sfeer super relaxed, de muziek uitstekend en is er een grote markt met Afrikaanse kunst, eten en drinken. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een grote schare vrijwilligers uit de omgeving waarvoor ik altijd weer veel respect heb. Ook over de grens is dit niet onopgemerkt gebleven getuige het feit dat het Afrikafestival in 2013, 2014 en 2015 door het Britse magazine Songlines verkozen is tot één van de beste 25 festivals in Europa.

Afrika-Festival-2016 header


Bamba Wassoulou Groove

De tweede band op deze tweede festivaldag ken ik dankij wijlen Radio6. Het VPRO programma Vrije Geluiden heeft in 2015 opnamen van het optreden van Bamba Wassoulou Groove op de Music Meeting in Nijmegen van dat jaar uitgezonden. Hier ben ik presentator Frank Jochemsen nog steeds dankbaar voor. Deze zevenmans formatie uit de Malinese hoofdstad Bamako werd in 2012 samengesteld door percussionist Bamba Dembélé. Het repertoire is zeer geïnspireerd op de legendarische Super Djata Band met gitarist Zani Diabaté. Deels zijn het eigen composities en deels covers van de Super Djata Band. Overduidelijk zijn ook de invloeden van rock, blues en Afrika Festival Hertme 2016 017psychedelica. Deze westerse invloeden worden vermengd met de muziek van het Malinese Bambara volk en die uit de Wassoulou regio. Het geheel is een zeer dansbare fusie van stijlen. Dat het de pan uit swingde was goed merkbaar aan het publiek dat gedurende het anderhalf uur lange concert flink uit zijn dak ging. Met name de wat snellere instrumentale nummers maakten grote indruk op mij.

Ousmane Diakité zang
Moussa Diabaté gitaar
Mamadou Diabaté gitaar
Afrika Festival Hertme 2016 009Abdrahamany Diarra gitaar
Aboubacar Diombana basgitaar
Bamba Dembélé percussie
Maguett Diop drums


Farima

Het vorig jaar uitgebrachte album Farima is het eerste album van Bamba Wassoulou Groove. Ik heb de cd vorig jaar op vakantie in Frankrijk gekocht naar aanleiding van de door het VPRO programma Vrije Geluiden gemaakte opnamen op de music meeting in Nijmegen dat jaar. Hoewel live wat ruiger en minder gepolijst, vind ik het een mooi album. Er zijn duidelijk rock invloeden te horen zonder dat de Afrikaanse sound daar onder te lijden heeft. Een live album zal deze band echter meer recht doen. Hopelijk komt dat er nog eens van; het liefst ook op vinyl wat mij betreft. 


26A

Afrika Festival Hertme 2016 007

Sfeer en meer

Omdat we iets later aankwamen, hebben we de stortbui aan het begin van deze festivaldag gemist. Met name op het grote veld waar de meeste eetgelegenheden te vinden te zijn, was het daardoor nogal drassig. Dit mocht de pret echter niet drukken en de stemming was uitstekend. Jongeren waren wat onder vertegenwoordigd in het publiek dat uit veel vijftigers en gezinnen met kinderen bestond. De sfeer was ronduit gemoedelijk en relaxed te noemen. Het mooie terrein van het openluchttheater is een goede basis voor een Afrika Festival Hertme 2016 024sfeervol en intiem festival. Twee velden aan weerszijden van het openluchttheater zelf bieden plaats aan een grote Afrikaanse markt. Behalve uitstekend Afrikaans eten en een verdwaalde zak friet wordt er  een keur aan kleding, sieraden en kunst aangeboden. Vrouwlief heeft nog een leuk jurkje gekocht maar ik kwam minder aan mijn trekken doordat er nergens een goed gesorteerde kraam met cd’s en vinyl te bekennen was. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen ik in de kraam van Xango Music goed kon slagen. Hoewel ik me niet meer kan herinneren uit welk land het precies kwam, hebben we een fantastische maaltijd gegeten Afrika Festival Hertme 2016 030vergezeld van een grote fles Nigeriaans bier. Later op de middag werd het wel erg druk en was het af en toe lastig vooruit te komen op de smalle paadjes rond het theater. Ook de tribune zat met name bij de laatste act, Youssou ‘n’ Dour, afgeladen vol. Eerder die middag werd er ook al omgeroepen dat in verband met de veiligheid klapstoeltjes niet meer waren toegestaan in het theater en dat de paden tussen de tribunes vrijgehouden moesten worden. Een minpuntje was dat er in verhouding tot het aantal bezoekers weinig toiletten waren. Ook een zitplaats vinden om de maaltijd te nuttigen kostte enige moeite omdat je niet zomaar neer kon ploffen op het drassige gras. Eenmaal een plekje gevonden was het heerlijk kijken naar alle verschillende vaak kleurrijk uitgedoste mensen.     


