Concert: Pitch Plot 4 – Luxor Zutphen – 20 februari 2018

 

Frank Ong-Alok

 

Jazz en gevulde eitjes

 

De provincieplaats Zutphen is gezegend met een gedreven club mensen die de jazz een warm hart toedragen. Vrijwel elke dinsdagavond is er live jazzmuziek te beleven in de kelder van het Luxor theater op de markt in de binnenstad. Wat er speelt is te vinden op de speciale facebookpagina . Spil in dit gebeuren is Zutphenaar Frank Ong-Alok, zelf ook muzikant. Hij krijgt het vaak voor elkaar bekende musici naar de intieme gewelfkelder te krijgen. Hoewel dinsdagavond niet de meest handige tijd is, is de toegang gratis en is de sfeer uitstekend. De bar is goed voorzien en tijdens de concerten gaan er schalen met door Frank zelf gemaakte gevulde eitjes rond die ondertussen een zeer goede reputatie hebben. 


Pitch Plot 4

Deze dinsdagavond is de band Pitch Plot 4 gestrikt om een concert te geven in Zutphen. Pitch Plot 4 is in 2014 opgericht bestaat uit fluitist Jeroen Pek, de Amerikaanse bassist James Cammack, drummer Onno Witte en de toetsenist Tony Roe. Alle muzikanten hebben een imposante staat van dienst. Zo is James Cammack de vaste bassist van de beroemde pianist Ahmad Jamal en is Tony Roe pianist bij de bijzonder originele Nederlandse jazzformatie Tin Men and the Telephone, die door het gebruik van geluidsopnamen van sportpresentatoren (De Bal) en telefonistes (KPN) een geheel eigen benadering van jazz heeft.

Concert

Het publiek wordt getrakteerd op heerlijke jazz met ruimte voor solo’s en improvisatie. De sfeer zit er meteen in door dat alle vier de muzikanten met grote bevlogenheid spelen en er duidelijk veel plezier in hebben. Door strak, gevarieerd en snel drumwerk zit het tempo er bij de meeste nummers goed in zodat de vergelijking met jazzrock snel gemaakt is; dit ondanks het ontbreken van de in dit genre veel gebruikte elektrische gitaar. De drumpartijen zijn gevarieerd en zitten vol knappe overgangen. Het drumstel is voorzien van een klein verticaal bekken dat op een roterende as is bevestigd. Helaas slaat Onno Witte er maar één keer op want het geeft een erg mooi effect. De basgitaar van James Cammack klinkt in het begin wat rommelig en donker maar dat is gelukkig snel verholpen. Hij speelt de sterren van de hemel met zijn vijfsnarige basgitaar en zorgt daarmee voor een prachtige basis en gave solo’s. Jeroen Pek speelt afwissend op verschillende fluiten waaronder een erg mooie basfluit en geeft een paar puike solo’s. Er zijn ook een paar krachtige keyboard solo’s. Tijdens deze keyboardpartijen in combinatie met het virtuoze fluitwerk doet de muziek me een paar keer denken aan het stuk Dupree’s Paradise van Frank Zappa. De muziek heeft bij vlagen een zeer dromerige sfeer en zit echt knap in elkaar. Het is heerlijk wegdromen onder het genot van een lekker glas bier. Het gespeelde werk is te vinden op het live debuutalbum Big Eyebrow en de kersverse EP It Happens Along The Way. Wel jammer is dat een deel van het publiek, voornamelijk rondom de bar, de zachtere passages verstoort met hun luide gepraat. Een herhaaldelijk sssst!! haalt weinig uit. Een pot gratis Lul-niet-Lollies op de bar zou hier wellicht uitkomst kunnen bieden.

Album

Na het concert werden er verschillende cd’s verkocht; bij gebrek aan vinyl ging mijn interesse uit naar het live debuutalbum en de net uitgekomen EP. Helaas had ik geen kleingeld en Jeroen Pek geen wisselgeld zodat ik een van de twee moest kiezen. Het is de debuut cd geworden omdat ik gek ben op live opnamen. Het album heet Big Eyebrow en deze titel heeft als onderschrift Live in Europe. De opnamen zijn in mei 2015 gemaakt in Utrecht, Amsterdam, Barcelona en in het Franse Caunes Minervois. Op dit album horen we de Duitse pianist Christian Pabst die ondertussen plaats heeft gemaakt voor de huidige pianist Tony Roe. Op deze cd ontbreken dan ook de effecten waar Tony Roe voor zorgde tijdens het concert en die invloeden van Tin Men and the Telephone verraden. Het album is door Jeroen Pek voorzien van een begeleidende tekst en bestaat uit elf stukken die deels door de afzonderlijke bandleden en deels door combinaties van hen zijn geschreven. De cd gaat nu al een paar dagen mee in de auto en hij gaat nu ik ‘m al een paar keer helemaal heb beluisterd nog niet vervelen. De muziek zit dan ook verdomd goed in elkaar. Het mooie fluitwerk van Jeroen Pek springt er het meest uit en gaat alle kanten op. Dit album laat horen dat er in Nederland jazz van een heel hoog niveau wordt gemaakt. 

Meer info: www.pitchplotmusic.com


 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

6 Comment responses

 1. Avatar
  February 23, 2018

  Hmm. Toch weer wat gemist als ik het zo lees. Ben wel benieuwd naar de cd. Ga ik vast wel eens horen. Goed verslag weer! Thx

  Reply

 2. Avatar
  February 23, 2018

  Lekker avondje jazz naast de deur, het klinkt bijna alsof je in een grote stad woont waar dit de normaalste zaak van de wereld is. Wij (ahum) waren jaaaaren geleden ook gezegend met een jazzclub met steengoede programmering: ‘ Birdland’ van wijlen Jimmy Karakusevic. Gelukkig worden de jazz-pioniers in Alkmaar gekoesterd en staat het aankomende jazz-festival in het teken van deze helden!

  “De negende editie van Jazztival vindt plaats op zondag 25 maart van twee tot twaalf. Het festivalhart bevindt zich in TAQA Theater de Vest. Op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart vinden er ‘s avonds concerten plaats in de Stadskantine. Dit jaar staat het programma in het teken van overleden lokale helden als Dick Koch en Jimmy Karakusevic.”

  Reply

 3. Avatar
  February 27, 2018

  Emiel, thanks a lot for the post.Really thank you! Much obliged.

  Reply

 4. Avatar
  February 28, 2018

  Hi Emiel,
  Bedankt voor de vriendelijke woorden.
  Je kan alsnog de EP bemachtigen. Dat kan door gewoon bij mij te bestellen of te downloaden via b.v. https://soundcloud.com/moonrivermusic
  Grtz Jeroen Pek

  Reply

 5. Avatar
  March 01, 2018

  Emiel,thanks a lot for the post.Really thank you! Much obliged.

  Reply

 6. Avatar
  March 02, 2018

  Emiel,thanks so much for the post.Really thank you! Great.

  Reply

<