Dutch Dealers Days 2012 deel 1

Geschreven door Jur van Wijland

Golfbaan Naarden

Maandagochtend 22 oktober. Aangekomen op de mooie golfbaan in Naarden waar dit jaar de Dutch Dealer Days werden gehouden. Na een lekkere espresso en wat bijgepraat te hebben met de heren van AudioQuest, werden we uitgenodigd om in de demoruimte te komen luisteren naar het verschil in geluidsweergave  tussen standaard CAT 5, AudioQuest CAT 600 en AudioQuest CAT 700 UTP kabels. Een bit is een bit en een byte is een byte toch…?
 

De opzet

In deze test hadden de heren van AudioQuest zoveel mogelijk rekening gehouden met een realistische thuissituatie. Zo stond er een airport extreme als router, een synology Nas en een Netgear switch opgesteld, vergelijkbaar met een oplossing in een willekeurige meterkast. Vanaf de switch liepen 3 UTP kabels naar een Denon Pioneer streamer 10 meter verder. Alledrie de UTP kabels waren op de switch aangesloten en stonden in verbinding met de NAS. Op de NAS stond uiteraard de muziek. Het doel van de demo was om de klankverschillen te laten horen tussen de drie kabels en daartoe werd op de streamer steeds omgewisseld van UTP kabel. De kwaliteit (eigenlijk de bandbreedte) van een UTP kabel wordt uitgedrukt in een categorie, hoe hoger de categorie, des te hoger de bandbreedte van het ethernet signaal. Maar bij hoge bandbreedtes gaat de kwaliteit van de kabel een belangrijke rol spelen en zijn boosdoeners als overspraak (uitgedrukt in NEXT) aan de orde. Daarom heeft AudioQuest UTP STP kabels gefabriceerd die èn hoge bandbreedtes aankunnen, goed afgeschermd zijn, lage latency hebben èn van hoge kwaliteit zijn. Helaas zijn deze kabels niet door de IEEE gecertificeerd en in IT land heet dit proprietary. Maar ze zijn wel audiofiel en dat zal uit de test blijken! Let wel, de RJ/E serie gebruikt CAT 7 in de basis en de AudioQuest CAT 600/700 kabels zijn primair bedoeld voor gebruik ‘achter de muur’ en worden afgemonteerd op een RJ45 wandcontactdoos. Ze zijn uitsluitend leverbaar vanaf rol met een totaallengte van 500 ft. (= ongeveer 150 m.).

De beleving

Aangezien de akoestiek in de ruimte niet echt om over naar huis te schrijven was, hebben we dit maar even door de vingers gezien. Startende met de standaard CAT 5 kabel klonk de muziek wat schel en plat. Al snel werd overgeschakeld naar de AudioQuest CAT 600 kabel, waar het geluid al meer opende en de stemmen meer diepgang kregen. Door de opstelling kon zonder pauze gewisseld worden van CAT  kabels. Als laatste upgrade werd gewisseld met de AudioQuest CAT 700 kabel. Ook in deze stap was weer een duidelijk verschil te horen. Het geluid klonk nog meer volwassen en bracht aanzienlijk meer rust. Conclusie: met de introductie van CAT 600 en CAT 700 series UTP kabels heeft AudioQuest wederom digitale toppers in huis gehaald.
 
Wil je dit binnenkort ook horen kom dan naar de showroom in Alkmaar of Hilversum. Vergeet niet even een afspraak te maken van te voren.
Robert
Written by Robert

5 Comment responses

 1. Avatar
  October 24, 2012

  Reuze interessant!
  Ik ben benieuwd wanneer deze “high end” kabels verkrijgbaar zijn in handzamere lengtes voor mij als consument, aangezien ik met 150m waarschijnlijk de hele straat kan bekabelen!

  Reply

 2. Avatar
  October 26, 2012

  Hoi Sjoerd,

  De kabels zijn op iedere lengte verkrijgbaar en kunnen worden afgemonteerd.

  Gr. Jur van Wijland
  Unique Music

  Reply

 3. Avatar
  March 07, 2013

  Hoorbaar verschil in UTP kabel????
  wat een onzin, jullie weten duidelijk niet hoe een netwerk werkt!

  zal het even kort uitleggen;
  een UTP-kabel transporteert data geen muziek! die data word verwerkt met behulp van het TCP/IP protocol en een kabel heeft een bepaalde bandbreedte die vele malen hoger ligt dan nodig is om muziek data te transporteren dus het maakt helemaal niks uit welke kabel je gebruikt. er worden pakketjes data verstuurd die bij het eindpunt worden gecontroleerd missen er pakketjes, dan worden ze opnieuw gestuurd. dit word door je apparaat omgezet in geluid en er is ook nog een buffer indien er pakketjes missen die ook niet opnieuw gestuurt kunnen worden, is de buffer leeg (bij erg slechte verbinding, vaak WIFI) dan hoor je een kraak of plof en niet minder ruimte of zwarting tussen instrumenten!
  Het zijn data kabels! geen fragile audio kabels.

  Reply

 4. Avatar
  March 08, 2013

  streaming = UDP = connectionless, dus geen eindcontrole van de pakketjes…

  Reply

<