X-Fi Audioshow 2018

 

Zondag 23 september was het hondenweer. Een ideale dag voor een ondertussen gerenommeerde audiobeurs: de X-Fi audioshow. Dit jaar was het de derde maal dat uw recensent afreisde naar het Brabantse Veldhoven. Wat het meeste opviel dit jaar was dat er meer jongeren waren dan in voorgaande jaren. Zouden de gouden jaren voor de Hi-Fi, de jaren zeventig en tachtig, dan toch terugkeren? Nee, zo ver is het nog niet, ondanks de persistente vinyl hype, de steeds populairder wordende personal audio en de grote vlucht die streaming audio heeft genomen. Toch mag de audio branche mijns inziens blij zijn met de toenemende belangstelling.


Headspace

Vorig jaar heb ik verstek laten gaan en heb ik de introductie van de “Headspace” gemist. Dit is een speciale zaal met alles op het gebied van hoofdtelefoons en personal audio. Deze tweede editie van de show binnen de show gaf een mooi beeld van wat er te koop is op dit gebied. De stand van de organisator van Headphone Heaven , Dune Blue, stond op mijn agenda. Onlangs heeft Meze een nieuw model gebalanceerde kabel gelanceerd voor de hoofdtelefoons uit de 99 serie. Deze heb ik besteld en kon ik daar volgens afspraak afhalen. Deze degelijk uitgevoerde kabel kon ik gelijk uitproberen met mijn eigen hoofdtelefoon en mijn eigen Pioneer muziekspeler. Hij klinkt beter dan de standaard kabel en heeft met zijn transparante kunststof mantel precies de goede stugheid om niet in de knoop te raken. Ik kon hier ook een veelbelovend klein spelertje van het merk Shanlin, dat slechts 120 euro kost, beluisteren. Ik vond dit spelertje uitstekend klinken voor zijn geld maar heb de tijd niet genomen om alle mogelijkheden te checken. Het nieuwe vlaggenschip van Meze, de “Empyrian”, heb ik ook even kunnen beluisteren en die klonk zeer ruimtelijk en aangenaam. Net als de 99 serie, de Classics en de Neo, is deze zeer eigenzinnig vormgegeven. Het draagcomfort is zeer hoogstaand: de kussens zijn zeer luxe, hij zit als gegoten en hij is stukken lichter dan zijn forse formaat doet vermoeden.

Naast fraaie modellen van ADL, Abyss en Shure kwam ik in deze zaal ook het naar mijn mening meest absurde product van de dag tegen: een hoofdtelefoon met VU meters in de oorschelpen. Vriend Huub Boel en ik hebben ‘m beiden kort beluisterd en hij klonk matig. Leuk voor een kind met geld teveel dat de show wil stelen en al fietsradio heeft. Het merk: Meters…  yeah, right.  


Vinyl en vinyl gerelateerde producten waren er te kust en te keur. Zelfs Würlitzer jukeboxen. Bij Vinyl Vinyl, viel de Watson platenwasmachine op en een zeer fraaie en zeer exclusief ogende draaitafel van het merk Takumi.

Takumi TT level 2.1

Rik Stoet

Deze draaitafel heeft een transparante basis en plateau van acryl. Eerst dachten we dat het prijskaartje van €795.- alleen de arm betrof. Voor dit geld verwisselt de hele draaitafel inclusief Ortofon Red element van eigenaar. Huub, reparateur en restaurateur van draaitafels, was  er meteen verliefd op. Deze draaitafel is het kind van Rik Stoet; importeur en eigenaar van twee audiozaken in Den Haag. Na een eerdere versie met een arm van Pro-Ject is er nu een versie met uitsluitend door Rik Stoet zelf ontworpen onderdelen: De Takumi TT level 2.1. Rik Stoet bleek zelf in een eigen ruimte aanwezig te zijn waar hij naast de producten die hij via zijn bedrijf Hifi Matters importeert, tekst en uitleg gaf over zijn geesteskind. De huidige Takumi is uitgerust met een dunwandige titanium arm (9″) met cardanische ophanging, een keramische as in een bronzen huis en verstelbare aluminium voeten met rubber ontkoppeling. Opvallend detail is de headshell: deze is niet verwisselbaar, even snel een element wisselen is er dus niet bij. Standaard wordt een scharnierende stofkap en een puck meegeleverd. Op de basis is een handig waterpasje te vinden. Op mijn vraag of er voorzien is in een automatische afslag, is het antwoord van Rik Stoet “nee”. Wel kan er op verzoek een hulpmiddeltje gemonteerd worden wat de arm aan het einde van de plaat uit de groef tilt. De tafel is in een zwarte en in een transparante uitvoering leverbaar.


MUZIEK!

