De beste sciencefiction series van 2017

Het leuke van de huidige streamingdiensten is dat het aanbod zo groot is. Tenminste als het audio betreft, qua video kom je er bekaaid vanaf. Het probleem ligt deels bij de verouderde wetgeving en deels bij de diensten zelf. Het is jammer dat elk EU-land onafhankelijk van elkaar afspraken moet maken iedere aanbieder. Dit resulteert in verschraald aanbod, de Nederlandse Netflix biedt maar een fractie van de films die op de Amerikaanse Netflix kunnen worden bekeken. En waag het niet om via een VPN-verbinding naar de Amerikaanse Netflix te gaan, dan kun je te maken krijgen met eerder genoemde wetgeving. Een groter nadeel vind ik dat je afhankelijk bent van wat de dienst aanbiedt. Iedere dienst biedt wel iets unieks aan en de trend is dat er steeds meer uniek content gemaakt gaat worden. In eigen beheer opgenomen films of series, elke grote dienst heeft wel een paar toppers in huis: Game of Thrones bij HBO en House of Cards bij Netflix. Het wordt onbetaalbaar om een abonnement bij alle diensten af te nemen. Gelukkig biedt creatief denken een oplossing: je kan bijvoorbeeld een dienst met meerdere mensen delen of om de paar maanden op een andere dienst overstappen.

Video On Demand

Video On Demand (VOD) is het op aanvraag digitaal ter beschikking stellen van videomateriaal. Dit kan gaan om betaalde of gratis content. Er zijn nogal wat verschillen tussen beide: gratis gaat vaak gepaard met reclame (of je kan niet doorspoelen en krijgt ellenlange reclameblokken voorgeschoteld) of is gedateerd. Dit geldt uiteraard niet voor diensten waar je betaalt voor je content. Zij brengen de laatste series en films dat ook nog eens in de hoogste resolutie. Een ander groot voordeel is dat alle afleveringen beschikbaar zijn als het een serie betreft. Ook ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik twee of meer afleveringen aan het binge-watchen ben.

Er zijn verschillende VOD-modellen: transactioneel (betalen per item zoals een film of voetbal-wedstrijd), achteraf kijken (Uitzending Gemist) of via een abonnement (Videoland of Netflix).

Net als in mijn laatste blog De beste albums van 2017 vind ik het onmogelijk om alle series te kunnen zien en te kunnen beoordelen. Het aanbod is gigantisch en niet alles komt in Nederland uit. Zo heb ik bijvoorbeeld Philip K. Dick’s Electric Dream’s (nog) niet gezien. Deze serie is gebaseerd op de verhalenbundel Short Stories van Philip K. Dick. Als groot fan van deze sciencefiction-schrijver wil ik alles zien en lezen wat er van hem voorbij komt. Ik heb zo’n twintig pockets in mijn bezit, de rest van zijn oeuvre heb ik als e-book. Helaas heb ik nog maar de helft gelezen. Dat komt omdat ik nooit te veel achter elkaar wil lezen van dezelfde schrijver. Op trilogieën na dan, want ik zit al weken op het puntje van mijn stoel met 1q84 (van Murakami) in mijn handen.

Ook heb ik leuke dingen gezien en gehoord over The Punisher

Zoals je ziet noem ik alleen sciencefiction-series op. Ik heb me bewust tot dit genre beperkt omdat ik het en leuk vind en simpelweg het meeste van bekijk. Hier mijn toppers van dit jaar:

 


Twin Peaks

Kyle MacLachlan kruipt na 27 jaar opnieuw in de huid van special agent Cooper. En ook in de hilarische rol als Dougie de man van Janey-E (Naomi Watts). Zo’n beetje de hele cast uit de hele jaren 90 doet weer mee: Laura, Chief Hawk, Lucy, Albert, Ben & Jerry, Shelly en Bobby. Al gaandeweg verdwijnen de wat mindere acteurs uit de serie ten gunste van betere acteurs: Jim Belushi, Robert Forster (Jackie Brown en Mulholland Drive) en Naomi Watts. Het is weer een echt David Lynch-spektakel: mysterieus en tot het laatste moment spannend.


Stranger Things

De serie die ik vorig jaar al bewierookte heeft dit jaar een nog betere prestatie geleverd. In het tweede seizoen worden de karakters verder uitgebouwd en nieuwe aangevoerd: zo speelt Sean Austin (Goonies en The Lord Of The Rings) een nerd van middelbare leeftijd en Dacre Montgomery (Power Rangers) als gesjeesde maniak.

In het tweede seizoen zit Eleven ondergedoken en hangt de recalcitrante puber uit. En vallen Nancy en Jonathan eindelijk voor elkaar. Daarnaast ruziën Dustin en Lucas om het nieuwe schoolmeisje Max (Sadie Sink) die in de plaatselijke game hall een high score neerzet.

Helaas komt er volgend jaar geen derde seizoen, qua planning wordt op 2019 gemikt.


Salvation

Met de komst van een levensbedreigende meteoriet is een wedren naar een speciale raket begonnen die de aarde kan redden. De hoofdrolspelers zijn een MIT-student en zijn professor, een filantropische entrepreneur die schatrijk is geworden in de IT, een defensie-hotemetoot met zijn pr-assistente, een jonge schrijfster en idem journaliste. Geen van allen heb ik ooit eerder gezien en geen van allen zijn topacteurs. Maar op de één of andere manier vond ik de serie vanaf de eerste aflevering leuk. Het verhaal is best wel spannend, de wendingen zijn niet al te voorspelbaar en het komt ook nog realistisch over. En op de één of andere manier passen de acteurs en het verhaal bij elkaar. Petje af voor de mensen die voor de casting verantwoordelijk waren!


