SMiLE album na 45 jaar uitgebracht

In 1966 en 1967 werd het beroemdste, nooit afgemaakte album in de popgeschiedenis, al opgenomen. Toen Brian Wilson de megahit Good Vibrations opnam, werd hij niet al te serieus genomen. Door onconventionele opnametechnieken toe te passen, kostte de track toen een fortuin: 50.000 dollar. De plaat werd uiteindelijk de grootste hit van The Beach Boys en stond zowel in de V.S. als in G.B. maandenlang op de eerste plaats. Wilson wou het hele SMiLE album op dezelfde onconventionele manier opnemen.

Het duurde ongeveer 45 jaar voordat de officiele release kwam. Ondertussen verschenen van SMiLE vele bootlegs, boeken en een paar jaar geleden ook een bewerking van Wilson zelf. In 1966 brengen The Beach Boys Pet Sounds uit en de wereld uitziet naar de opvolger, volgens Brian Wilson wordt het een Teenage Symphony To God.

De enkele en de dubbel-cd hebben naast het album een aantal bonustracks en b-kantjes en zal voor de meeste mensen volstaan – de 2cd-editie heeft een extra schijf met het beste uit de sessies. Maar voor wie echt diep in dit meesterwerk wil graven, is er een lijvige 5cd-box met uitputtende studiosessies die het ontstaan van SMiLE laten horen. In de box zit ook een fraai boekwerk met herinneringen van de nog levende Beach Boys en een schat aan archiefmateriaal.

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<