De opkomst en ondergang van PolyGram deel 2

Dit is deel 2 van de serie over de opkomst en ondergang van de grootste Europese filmindustrie. Door Robert Nauta film- en muziekliefhebber.

Het jaar 1995

The Usual Suspects (1995), gemaakt met een groep -toen nog onbekende- acteurs , maakte furore en idem deed de film Dead Man Walking (1995). Dead Man Walking, gemaakt met een budget van 11 miljoen dollar, leverde uiteindelijk 84 miljoen dollar op en Fargo (1996) met een budget van 7 miljoen dollar, leverde   een Box Office van 60 miljoen dollar. Alle drie de films ontvingen louter positieve kritieken.

Een Box Office is het hokje waar de kaartjes worden verkocht, maar in deze context is het de opbrengst van een film.

De Big Lebowski (1998) met 15 om 27 miljoen was geen groot succes, maar werd wel een huge culthit.

Cannes 1996

In 1996 domineerde PolyGram in Cannes met Ridicule, Fargo, Jude en de absolute topper Trainspotting.

Na de invoering van de DVD was er een wisseling van de wacht, Cor Boonstra werd de grote man binnen Philips. Boonstra had niks met films en liet een deal met MGM glippen, het einde van PolyGram werd ingeluid. Met MGM had PolyGram de grootste ter wereld kunnen worden, helaas was Boonstra’s ego groter.

 

 

Naar de VS

Eind jaren 90 was PolyGram op zijn best, overal in Europa werden films gemaakt. Nu was Amerika rijp om veroverd te worden. Kuhn verhuisde het hoofdkantoor naar de VS (Kuhn was de grote baas van PFE van 1991 tot 1999) en zette meteen een groot distributie netwerk op. Met de verhuizing kwamen ook de spanningen tussen de Europeanen en Amerikanen. Later bleek dat Boonstra geen tot slechte communicatie met Kuhn had, dit was een doorn in zijn oog.

De film What Dreams May Come (van het label Interscope) was een behoorlijk dure productie, maar leed een uiteindelijk verlies van 6 miljoen dollar. Het label Interscope was ooit zeer succesvol maar scoorde in die jaren flop na flop.

Boonstra zocht ondertussen naar excuses om de filmtak te laten vallen en riep in het openbaar dat de filmbusiness erg veel op gokken leek.

Apotheose

Op 7 mei 1998 zette Boonstra PolyGram in de etalage. 5 dagen later bracht Universal (Seagram) een bod van meer dan 8 miljard dollar uit. Philips ging akkoord en dit betekende het einde van de grootste Europese filmstudio ooit. MGM kocht 5 maanden later de rechten van 1300 films van Seagram over. MGM werd wel de grootste. Als een Nederlander schaam ik me.

Na de verkoop werden Being John Malkovic, Elizabeth,  Lock Stock and Two Smoking Barrels en vooral Notting Hill (Box Office 363 miljoen dollar) kassuccesen. Alle oud top medewerkers van PolyGram werden succesvol, behalve Boonstra, hij trad in 2001 af en werd later beschuldigd van handel in voorkennis.

 

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<