Installatie Google Chromecast

Google Chromecast uitgelegd

Wat is het?

De Chromecast is een HDMI dongle van Google die een ‘domme’ televisie intelligent maakt. Door de dongle in een ongebruikte HDMI ingang te steken, kan je content van het internet op je televisie weergeven.

Cast download app

De content komt van bijvoorbeeld Netflix of YouTube af; in een later stadium is ook Uitzending Gemist mogelijk. Deze manier van streamen heet casten en werkt als volgt. Vanaf je laptop of tablet start je in Netflix of YouTube een video. Door in de applicatie op het chromecast icoontje te drukken, routeer je de videostream vanaf je Wi-Fi router naar de chromecast dongle in plaats van je laptop cq. tablet. Dit is een goedkope en betrouwbare oplossing voor diegene die niet in het bezit zijn van een smart-tv. Voor slechts 35 euro (exclusief verzendkosten) kan je de gadget bij Google play bestellen.

Wat kan je bekijken?

In Nederland kan je YouTube, Netflix en Google Play bekijken. Maar ook de minder bekende VEVO, Red Bull TV en MLB.TV zijn in ons land te casten. Interessanter zijn de ontwikkelingen rond Nederlandse aanbieders. NPO, RTL XL en Uitzending Gemist zijn druk bezig met het aanpassen van hun apps voor Chromecast. Ook Googles browser Chrome kan je bekijken; hiervoor dien je wel een plug-in te installeren, ook deze kan je uit Google play downloaden.

Wat zit er in de doos?

Cast inhoud doosDe Chromecast is niet groter dan 7 cm en daar is de verpakking ook naar. In het doosje zit een 5 Volt USB adapter (mocht je televisie geen USB ingang hebben) om de dongle van externe spanning te voorzien. Omdat de dongle door zijn grootte niet in elke televisie past, is een handig 11 cm lang HDMI verlengsnoertje bijgevoegd. Aan de binnenkant van de deksel staat summier de installatie afgebeeld.

De installatie

De hieronder beschreven installatie is gedaan op een Samsung Galaxy Note PRO SMP900 12.2 tablet. De televisie is een gedateerde 42″ Pioneer plasma.

Stap 1


cast tethering netwerkSluit de dongle aan op de televisie door hem in een lege HDMI ingang te plaatsen. Voorzie de dongle van spanning door deze op een USB ingang aan te sluiten. Als dit niet mogelijk is kan je de externe voeding gebruiken. Selecteer de gebruikte HDMI ingang; op het televisiescherm zie je de naam: Chromecast9363. De dongle bevindt zich in een 1 op 1 draadloos netwerk modus.


Stap 2


cast kies juiste codeDownload de Chromecast app in Google play en start deze op. De tablet herkent de dongle en vraagt of de code overeenkomt met de getoonde code op het televisiescherm.


Stap 3

Autoriseer de dongle op je Wi-Fi netwerk door jouw SSID te kiezen. 


Stap 4


cast updateDe Chromecast haalt automatisch de laatste updates van het internet binnen. Vervolgens is dongle klaar om te casten.


Stap 5


cast limitlessStart Netflix op je tablet en kies een film of documentaire uit. In het voorbeeld zie je de Sci-Fi thriller Limitless (2011). Druk op het Chromecast icoontje; door Chromecast 9363 te kiezen, wordt de stream naar de televisie gerouteerd.


Voor- en nadelen

Voordelen

  • Goedkoop
  • Compleet
  • Eenvoudige installatie
  • Makkelijk mee te nemen
  • Geen HDMI meer nodig om laptop op televisie aan te sluiten

Nadelen

  • In de V.S. worden meer applicaties ondersteund
  • Beperkt in gebruik
  • Conflict wanneer twee gebruikers de Chromecast willen bedienen
  • (Nog) geen Nederlandse content

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<