Tentoonstelling Anton Corbijn verlengd

NirvanaDe tentoonstelling 1-2-3-4 van Anton Corbijn in het Fotomuseum te Den Haag is verlengd tot en met 16 augustus. Zijn werk, een mix van portret en documentaire-fotografie, beslaat (opkomende) artiesten langdurig gevolgd van de jaren zeventig tot aan nu. De foto’s zijn bijna allemaal in zwart/wit en met een stevige korrel geschoten, waardoor deze een dramatische effect krijgen. De tentoonstelling bevat zo’n 300 onbekende foto’s.

Het werk van Anton Corbijn (Strijen, 1955) heeft grote invloed gehad op de internationale muziek- en portretfotografie. De creatieve en eigenwijze manier waarop hij sinds de jaren zeventig artiesten vastlegt, is zijn handelsmerk geworden. Zo weet hij in zijn foto’s de geportretteerden te ontmaskeren zodat we een andere kant van ze te zien krijgen. Vaak in zeer korte tijd lukt het hem om geslaagde portretten te maken. Soms geeft hij artiesten juist letterlijk een masker, zoals hij deed met onder meer The Rolling Stones, U2 en Arcade Fire. Hierdoor krijgen ze een bijna mythische uitstraling.

Ook zonder maskers blijft er in de foto’s van Corbijn altijd veel te raden over. De fotograaf weet telkens weer een diepere laag in zijn werk aan te brengen door de manier van afbeelden en het gebruik van verschillende technieken. De omgeving speelt een belangrijke rol in Corbijns werk. De meeste foto’s maakt hij buiten de studio en worden zorgvuldig geënsceneerd. Uit zijn archief selecteerde hij tientallen werken waarin de locatie een belangrijke achtergrond vormt.

FotomuseumAdresgegevens:

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag

Het Fotomuseum Den Haag is geopend van dinsdag t/m zondag 12.00 – 18.00 uur.

Robert
Written by Robert

2 Comment responses

 1. Avatar
  May 27, 2015

  Inderdaad mooie foto’s en de moeite waard om heen te gaan.
  Zelf ken ik Corbijn hoofdzakelijk van zijn foto van Captain Beefheart die het album Ice Cream For Crow siert tegen een rode achtergrond waarvoor een schilderij van Captain Beefheart gebruikt is.
  Ook deze foto is zeer dramatisch – zoek maar eens op.

  Reply

 2. Avatar
  October 12, 2015

  Ben ook geweest. Leuke tentoonstelling! Van nederlands topfotograaf.

  Reply

<