Legion

Een nieuwe superheldenserie waarin David Haller (Dan Stevens) een schizofrene man speelt die last heeft van visioenen. De visioenen blijken echter waar te zijn. Legion is een zeer sterke sciencefiction-serie waar duidelijk een grote naam achter zit (Marvel). Goed gefilmd, over alles is duidelijk nagedacht en met een goede cast. Een regelrechte aanrader!


Dark

Deze Duitse productie verdient het predicaat van best debuterende serie van het jaar!

Om de 33 jaar verdwijnen er kinderen in het fictieve Duitse plaatsje Winden om vervolgens 33 jaar eerder of later op te duiken. In de nabije toekomst (2019) worden verschillende families, allen met hun eigenaardigheden en geheimen, gevolgd. Door tijdsprongen zie je dezelfde acteurs 33 jonger (in 1986) of zelfs 66 jaar jonger (in 1953) terug. Dit maakt de serie wat moeilijk te volgen, maar verduidelijkt wel het gedrag van sommigen. De setting is lekker donker met veel regen en onweer en deels onder de grond in bunkers, gangen en grotten. Echt een aanrader om tijdens de kerstdagen te bekijken.


Black Mirror

Een verzameling losse verhalen die de donkere kant van technologie laat zien. Sterke kronieken die gespeeld worden door goede acteurs en altijd zeer echt. Gelukkig gaat technologie ons vele goede zaken in de toekomst brengen, maar alles heeft een keerzijde en het is goed om daar nu al over na te denken (ik noem een netneutraliteit of social media of altijd online zijn…).


Wat viel tegen dit jaar?

Ik had meer verwacht van Westworld, deze serie is toch niet bepaald geworden wat beloofd werd. Ook bleef The 100 een beetje hangen en neigt naar een Lost-einde. Travellers begon ook sterk, maar langzaam en zeker werd de interval tussen de afleveringen die ik keek steeds groter om uiteindelijk naar oneindig te gaan.

Wat brengt ons volgend jaar?

Sowieso komen er nieuwe seizoenen van True Detective en Fargo, maar dat zijn geen sciencefiction-series. Helaas wordt Stranger Things met een jaar uitgesteld en natuurlijk komt het slotseizoen van Game of Thrones eraan! Alhoewel de laatste meer fantasy dan sciencefiction is, word ik nu al hyper.


Robert
Written by Robert

6 Comment responses

 1. Avatar
  December 18, 2017

  Mooi overzicht met leuke suggesties. Ik schaam me dood, ik ben een dusdanig zware audiofiel dat ik geen van deze series ken. Ondanks het feit dat we Netflix hebben in huize Emiel kijk ik alleen af en toe een speelfilm. Na twee uur ben ik beeld gewoon zat. Je beschrijvingen zijn echter zeer uitnodigend om me toch eens aan zo’n serie te wagen.

  Reply

  • Avatar
   December 19, 2017

   Ik herken wel wat je zegt, een film moet voor mij ook niet te lang duren. Een serie duurt wat dat betreft altijd 45 a 50 minuten en dat pak je idd wat makkelijker mee. ‘Stranger Things’ is echt een aanrader!

   Reply

 2. Avatar
  December 19, 2017

  Ik mag me een beetje verheugen in’t hebben enige kennis van de besproken sci-fi series. Robert geeft een mooi overzicht hiervan en laat de lezer meekijken in zijn passie: bingewatching.. Ik deel zijn grote waardering voor Stranger Things. Wat niet verwonderlijk is door de deelname van Steven Spielberg in de productie. Ook leuk is dat Robert voor mij onbekende sci- fi reeksen introduceert zoals ‘Legion’ en ‘Dark’ . Check it out is dan ook mijn reactie.
  Dan nog een goed geschreven overzicht van plussen en minnen van betaal- tv. Kortom prettig leesvoer voor deze donkere dagen..

  Reply

  • Avatar
   December 19, 2017

   Ik denk dat je ‘Dark’ ook erg goed vindt. Gelukkig heb je de kerstdagen voor de boeg!

   Reply

 3. Avatar
  December 19, 2017

  Prima besprekingen, met natuurlijk de uitnodiging om de series een keer te gaan bekijken. Het analytisch mes wordt met ruim gebaar gehanteerd: Sommige series worden terzijde geschoven, andere producties wordt lof toegezwaaid en bij weer andere series wordt de ontwikkeling welwillend bekeken, zij krijgen de kans om hun kwaliteit te bewijzen. Het algemene journalistieke stukje over streamingdiensten en video-on-demand trekt het onderwerp net wat breder zodat de interesse
  van iedere online-video-gebruiker wordt gewekt. Robert zet de deuren van Uniqueradio open voor breed geïnteresseerd publiek, en dat is goed zo.

  Reply

  • Avatar
   December 19, 2017

   Dank je Felix! Het klopt wat je zegt, bijvoorbeeld ‘Legion’ heb ik nog maar een paar afleveringen van gezien, maar is duidelijk de moeite waard. Daarentegen ben ik lyrisch over ‘Stranger Things’ en ben ik aangenaam verrast door ‘Dark’.

   Reply

<