Draadloze audio sterk in opkomst

Geschreven door gastredacteur Arnold.

Nu er op het gros van de smartphones een hoeveelheid muziek staat die het aantal cd’s in de kast van de eigenaar ruimschoots overtreft ontstaat er een groeiende behoefte aan een oplossing om die muziek op een kwalitatief hoogstaande manier te beluisteren. Het met een 3,5 mm jack aansluiten op de bestaande stereo-apparatuur voldoet niet meer, omdat dit de smartphone ernstig beperkt in zijn oorspronkelijke functie: bellen en gebeld worden.

Ook op andere vlakken is draadloos de trend. Volgens het respectabele onderzoeksbureau Gartner zullen premium internet radiodiensten, zoals Last FM en Pandora, en betaalde on-demand streaming diensten als Spotify tussen nu en 2015 vervijfvoudigen. Zij zullen dan een aandeel van 29% van de wereldwijde muziekverkopen van 7,7 miljard dollar hebben. Ter vergelijking, volgens de analisten van Gartner zal de wereldwijde verkoop van cd’s tegen die tijd slechts een aandeel van 33% hebben.

De oplossing is uiteraard te vinden in het gebruik van draadloze audio. Met een goede wireless speaker met ingebouwde Klasse-D versterker en DSP (Digital Sound Processing) krijg je een bijzonder acceptabel resultaat. Uiteraard zijn de meeste muziekbestanden op smartphones gecomprimeerd. Er zijn echter ook oplossingen;  via de PC of Mac of doormiddel van speciale streaming apparatuur, waarbij ongecomprimeerde muziekformaten als FLAC en Apple Losless afgespeeld worden zonder kwaliteitsverlies.

Met de huidige trend van compacte speakers is ook de mobiliteit van het audiosysteem verzekerd. Je zet het nu eenmaal gemakkelijker even in de tuin of in een andere kamer dan  een hifi-toren met loodzware vloerstaande luidsprekers. Met de hierboven reeds genoemde streaming apparatuur kan met een enkele controller de muziek in  verschillende ruimtes van het huis worden geregeld.

De nieuwste generatie wireless speakers maakt gebruik van bluetooth. Dit biedt nog veel meer voordelen, omdat de het audiosignaal speaker direct naar de speaker gaat. Nadeel is wel dat de huidige generatie smartphones nog niet zo’n sterk signaal produceren. De smartphone moet zich dus binnen een straal van pakweg zes meter van de speakers bevinden. Maar deze beperking van de mobiliteit is slechts een kinderziekte die snel zal worden opgelost.

 

 

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<