Review LG OLED65C8PLA oled-televisie

Een nieuwe televisie komt met nieuwe formaten

Het is niet de eerste keer dat wanneer met veel bombarie een nieuw formaat wordt aangekondigd, de hardware goed verkrijgbaar is, maar dat de content achterblijft. Je zag het met de introductie van de cd, minidisc, dvd, sacd, blu-ray, hd-dvd en nu met uhd. Maar ook recenter met DAB+; ondertussen is het aanbod van deze zenders wel aardig op niveau, maar blijft de kwaliteit van de stream èn de signaalsterkte hopeloos ondermaats.

Ultra hd

Ultra High Definition, oftewel uhd, is een videoformaat dat staat voor zeer hoge beeldkwaliteit. In combinatie met HDR levert dit een ongekend scherp en helder beeld op met een zeer hoog kleurbereik. De standaard is momenteel 4K uhd en 8k uhd komt sporadisch voor. Om een idee te krijgen van hoeveel meer pixels dit betreft:

 • 720p hd heeft een resolutie van 1280×720.
 • Full hd heeft een resolutie van 1920×1080.
 • Quad hd heeft een resolutie van 2560×1440.
 • 4K uhd heeft een resolutie van 3840×2160 (dat is 4x de resolutie van full hd).
 • 8K uhd heeft een resolutie van 7680×4320 (dat is 16x de resolutie van full hd).

HDR (High Dynamic Range) zorgt voor een witter wit en een zwarter zwart en dit geeft het beeld meer diepte en detail. Uhd en HDR gaan hand in hand, waar misschien HDR wel de belangrijkste van beiden is. Helaas bestaan er verschillende HDR-formaten, waar HDR10 (de naam zegt het al: ondersteuning van 10 bits) de meest bekende van is. Dolby Vision is de 12-bit versie van HDR, alleen zijn er bijna geen 12-bit schermen. HDR10+ is een nieuwe variant die het beste van eerder genoemde twee biedt. Je moet een beetje je best doen om HDR-content te vinden, maar het is er wel. De streamingdiensten Netflix en Amazon Prime leveren met name hun eigen producties in HDR op. Ook zijn op YouTube diverse HDR-filmpjes te vinden. Daarnaast zijn alle uhd-blu-ray-schijfjes voorzien van HDR.

Qled

De belangrijkste voorwaarde om van uhd te kunnen genieten is een juist scherm. Als fervent plasma-kijker heb ik een nooit-in-mijn-huis mentaliteit opgebouwd jegens lcd-televisies. De kleurdiepte van lcd-schermen is zeer beperkt, zwart is eigenlijk donkergrijs en het gevoel hebben om continu naar tl-licht te staren. Dan doen de qled-televisies van Samsung het een stuk beter. Qled maakt namelijk gebruik van Quantum Dot Technology wat zorgt voor een hogere kleurwaarde, contrast en zwartwaarde. Tussen de led-verlichting en lcd zit een laag met nanodeeltjes (de quantum dots). Gecombineerd met een metaallegering worden lichtstralen meerdere hoeken opgestuurd en niet, zoals voorheen alleen rechtdoor. Door dit principe toe te passen wordt de kijkhoek sterk vergroot.

Oled

De opbouw van oled is wezenlijk anders, groter qua oppervlakte en de emitterende laag bestaat uit moleculen op basis van organische verbindingen. Door een spanning over deze laag aan te brengen, licht deze op. Als er geen spanning op staat, is de pixel volledig uit en dus helemaal zwart. Omdat oled-schermen geen gebruik maken van backlight zijn ze redelijk energiezuinig en flinterdun.

LG C8-serie

Van alle oled-televisies die momenteel te verkrijgen zijn, is de C8-serie van LG degene die er bovenuit steekt. Met een riant contrast en een prachtig kleurbereik zijn de beelden zó echt dat het lijkt alsof je door een raam naar buiten kijkt. Volgens de fabrikant komt dit dankzij de α9 Intelligent Processor, deze zorgt voor minder beeldruis, verbeterde scherpte en geeft snelle bewegingen vloeiend weer (120 fps). Ook voor de gamers onder ons is de C8 een aanrader vanwege de zeer lage inputlag van 21 ms.

Wil je trouwens optimaal genieten van het enorme contrast, dan raad ik je aan om de gordijnen dicht te doen en alle lampen uit (net als in de bioscoop). Waar voorheen de echte liefhebbers hun televisie lieten kalibreren, is dat bij deze televisie niet nodig, fabrieksaf zijn de waarden al zeer strak afgesteld. In het menu onder Instellingen, Beeldmodus heb ik voor Bioscoop gekozen, deze geeft het meest natuurlijke karakter.

