Eindelijk weer een Matrix-kloon

Netflix startte vorige maand met de eerste aflevering van Altered Carbon, een serie gebaseerd op Richard K. Morgan’s cyberpunk-roman uit 2002.

Driehonderd jaar in de toekomst kunnen mensen hun geest digitaliseren en deze in een ander lichaam uploaden. Een lichaam wordt denigrerend sleeve genoemd en is alleen weggelegd voor de allerrijksten. Deze elite-groep leeft niet meer op de vervuilde aarde, maar hoog in de wolken. Voor hun is het leven niet meer eindig en genieten (lees uitspattingen) in hun utopische bubbel erop los. Op de bodem is de wereld verandert in een dystopische samenleving, waar hele bevolkingsgroepen ziek zijn.

Joel Kinnaman (bekend als de andere presidentskandidaat in House of Cards) speelt de rol van Takeshi Kovacs die tot leven wordt gewekt om een moordzaak op te lossen. Zijn geest is als lang-veroordeelde Envoy-terrorist opgeslagen geweest totdat de rijke Bancroft hem nodig heeft om zijn leven te redden. Kovacs geest komt dus eeuwen later en voorzien van een nieuw lichaam in een totaal nieuwe wereld terecht. Compleet van slag zoekt hij zijn heil in designer-drugs en dat leidt tot suïcidaal gedrag…

De tweede hoofdrol wordt gespeeld door Martha Higareda die duidelijk op haar voorgevel werd geselecteerd en niet op haar acteertalent. Zij speelt de rol van power-agente Kristin Ortega en dat doet ze bijzonder slecht. Die zullen we niet snel meer in een grote rol terugzien, misschien maakt ze op Pornhub nog een kans op een tweede carrière?

In de serie zit een bepaalde gelaagdheid, die je doet blijven kijken. En met een budget van 200 miljoen dollar spat het CGI-geweld eraf. Filmtechnisch verdient de serie een dikke tien, het verhaal is niet heel sterk, maar wel spannend. Altered Carbon is een mix van The Matrix, Blade Runner en Ghost in the Shell. Donker, maar in een fris jasje, soms voorspelbaar, maar wel leuk!

De maker van Altered Carbon is Laeta Kalogridis, zij schreef Shutter Island en Terminator Genisys. Ook produceerde ze beide films eveneens als haar grootste succes: Avatar.


 

Robert
Written by Robert

2 Comment responses

 1. Avatar
  March 21, 2018

  Lekker kritische review! Ik weet niet of ik zo benieuwd ben naar deze rolprent… hoewel het verhaal op zich me wel nieuwsgierig maakt.

  Reply

 2. Avatar
  March 21, 2018

  Robert heeft wat mij betreft de spijker helemaal op z’n kop geslagen, er valt week veel onnavolgbare dynamiek te genieten. Vorige week de eerste 2 delen Altered Carbon bekeken en besloten om een pauze in te lassen om het ff te laten bezinken. Peaky Blinders heeft nu mijn interesse. Uiteraard niet vergelijkbaar maar een mooie afwisseling met een fraaie rolbezetting. Straks weer AC hervatten volgens mijn binge light Netflix menu..

  Reply

<