Bitcoin is blockchain, maar blockchain is geen bitcoin

Bitcoin is blockchain, maar blockchain is geen bitcoin

De cryptomunten-hype begint momenteel extreme vormen aan te nemen. Iedereen weet ondertussen dat de waarde van de Bitcoin is geëxplodeerd en dat zelfs cryptomunten als Dash en Ethereum al rond de 1.000 dollar liggen. Ligt een nieuwe tulpenmanie op de loer of is het een begin van een nieuw internettijdperk waar conventionele bedrijfstakken als banken en notarissen zullen uitsterven? Ik denk een beetje van beide. De hype rond de cryptomunten heeft ervoor gezorgd dat de waarde van de muntjes nog lang niet bepaald is, daarmee bedoel ik dat we aan de vooravond staan van een revolutie. Alleen weet niemand hoe die revolutie eruit gaat zien en waar het gaat eindigen. Het is duidelijk, omdat er al zo veel geld in is gestoken (de totale waarde heet market cap en bedraagt momenteel 800 miljard dollar) dat er iets gaat gebeuren. De vergelijking voor een tulpenmanie gaat ook niet op omdat de contracten van toen bestonden uit handgeschreven papiertjes (waarvan het gros tijdens een drinkgelag werden opgesteld) terwijl de blockchain technologie juist gedecentraliseerd van opbouw is. Daarnaast kunnen contracten niet gemanipuleerd worden en zorgt de gedistribueerde aard ervoor dat iedereen over dezelfde kopie beschikt.

Maar welke muntjes halen de eindstreep en welke muntjes voegen niks toe en zullen afvallen. Dat er een shake out gaat plaatsvinden is wel duidelijk, dus voor iedereen met greed in de ogen verdiep je een keer echt in een muntje voordat je als een malle links en rechts gaat kopen en daardoor potentiële, pyramidespel-achtige constructies stimuleert die niks toevoegen. Als voorbeeld noem ik Ripple of eigenlijk het muntje XRP die wekenlang zwaar overgewaardeerd boven de drie dollar bungelde. Het Ripple-netwerk, ter vervanging van het oude (overigens betrouwbare) Swift-netwerk, geloof ik sterk in. Het is te gek voor woorden wanneer ik mijn leverancier in Taiwan betaal, dat ik meer dan 30 dollar (welke onderliggende partij krijgt dit en wat doen ze ervoor?) extra transactiekosten voorgeschoteld krijg om zijn factuur te voldoen. Als het Ripple-netwerk mijn transactie èn inzichtelijker èn veel goedkoper maakt, ben ik een blij mens. Maar het muntje XRP (waarvan eigenaar Ripple Labs nog 60 van de 100 miljard muntjes in handen heeft) maakt dan wel gebruik van het Ripple-netwerk, maar voegt qua waarde niks toe aan het netwerk (het is in feite een settlement token). Dus waarom koopt iedereen dit muntje, waarvan er nog zo veel van in de omloop kunnen komen, wat is de intrinsieke waarde en in hoeverre speelt hebzucht of sentiment een rol? Feit is wel dat XRP vorig jaar een waarde-stijging van 20.000% heeft ondergaan.

Intrinsieke waarde

Wat is überhaupt de intrinsieke waarde van iets? Officieel geldt voor een bedrijf dat dit de waarde van alle bezittingen vermindert met de schulden is. Maar wat is de waarde van een schilderij van Rembrandt? Het blijft slechts een stuk papier met wat verf erop. Is het unieke karakter dan bepalend, als je bedenkt dat schilderijen van tijdgenoten voor veel minder worden geveild.

Ik leg daarom liever de focus op muntjes die iets zinnigs doen. Die iets gaan toevoegen in de toekomst, een toekomst waar crypto-currency een belangrijke rol speelt op elk denkbaar vlak. Door mijn oud-collega Peter, in mijn ogen crypto-expert (in zijn ogen niet), werd ik getipt op Zeepin.

Zeepin (ZPT)

Dit nieuwe crypto-muntje uit China (Shanghai) is bedoeld voor de culturele en creatieve industrie. Dit is een zeer grote industrie en omvat: film, muziek, kunst, design en kleding (daar gaat zo’n 2.250 miljard dollars in om en dat is meer dan dat er wereldwijd in de telecommunicatie-industrie omgaat).

