De opkomst en ondergang van PolyGram deel 1

Dit is deel 1 van de serie over de opkomst en ondergang van de grootste Europese filmmaatschappij ooit. Door Robert Nauta.
 
 

Philips richtte in 1962 de platenmaatschappij PhonoGram op. Na een fusie in 1972 met Polydor werd dit het legendarische PolyGram. Eind jaren 70 leverde de soundtracks van Saturday Night Fever en Grease veel geld op.  Met een grote som geld in kas werd in 1979  in de oprichting van de  filmtak PolyGram Filmed Entertainment (PFE) een feit. PFE wordt ookwel PolyGram Films of PolyGram Pictures genoemd.

Grote schoonmaak

Vlak na de oprichting bracht PolyGram dramatisch slechte films uit. Jan Timmer (toenmalig manager bij Philips werd CEO van PolyGram) hield in 1983  grote schoonmaak bij zowel de platen- als filmtak. Na de invoering van de CD door Philips en Sony kwam er weer veel geld in het laadje.  Dit betekende de doorstart van PolyGram Films.

 

Invoering labelsysteem

Alain Levy, toen CEO bij PolyGram, voerde het succesvolle labelsysteem in dat gebruikt werd in de  platentak (verschillende genres ondergebracht bij verschillende labels). Met de aankoop van het Amerikaanse label Propaganda kwam meteen het eerste succes; Wild at Heart won de gouden palm in Cannes. Toen het Britse label Working Title werd overgenomen kwamen (pas) in 1994 twee potentiële succesen uit: Four weddings and a Funeral en Backbeat (over The Beatles in Hamburg).
In deel 2 ga ik in op de successen van PolyGram en hoe ene Boonstra de ondergang bewerkstelligde.

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<