Verslag AV-NU 2011 deel 2

Was ik in deel 1 vrij kritisch over de opzet en invulling, zal ik in deel 2 mijn mening bijstellen. Tijdens mijn bezoek viel het aantal vrouwen op. Dat is een goed teken. Ik heb me altijd verbaasd dat audio zo’n mannending is. Vrouwen houden ook van muziek en hebben zelfs een beter gehoor. De schuld ligt deels bij de fabrikanten en deels bij de winkels. De speakerfabrikanten produceerden het liefst zo groot mogelijk en in elke kleur als het maar zwart is, en de designers van componenten nog nooit van de term WAF gehoord hebben. Momenteel is er een verschuiving gaande naar leuke, lieve, kleine, kleurige audio gadgets. Voor in de keuken, voor op de tafel, voor gebruik met iPod en zelfs met social media geïntegreerd. En ook dat was op AV-NU 2011 terug te vinden, tot groot ongenoegen van een select groep puristen. En het leek zelfs wel of ik meer vrouwen op de beurs zag dan in voorgaande jaren!

Echo, echo, echo….

Op de zaal waar o.a. van den Hul stond was het opvallend rustig…

 

 

 

 

 

 

Dynaudio

Daarentegen was de zaal van Dynaudio zeer goed gevuld. En dat was terecht, het klonk gewoon goed. De luidsprekers werden aangestuurd met Chord apparatuur en was verbonden met (wederom) Audioquest kabels. De muziek was goed gekozen en de reacties louter positief. Op de tafel stond en goed voorbeeld van een DAW (digital workstation) met Dynaudio monitors en een Chordette torentje.

 

 

KEF

Bij KEF werd een live concert in 5.1 vertoond (Harry Connick jr.: In concert on Broadway). Het geluid was iets te hard, daarmee bedoel ik niet het volume, maar het klonk te upfront. De gebruikte versterkers kon ik in het donker niet goed zien. De luidsprekers wel, die waren van KEF, maar dat wist u ondertussen al.

Monitor Audio

Een heel ander verhaal was Monitor Audio, hier speelde muziek! Een interessant verhaal van een Engelsman over wat spanning hoorbaar doet met een installatie. Gestaafd met lekkere muziek. Wat en lekkere sound hebben deze luidsprekers, betaalbaar ook. Maar het beste bewaar ik voor het laatste…

Arabesque

De beste sound was te horen bij Crystal Cable, of moet ik zeggen bij het echtpaar van der Kleij. Deze 18 kg zware monitors (€ 13.ooo,- per paar) klonken als het spreekwoordelijke klokje en er was niks op aan te merken. Eigenaresse Gabi zat naast manlief Edwin, die uitvoerig inging op vragen van belangstellenden. Edwin is, zoals altijd, een heerlijke (en eerlijke) spreker, die een saai technisch verhaal op een heldere manier weet over te brengen. Terug naar de Mini, wat is dit een topper. Gebouwd van dik geanodiseerd aluminium (glas onder die hoeken was niet mogelijk), welke door slechts één fabriek in Amerika gemaakt wordt. Verstevigd door middel van een inwendig frame en met twee Scanspeak (op specificaties gemaakt) speakers uitgevoerd. Hulde.

Impressie

Deze twee delen geven een globale impressie van de AV-NU beurs van 2011. Ik heb leuke dingen gezien en gehoord, veel mensen gesproken en genoten van sommige demo’s. Eén ding weet ik wel, volgend jaar ga ik weer.

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<