Zo ziet de huidige keten in de creatieve industrie eruit: als designer werk je een idee uit, vormt een team, maakt een sample, fabriceert meerdere items bij een een fabriek, verkoopt deze aan de groothandel en vervolgens via de winkel naar de klant. Hierbij spelen zaken als financiering en allerlei contracten tussen de verschillende partijen een grote rol. Maar ook eigendomsrecht en copyright zijn een wezenlijk onderdeel.

Het Zeepin ecosystem bevat verschillende API interfaces voor developers als:

ZeeCrew — Coöperatieve omgeving voor designers, hier kunnen projecten opgestart worden.

ZeeCreate — Innovatief platform waar ontwerpers door middel van smartcontracts hun ideeën kunnen vastleggen.

ZeeRights — Rechtenbeheer en bescherming voor designers.

ZeeSure — Transactie markt

ZeeFund — Gedecentraliseerde fundingsplatform waar ZPT’s een rol in spelen.

ZPT en Zeepin’s smartcontracts draaien op het snelle NEO-netwerk (wat officieus door de Chinese overheid is geaccepteerd). De ZPT zelf zal gebruikt worden als beloning binnen het ecosysteem, transactie en investering in nieuwe creatieve projecten.

Roadmap

Het is altijd belangrijk om naar de roadmap van een nieuwe crypto-munt te kijken. Samen met het team van developers zegt dit iets over de potentiële waarde van de munt. Hieronder de roadmap tot januari 2019:

Wordt de roadmap nagekomen dan neemt de kans dat de waarde van het muntje stijgt aanzienlijk toe.

ICO

Zeepin lanceert een Initial Coin Offering (ICO) op 18 januari om 4:00 p.m. (UTC). De gerichte waarde (soft cap) bedraagt 240.000 NEO (ongeveer $8.6 milljoen) en er zullen 500 milljoen ZPT tokens worden aangeboden. De minimale transactie-hoeveelheid bedraagt één NEO.

Een ICO gaat gepaard met wat mysterieus en ook ik kan niet bepalen of deze crypto-munt in de toekomst aanslaat. Het is wel een manier om op een goedkope manier aan crypto-munten te komen. Kijk hier voor meer informatie, na inschrijven en liken ontvang je alvast wat muntjes.

Robert
Written by Robert

5 Comment responses

 1. Avatar
  January 18, 2018

  Met blockchaintechnologie kunnen grootschalige gedistribueerde datasystemen worden gebouwd.
  Het gaat hierbij om versleutelde datapakketten die als gesynchroniseerde kopie op alle aan de blockchain deelnemende systemen aanwezig zijn. IT-dienstverleners gebruiken de blockchain om contracten en administratieve gegevens vast te leggen en cryptocurrency te definiëren, er wordt zelf cryptocurrency uitgegeven om het opzetten van blockchaintechnologie te financieren.

  De blockchain garandeert de integriteit van de boekhouding, de vastlegging van de contracten, wat partijen aan elkaar verschuldigd zijn. De onderliggende waarde van cryptocurrency en de vastgelegde contracten is echter discutabel. Wat is de waarde van een bepaalde inspanning ? Natuurlijk kan de markt met de wet van vraag en aanbod zijn werk doen en zo de conversie van de cryptomuntwaarde in goederen of diensten inzichtelijk maken. Die transparantie is nodig om bodemloze speculatie met de daarbij behorende valse beloften onmogelijk te maken.

  Als cryptocurrency alleen casinogeld zou zijn dan is het niet geschikt voor gebruik in het dagelijkse economische verkeer waar gebakken lucht snel verdampt. Misleiding op dit gebied is al gauw oplichting, zeker als bewezen kan worden
  dan de ene persoon voordeel heeft van het opzettelijk geven van misleidende informatie aan een ander. Omdat dit vrijwel niet te bewijzen is is het gebruik van cryptocurrency feitelijk ‘at your own risk’, toezicht van de Autoriteit Financiële Markten
  is veelal niet aan de orde en de Wet financieel toezicht is dan niet van toepassing.

  De slimme blockchaintechnologie begeeft zich buiten de grenzen van het gereguleerde economische verkeer en stelt haar eigen regels waarbij een gedistribueerd informatiesysteem via encryptietechnologie borg staat voor de integriteit. Binnen het reguliere economische systeem heeft alleen een bij wet aangewezen partij het recht om geld te produceren, waarbij door gecontroleerde marktwerking de wisselkoers wordt bepaald. Als de blockchain de cryptocurrency op basis van een algoritme en rekenkracht produceert dan is de geldschepping ook gedecentraliseerd en is deze niet meer toe te schrijven aan een rechtspersoon. Dit zou juridische problemen kunnen geven ten aanzien van de transparantie van het economische systeem.