 

Uiteraard was er overal muziek te beluisteren op zeer exotische en meer op het budget van de gewone sterveling afgestemde sets. De meeste muziekstukken die te horen zijn op shows zoals deze, zijn veilige keuzes. Dit is begrijpelijk, niemand wil potentiële kopers wegjagen. In de ruimte van Avantgarde Acoustics was hoogstwaarschijnlijk de duurste luidspreker set opgesteld: een paar hoornluidsprekers van het type Trio met een subwoofer waaraan gemakkelijk met zijn vieren gegeten kan worden. Voor deze set moet een bedrag met zes cijfers neergeteld worden. Naast Huub was Jan ook meegekomen en die wilde ik deze luidsprekers graag laten ervaren. De muziek die op dat moment te horen was vonden we maar niks. Min of meer gekscherend haalde ik een cd van Frank Zappa uit mijn tas. De reactie was: Kom na vieren even terug. In de ruimte van Van Medevoort zagen we een lp van Frank Zappa staan; toen we er naar vroegen werd er beloofd deze die dag nog te draaien. Later op de dag, na het bezoekje aan Rik Stoet, hoorden we inderdaad het stuk Yo Mama van het eerder gespotte album Sheik Yerbouti uit de ruimte komen. Hoewel het naar onze smaak wat scherp klonk hebben even heerlijk zitten genieten. Ondertussen was het al over vieren en was het laatste uur van de show geslagen. Tijd om Michael Wongso van Dune Blue weer op te zoeken; hij was zo vriendelijk geweest om een tas voor mij te bewaren. Bepakt en bezakt stonden we nog even de jukeboxen van Würlitzer te bewonderen. Op dat moment stond de eigenaar van Avantgarde Acoustic, Armin Kraus, opeens voor onze neus: “jullie komen toch nog wel even die cd van Frank Zappa beluisteren?”. We zijn met hem meegelopen en hebben op zeer stevig volume van twee nummers van mijn meegebrachte cd One Size Fits All kunnen genieten. aansluitend zette Armin een stuk het album “Who Else!” van Jeff Beck op: de titel is me helaas ontschoten. Het volume werd nog hoger gezet en het was of Jeff Beck voor onze neus de gitaarsolo gaf. Wat een spektakel! We zijn echt even uit ons dak gegaan. Na Armin en zijn collega bedankt te hebben kreeg Jan nog een blik Duits bier toegestopt: voor onderweg. Dit maakte het afterparty-sfeertje compleet. 


De X-Fi Show is ondertussen uitgegroeid tot een flinke show. Een dag is te kort om alles te bewonderen. Volgend jaar moesten we maar eens overnachten in het belendende hotel en er een weekend van maken.

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

5 Comment responses

 1. Avatar
  September 28, 2018

  Altijd leuk een middagje audio luisteren met gelijkgestemden! En de hoofdtelefoon van Meters met de VU-meters aan de zijkant klinkt dus zoals hij eruit zien. Heb je nog nieuwe ontwikkelingen gezien?

  Reply

 2. Avatar
  September 28, 2018

  Een leuke middag beleefd op de druk bezochte X-Fi in Veldhoven. Ook leuk dat ik je nog even tegenkwam op de gang. Was net op weg naar de uitgang tot ik Hans Beckeringh van Daudio tegenkwam die mij opmerkzaam maakte op een klassieke meerkanaals demo die net zou starten. Nog even lekker deze uitstekend klinkende demo bijgewoond. Het was ook heel leuk om exposanten die ik alleen van FB ken even te spreken en de hand te schudden. Fijn dat je hebt genoten en net als ik veel hebt opgestoken.

  Reply

 3. Avatar
  September 30, 2018

  Was weer een geweldige dag binnen bij X-Fi, en dat terwijl het buiten met bakken tegelijk naar beneden kwam. Binnen prachtige HiFi, en een prima sfeer. Je hebt gelijk Emiel, de dag was té kort.
  Inderdaad werd ik meteen verliefd op de Takumi draaitafel. Ik hoop deze draaitafel in mijn assortiment kan worden opgenomen, want het is een beauty voor in de Shop.
  Helaas nog niets van Rik vernomen.

  Reply

 4. Avatar
  October 02, 2018

  Heel terechte opmerking dat 1 dag te kort is om een goede indruk te krijgen van de hele XFi lineup. Er ging nogal wat tijd verloren in het zoeken naar ‘ musthear’ ruimten. Ik spotte Emiel, niet geheel toevallig denk ik, aandachtig luisterend naar een nieuw Meze produkt.
  Op zo’n verregende dag kun je je tijd niet beter besteden als liefhebber van het betere geluid. Zeker in de Personal Audio is het aanbod fors toegenomen. Prettig vond ik dat steeds meer exposanten werk hadden gemaakt van goed tot soms zelfs zeer goed geluid bij hun demo’s. Avantgarde Acoustics hoorde ook bij de selectie: zeer goed. Jammer dat ik niet bij dit merk aanwezig was toen Emiel’s verzoekplaat uit de hoorns schalde!
  Nog te vaak hoorde ik de bekende demo tracks afgespeeld worden. Bij onze vaderlandse trots Grimm Audio was het zeer goed toeven, vond ik. Misschien wel een van de beste sets kwa weergave en prijs/kwaliteit. Wat mij ook trof was de afwezigheid van een aantal grote merken, Kef, Focal en Naim hebben blijkbaar een vaste plek gevonden bij het jaarlijkse IEar event in het WillemII stadion. Het maakte de pret er niet minder om..

  Reply

  • Avatar
   October 03, 2018

   …Dynaudio en Monitor Audio waren er ook niet. Leuk je heel even gesproken te hebben, Frederik. Als je nog zin hebt om weer eens wat te schrijven: je bijdragen zijn welkom!!

   Reply

<