Review: Definitive Technology D9 boekenplankspeakers

Demand series van Definitive Technology

Als je speakers ter review aanneemt met op de achterkant een grote L en R, dan weet je dat je iets aparts hebt ontvangen. Dit wordt bevestigd na het verwijderen van de grijze grille. Op de façade vallen twee dingen gelijk op: de asymmetrische tweeter en de knop, bij gebrek aan een beter woord, op de woofer. Ze zullen wel degelijk een functie hebben, toch? Hierover later meer.

De Demand Series bestaat uit drie speakers: D7, D9 en D11. Wij hebben een witte D9 ontvangen, de middelste dus uit de lijn. Alle modellen hebben een 1″ aluminium dome-tweeter. Het verschil zit in de grootte van de midrange/woofer-unit die oploopt van 4,5″ naar 6,5″.  Op de instapper na is onder de stoffen bovenkant een passieve basradiator verwerkt. Dit is een woofer zonder magneet en zonder spoel die ervoor zorgt dat de lage tonen in balans blijven.

Het Amerikaanse Definitive Technology is misschien in Nederland niet zo heel bekend, maar staat in het thuisland in de top-3 van best verkochte speakers. In Nederland heeft importeur Sound United al vijftien luisterpunten en dat aantal zal in de toekomst zeker gaan groeien. Naast speakers van Definitive Technology levert Sound United producten van Denon, Marantz, Classé, Heos, Boston Acoustics en Polk.

Prachtige afwerking

De speakers zien er erg fraai uit, de kast is strak in hoogglans wit gespoten, de voorkant is van metaal en optioneel kun je de grijze grille erop bevestigen. Deze handeling gaat erg gemakkelijk omdat in de grille magneetjes zijn verwerkt. Ruim voldoende zelfs, zodat het front niet bij de lichtste beweging verschuift of erger, eraf valt. Mijn voorkeur heeft het om de grille weg te laten; het contrast tussen de zwarte woofers en tweeters en de metalen front doet de luidspreker goed en het scheelt uiteraard weer een filter…

De grijze, stoffen bovenkant bevat vooraan een metalen strip, hierin zit de tekst Definitive Technology gegraveerd. Het maakt de bovenkant subtiel en zeker niet overdadig. De speakers zijn relatief smal (16,4 cm) en, om volume te behouden, behoorlijk diep (30,3 cm). Ook de hoogte met 29,8 cm maakt de verhouding met de rest van de kast kloppend.

Voor kleine boekenplank-speakers zijn ze wel opvallend zwaar. Met een gewicht van 6,6 kg heb je wel het idee iets serieus in handen te hebben. De metalen front levert uiteraard bij aan het totaalgewicht, maar heeft wel degelijk een functie: het maakt de behuizing stijver.

Rechtsonder is, heel minimalistisch, een hoofdletter D gegraveerd. Tot zo ver hulde voor het design!


Aluminium tweeter

De aluminium dome-tweeter is door zijn excentrische plaatsing op zijn minst opvallend te noemen. Een plaatsing in het midden zorgt voor interferentie van de geluidsgolven veroorzaakt door de haakse hoeken van de kast. Dit fenomeen wordt sterk verminderd door een tweeter uit het midden te plaatsen, de vorm van de tweeter aan te passen of door de hoeken flink af te ronden. Definitive Technology heeft voor de eerste twee oplossingen gekozen. Je ziet op de foto dat de 5,25″ tweeter licht zijwaarts is gedraaid. Het resultaat is een breed afstraal-gedrag waardoor je niet krampachtig op één plek hoeft te zitten.

BDSS-drivers

Het gepatenteerde Balanced Double Surround System neemt de taak van midrange/woofer op zich. Het ziet er een beetje kuuks uit het schemerlampkapje op de unit. Het kapje beweegt overigens niet mee, maar zorgt, ook hier, voor een beter afstraal-gedrag.

Luisteren en nog meer luisteren

Wat me gelijk opviel na het horen van enkele Spotify-tracks was het aangezette laag. Dit is niet vreemd voor Amerikaanse speakers, het is even wennen. En dat is precies wat ik doe voor een luistersessie: gewoon aanzetten, mijn gehoor laten wennen aan de sound zonder een oordeel te vestigen. Wat me ook opviel was dat de speakers behoorlijk hard kunnen. Aangestuurd door een custom made klasse A-versterker van Cyenne produceren deze kleine rakkers een puist herrie! Begrijp me niet verkeerd, vanwege de gevoeligheid van 88 dB blinken ze juist uit op een degelijke versterker.

Het geluid komt niet echt boven of onder de kast uit, ook treed het geluid niet naar voren. Eerlijk gezegd heb ik dit ook niet verwacht. De stereo-plaatsing is wel goed en is breder dan de speakers. Het totaalbeeld klopt wel, nergens heb ik het gevoel dat er iets mist.

Na een dag of tien inspelen komen de speakers los en is het stijve beeld van de eerste dagen nergens meer te bekennen. Vanaf nu luister ik alleen nog maar naar FLAC- en WAV-bestanden. Het laatste album van Motorama zelfs tot drie keer aan toe! Als bron gebruik ik een NAD M50 digital music player die op zijn beurt de bestanden van een NAD M52 digital music fault haalt.

Nog wat getalletjes

De -3 dB kantelpunten liggen op 64 Hz en 22 kHz en de impedantie bedraagt 8 Ohm. Deze speakers zijn het waard om door een goede versterker aangestuurd te worden. Op de achterkant zijn twee paar vergulde aansluitpolen te vinden. Dit maakt het mogelijk om de luidsprekers te bi-wiren. Op zowel de behuizing als de drivers zit een garantie-periode van vijf jaar.

Conclusie

De luidsprekers zien er tof uit: strak ontworpen en met een hoge afwerkingsgraad. Definitive Technology is in staat om een saai kastje tot iets moois te transformeren. Wij hebben de witte variant ontvangen, maar daarnaast bestaat een zwarte variant, zie onderstaande foto. Persoonlijk vind ik het hoogglans wit beter tot zijn recht komen. Uiteraard zonder grille ervoor!

Technisch zijn ze meer dan behoorlijk, de gebruikte technieken zorgen voor een prima geluidsbeeld. Hou er wel rekening mee dat de luidsprekers op de juiste luisterhoogte staan. Bij te laag of te hoog geplaatst komen de speakers absoluut niet tot hun recht. Gelukkig heeft Definitive Technology bijpassende speaker-stands.

Prijzen

 • De Demand D7 heeft een adviesverkoopprijs van € 599,-
 • De Demand D9 heeft een adviesverkoopprijs van € 899,-
 • De Demand D11 heeft een adviesverkoopprijs van € 1.199,-
 • Bijpassende speaker-stands voor de D9 en D11 hebben een adviesverkoopprijs van € 350,-

Voor meer informatie kun je hier terecht.


Robert
Written by Robert

2 Comment responses

 1. Avatar
  January 19, 2019

  Mooie review van een paar luidsprekers die er zeer mooi uitzien. Ik ben benieuwd of het merk bekender wordt in Nederland. Zijn de prijzen per paar of per stuk?

  Reply

 2. Avatar
  January 24, 2019

  De prijzen zijn per paar!

  Reply

<