  De informatie over Zeepin heeft betrekking op de start-up van een IT-dienstverlener op basis van blockchaintechnologie, gefinancierd via crowdfunding waarbij investeerders cryptocurreny kopen.
  Als je vertrouwen hebt in de dienstverlening van Zeepin – copyrightcertificatie, personeelsbemiddeling, intermediair tussen ontwerper, fabriek en klant, intermediair bij het betalingsverkeer via cryptocurrency, uitgever van cryptocurrency – dan kun je via de Initial Coin Offering (ICO) cryptomunten kopen om zo de opstart van Zeepin mogelijk te maken. De dienstverlening werkt alleen als de gebruikers het geautomatiseerd informatiesysteem dat Zeepin in feite is volledig vertrouwen.

  Slimme entrepreneurs kunnen van de blockchain profiteren doordat zij haarscherp risico’s en belangen kunnen afwegen, maar de belangen van de man in de straat worden minder gediend. De technologie bevordert een tweedeling in de samenleving met een steeds grotere kloof tussen winners en losers. Degenen die de technologie begrijpen en manipuleren kunnen grove winst nemen, de vele anderen zullen achteraf met lege handen blijken te staan. Het is wachten op een geloofwaardig verhaal over de maatschappelijke en sociale wenselijkheid van cryptocurrency.

  Reply

  • Avatar
   January 18, 2018

   Sterk betoog! Maar is het niet door het falen van de overheid/banken/AFM’s in deze wereld die een wereldwijde crisis hebben veroorzaakt, waardoor honderden miljoenen mensen hun baan, huis, spaargeld verloren en is het niet zo dat we al meer dan tien jaar geen loonstijging hebben genoten? Juist door decentralisatie los je andere zaken weer op, ik noem een middeleeuws instituut als notarissen of banktransacties naar het buitenland. Natuurlijk heeft crypto-currency een schaduwkant, zie mijn blog, maar door in de juiste muntjes te investeren kan je de wereld beter maken.

   En ja, gebruik nooit geld wat je niet kan missen om te speculeren, maar dat geldt ook voor beleggen (door overheid gereguleerd) of casino-bezoek (ook door overheid gereguleerd).

   Reply

 2. Avatar
  February 07, 2018

  Ik moet zeggen dat ik deze bitcoin gerelateerde uiteenzettingen diverse keren heb bestudeerd. Bijna dagelijks zijn er meldingen over deze virtuele munteenheid. Ik moet al mijn voorstellingsvermogen er bij halen om begrip te krijgen wat dit mondiale verschijnsel betekent. Wat is de werkelijke impact voor mij en de mijnen? Robert en Felix hebben dit onderwerp aangekaart naar de lezer. Wordt het een echte stap op weg naar een nieuw waarde stelsel of ” the next big scam”?

  Reply

  • Avatar
   February 16, 2018

   Ik heb nog nooit zo veel reacties op een blog gehad als deze. Hele discussies zowel zakelijk als privé, met opvallende gemene deler dat de mensen die er niks vanaf weten zich er redelijk negatief over uitlaten. En nadat ik doorvroeg ook geen tegenargumenten aanvoerden en niet verder kwamen als ‘het is een pyramidespel’. Terwijl diegene die wel geïnteresseerd waren de meerwaarde van dApps (=gedecentraliseerde oplossingen) inzien. Internet 3.0 komt eraan, waarschijnlijk sneller dan je denkt. En natuurlijk gaat dit gepaard met list en bedrog, dit is inherent aan de mensheid, kom je in elke bedrijfstak tegen. En natuurlijk weet de overheid niet wat ze ermee aan moet. Hoeveel Tweede Kamerleden, op Kees Verhoeven na, hebben echt verstand van IT-vraagstukken? Pas over tien jaar zal de overheid blockchain hebben begrepen. En tot die tijd zal de markt zichzelf moeten reguleren.

   Reply

 3. Avatar
  March 17, 2018

  Zo zeg! Wel even een heel ander onderwerp tussen al die muziek, film en audio besprekingen die doorgaans hier geplaatst worden.
  Ik ben wel overtuigd dat deze ontwikkeling (blockchain) veel impact in ons leven gaat krijgen de komende decennia.

  Reply

<