Nieuw: Afrikafestival Hertme op cd!

AF cd 005Voor het eerst zijn er opnamen van het Afrikafestival op cd gezet; een optreden van Sekou Kouyate uit 2015 en een optreden van Debademba uit 2014. De cd is geproduceerd door Frank Jochemsen, voormalig presentator van het VPRO programma Vrije Geluiden op wijlen NPO Radio6, dit met medewerking van collega David Gibbs en Rob Lokin, organisator van het festival. De geluidskwaliteit is uitstekend en de cd is voorzien van uitgebreide documentatie. Lekker ook om daags na het festival, in de auto onderweg naar het werk, nog even goed na te genieten van de prettige Afrikaanse grooves.

Sekou Kouyate

De eerste vijf tracks zijn opnamen van Sekou Kouyate uit Guinée. Deze man komt uit een familie van Kora spelers. Omdat hij meer wilde spelen dan alleen het traditionele werk is hij gaan spelen met een wha wha pedaal, welbekend bij gitaristen. Vanwege het vervormde geluid van de Wha Wha en zijn snelheid werd hij al gauw de Jimi Hendrix op de kora genoemd. Vorig jaar was ik bij dit concert en hoewel ik hem niet met zijn tanden heb zien spelen en hij zijn kora niet in de fik stak, is hij deze geuzennaam absoluut waardig. Aanrader!!   

Debademba

De laatste vijf tracks zijn gereserveerd voor het optreden uit 2014 van de uit Mali en Burkina Faso afkomstige band Debademba. Debademba betekent “grote familie” in de Bambara taal. De muziek van Debademba is een mix van een groot aantal stijlen waaronder blues, Wassoulou ritmes, Afro-funk en Afrikaanse salsa. Het geheel is opzwepend, swingend en voor de liefhebbers zeer dansbaar.

Al met al vind ik deze cd een absolute aanrader, 78 van de beschikbare 80 minuten zijn gevuld dus kwantitatief voor een tientje een goede deal. Duidelijk heeft de heer Jochemsen als producer van deze cd gekozen voor het wat ruigere werk wat op het Afrikafestival de revue heeft gepasseerd. Ik hoop dat dit album volume 1 is van een lange reeks “Live in Hertme” albums. Graag had ik de opnamen van Vaudou Game en de Kasai All-Stars van 2014 ook op cd gezien.   


Youssou N’Dour

Afrika Festival Hertme 2016 062Dit jaar was de uitsmijter van het festival een optreden van de legendarische Youssou N’Dour uit Senegal met zijn band Le Super Étoile de Dakar. Vanwege een gezellige ontmoeting met twee ex werknemers van de VPRO waren we wat laat bij het theater. We hebben dus alleen van veraf wat kunnen zien want zo’n beetje iedereen stond er bij. Zelfs veel handelaren lieten hun koopwaar onbeheerd achter om een glimp van dit icoon op te kunnen vangen. De stemming zat er zowel bij het publiek als de band goed in. Ik vond het gespeelde af en toe wat Caraïbisch aandoen. Absoluut hoogtepunt was natuurlijk zijn wereldhit “Seven Seconds”. De ook politiek actieve Youssou N’Dour wordt gezien als een van de allerberoemdste Afrikaanse artiesten. Hoewel hij een geheel eigen stijl schijnt te hebben, vind ik het persoonlijk wat te toegankelijk en mag het van mij allemaal wat rauwer. Desalniettemin een belevenis om deze legende een keertje in levenden lijve te zien en te horen.

Afrika Festival Hertme 2016 042


 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  July 04, 2016

  Erg goed geschreven Emiel!

  Reply

  • Avatar
   July 05, 2016

   Thanks David! pass it on to Frank please.

   Reply

<