Het C8-model komt in drie varianten: 55″ (139,7 cm), 65″ (165,1 cm) en 77″ (195,6 cm); het geteste model is de 65″-versie. De keuze voor de diagonaal is afhankelijk van de kijkafstand, rond vier à vijf meter is 65″ perfect. Zit je verder, of zoek je een overweldigde kijkervaring, kun je voor de 77″-variant opteren. Met een diagonaal van bijna twee meter kun je tijdens een voetbalwedstrijd zelfs beide doelen zien. C8 betekent dat het model uit 2018 komt, C7 is dus het model uit 2017 en qua specificaties wat minder, maar qua prijs ook! Dus wil je betaalbaar van oled genieten, kan het best wel eens interessant zijn om net zo lang te wachten totdat het C7-model bijna uitverkocht is, om voor een habbekrats één aan te schaffen.

De bediening is prima in orde met de bijgeleverde Magic Remote. Als je het scroll-wieltje indrukt verschijnt er een pointer op het scherm. Hiermee kun je intuïtief en behoorlijk snel door de menu’s heen manoeuvreren. Na enkele seconden verdwijnt de pointer weer. In de remote zit een microfoontje waarmee je in het Engels of Nederlands opdrachten kunt inspreken. En dat werkt best wel naar behoren! Op het commando “weersverwachting” krijg je de keuze om de zoektekst in YouTube of in een browser te laten weergeven. In de browser krijg je vanuit Googles zoekmachine diverse links te zien, waaronder Buienrader en Weeronline. In YouTube krijg je diverse filmpjes voorgeschoteld waaronder één van weerman Pelleboer uit 1984, erg vermakelijk.

WebOS

Door op het home-icoontje te drukken verschijnt onderin het scherm een balk met allerlei mogelijkheden: van de keuze van welke HDMI-ingang tot verschillende apps waaronder Amazon Prime, Netflix, Pathé Thuis en NPO Start. De balk is gelukkig aan te passen door op de app te gaan staan, deze vast te houden door het scroll-wieltje in te drukken, naar links of rechts te schuiven om het vervolgens los te laten. Als je op de X boven de app klikt, wordt deze verwijderd. Overigens zijn voor Netflix en Amazon Prime sneltoetsen op de remote aangebracht.

Het ligt niet aan webOS dat zo’n beetje alle apps bijgewerkt moeten worden, irritant is het wel. Waar de meeste smart-televisies achteraf helemaal niet meer zo smart zijn, geldt dit zeker niet voor webOS. De kernel draait linux, het model is closed source en is al een paar jaar op de markt. Het is ooit ontwikkeld voor Palm, gekocht en weer verkocht door HP en wordt nu keurig bijgehouden door LG. De werking van webOS versie 4.0 is betrouwbaar en vlot, daar kunnen andere fabrikanten van leren.

Aansluitmogelijkheden

Rechts op de achterzijde, dus van de voorzijde gezien aan de linkerkant, zit een paneel waar alle aansluitingen zitten. Let op tijdens de montage van een beugel hoe je de kabels laat weglopen. Bij een uitklapbare beugel hoort deze rechts van het midden van de televisie te zitten. Bij televisies waar het aansluitpaneel links op de achterzijde zit, is het juist andersom. De televisie weegt 21 kg en de firma Vogel’s heeft special voor oled-televisies een smalle variant in huis: THIN 546.

Op het paneel zitten vier HDMI-ingangen (HDMI-ingang 2 is voorzien van ARC en dit stuurt het audio-signaal naar een soundbar of receiver) en drie USB-ingangen. Ook is de televisie voorzien van een PCMCIA-slot, een netwerkpoort, een satelliet- en kabel-ingang, een optische uitgang en een 3,5 mm audio-uitgang. Persoonlijk mis ik een digitale coax-uitgang omdat het optische koppelvlak kan degraderen over de tijd en gewoonweg makkelijker in gebruik is qua lengte van coaxkabel. Een minpunt is de aansluiting van de netkabel, deze is namelijk vast en beperkt de inzet van een betere kabel. Ook is de lengte van netsnoer aan de korte kant, hier loop je tegenaan als je deze in een kabelgoot wilt wegwerken. Naast een bedrade RJ45-poort beschikt de LG ook over draadloze Bluetooth en Wi-Fi (op basis van IEEE 802.11 ac) ondersteuning.

Conclusie

LG heeft met de OLED65C8PLA een ware topper uitgebracht, het beeld is prachtig en de vormgeving minimalistisch. Dit komt mede door de smalle bezel. Met de voet eronder oogt het wat lomper, maar wel functioneel omdat het geluid uit de speaker door het hoorn-principe in de voet als het ware  wordt versterkt. LG heeft met de SK10Y een bekroonde soundbar in huis die wel wat beter klinkt dan de ingebouwde 2×10 Watt televisie-speakers. Met gecertificeerde upfire-speakers ondersteunt de soundbar Dolby Atmos, maar het blijft behelpen, echte ht-fanaten kiezen liever voor een separate receiver met meerdere surround-speakers.

Qua beeld zit het erg goed (4K upscaler, HDCP 2.2 en True Color), qua geluid helaas wat minder. Dit is niet opmerkelijk, want het is inherent aan een platte televisie. Qua ondersteunde geluidsformaten: 2.2 CH, Dolby Atmos, DTS Decoder DTS-HD en Wireless Sound Sync zit het ook goed. Het decoderen van meerkanaals-formaten als Dolby True-HD of DTS-HD Master Audio, die je terugvindt op blu-ray films, wordt nooit afgehandeld door een televisie maar door een externe receiver. Een mooie 7.1-opstelling is daarom bij een televisie van dit kaliber aan te raden!

(********** 9 van 10 sterren)


 

Robert
Written by Robert

6 Comment responses

 1. Avatar
  October 10, 2018

  Leuk artikel Robert! De OLED techniek zal ook op het gebied van minst energieverbruik wel winnen omdat bespaard kan worden op energie voor backlight. Op dit moment heb ik nog niets te klagen over mijn Samsung LED TV. Overigens kan met toepassing van HDMI kabels met bovengemiddelde kwaliteit al vaak een grote verbeterslag gemaakt worden. Experimenteren met een Ziggo CI+ module i.p.v. bijgeleverde set top box was bij mij geen succes. De set top box aangesloten met een korte premium HDMI kabel gaf een veel scherper en fraaier beeld. Blijkbaar is de 3D hype helemaal voorbij. Geen woord meer te vinden over 3D mogelijkheden bij deze Tv’s. Wellicht zal over een aantal jaren de auto stereoscopische techniek zover zal zijn dat 3D TV kijken zonder gebruik van een speciale bril mogelijk en betaalbaar zijn.

  Reply

  • Avatar
   October 11, 2018

   Dat klopt helemaal, je ziet bijna geen 3D-televisies meer, nog wel enkele films (bijv. Ready Player One). Ik denk dat deze techniek toch interessanter voor vr-brillen is. Op het gebied van vr zie je wel een stijgende lijn in uitgekomen vr-games. Ook erg interessant!

   Je opmerking over betere HDMI-kabels, heb je 100% gelijk, ook bij mij levert dat een strakker beeld op. Met de komst van 4K ben je bijna verplicht om je kabels naar een hoger niveau te brengen. Om het pad van bron naar televisie volledig 4K te maken heb ik daarom enkele AQ Cinnamon HDMI-kabels besteld. Ook hier zal ik in een volgende blog verder op in gaan.

   Reply

   • Avatar
    October 12, 2018

    Je zou ook gelijk een test met een premium netkabel kunnen uitvoeren. Ook dat scheelt weer in definitie en scherpte heb ik gemerkt. Een overeenkomst met high end audio is hier nog niet zo gek.

    Reply

    • Avatar
     October 14, 2018

     Klopt, alleen de huidige netkabel zit er vast op aangesloten, die kan je helaas niet omwisselen!

     Reply

 2. Avatar
  October 11, 2018

  Zo te zien een prachtig apparaat. Wellicht een goede vervanger voor onze 10 jaar oude Samsung. Goede content en met name televisieprogramma’s die de moeite waard zullen helaas wel altijd schaars blijven. Let wel: schaars, het is er dus wel. Ik neem aan dat je de soundbar niet hebt aangeschaft en dat je dat anders gaat regelen en jou kennende zal dat eersteklas zijn. Wanneer kan ik een film komen kijken?

  Reply

  • Avatar
   October 11, 2018

   Je bent van harte welkom! De soundbar is het inderdaad niet geworden, mede omdat mijn plafond schuin wegloopt (de upfire-speakers hebben daardoor geen nut), maar hoofdzakelijk omdat het geen toegevoegde waarde heeft. Ik zal binnenkort een blog schrijven waarin het mogelijk is om gebruik te maken van oudere AV-receivers en toch van uhd-content kunnen genieten (oudere AV-receivers ondersteunen nl. geen 4K-HDMI).

   Reply

<