De set van Emiel

Het resultaat van 30 jaar kopen, verkopen en inruilen

En vooral veel lezen, zodat je weet wat je koopt!

Set Emiel

 • Luidsprekers: Synthese Floating One.
 • Eindversterker: NAD 216 THX.
 • Voorversterker: NAD C165BEE.
 • Hoofdtelefoon- en voorversterker / USB / SPDIF DAC: Cyenne 3100SE.
 • Phono-, hoofdtelefoon- en voorversterker / USB DAC / ADC: ADL GT40.
 • Hoofdtelefoon- en voorversterker / USB / SPDIF DAC / ADC: ADL Esprit.
 • CD speler annex SPDIF DAC: Cambridge Audio 740C.
 • Tuner: Cambridge Audio 651T.
 • Draaitafels: Dual CS 505-4 met Benz-Micro MC element en Dual CS 505-4 met standaard MM element.
 • Streamer: Sonos Connect (FLAC bestanden op QNAP NAS en internet radio).

De NAD 216 THX staat boven op de kast half verscholen achter de balama en fungeert in de winter tevens als bijzetkachel.

Vervanging B&W DM-2A en Luxman L-308

Luxman_l-308De Synthese luidsprekers kocht ik ter vervanging van een paar B&W DM-2A’s en heb ik al 20 jaar. Ik ben er altijd zeer content mee geweest, ze klinken fenomenaal en in mijn kennissenkring heb ik veruit het beste geluid, ik moet hierbij wel toegeven dat er in mijn kennissenkring geen serieuze high-end sets in de huiskamer staan! Ik vind de Synthese’s prachtig klinken en uitgevoerd in zwarte hoogglans pianolak zijn ze een lust voor het oog. Jarenlang heb ik gedraaid met een Luxman versterker uit 1975, de L-308. Toen die de geest gaf, was voor mijn budget een nieuwe voorversterker (NAD 165BEE) en een tweedehands eindversterker (NAD 216THX) een logische en “value for money” keuze. Daardoor heb ik nu iets meer vermogen en het klinkt zeker niet slechter dan de Luxman. Of het echt heel veel beter is, betwijfel ik, de Luxman was al een poosje stuk dus ik kon het niet vergelijken. De Luxman klonk wat warmer en de NAD wat cleaner en gedetailleerder, maar nogmaals dit is een aanname, want ik heb ze helaas niet zij aan zij kunnen vergelijken.

Platenspelers

Emiel set 2Omdat ik een echte vinyl liefhebber ben, heb ik gekozen voor de NAD voorversterker omdat er voor mijn budget niet heel veel goede versterkers zijn met überhaupt een MM/MC phono ingang. De phono voorversterker van de NAD vind ik zeer goed – beter dan van welke versterker ook die ik ken. Het vinyl klinkt nu dus zeer mooi, mede door een tegelijkertijd met de NAD versterkers aangeschaft Benz-Micro MC element.
De draaitafels zijn beiden van Dual: de CS505-4. Destijds heb ik vanwege de subchassis gekozen voor deze draaitafel: mijn set staat in een antieke houten kast en ik moet dus draaitafels hebben die tegen een stootje kunnen. Het Subchassis doen het prima en ik heb nooit platen die overslaan ondanks de kwetsbare opstelling in een houten kast op een eveneens houten vloer. Tijdens de laatste verbouwing van mijn kast heb ik ter bescherming tegen trillingen een extra plaat aangebracht onder de draaitafels met daar onder een schuimrubberen mat.
Op zich is de Dual CS505-4 een prima draaitafel maar het is verder niet echt bijzonder te noemen. Om het Benz-Micro element te sparen heb ik een tweede draaitafel (voor een tientje op marktplaats gekocht!) aangesloten met een standaard ULM element – hier draai ik mijn rommelmarkt vondsten op. Als ze bevallen en de kwaliteit is goed, dan was ik de plaat, voorzie hem van een nieuwe binnenhoes en dan mag hij onder de Benz…
Een zwak punt van deze draaitafels is de bekabeling maar die is vervangen door betere kabels. De MC draaitafel is voorzien van Monitor PC bekabeling, De MM draaitafel heeft Boston bekabeling. Beide verder identieke draaitafels zijn voorzien van in hoogte verstelbare spikes om ze goed waterpas op te kunnen stellen. De platenmatten komen van Philips 212 draaitafels, dit vanwege de mooie grote stroboscoopringen die hier op zitten. Om de toerentallen goed in de gaten te houden heb ik spiegels geplaatst achter de draaitafels die op ooghoogte staan, op die manier kan ik de hele stroboscoopring goed zien. Uiteraard zijn de draaitafels vanwege de netfrequentie (50Hz) verlicht met gloeilampjes, met LED verlichting doen de stroboscoopringen het namelijk niet.

Cd speler

2 jaar geleden heb ik mijn Arcam Alpha 8 verkocht en een Cambridge 740C gekocht, de keuze viel op deze omdat er digitale ingangen op zitten – De cd’s klinken erg zuiver en ruimtelijk – de DAC was een mooie upgrade voor mijn Sonos Connect. De bediening kan beter en het display met witte achtergrondverlichting vind ik ronduit lelijk. gelukkig is deze uit te zetten. Maar wat een geluid en wat is het een mooi idee om de DAC buiten het loopwerk om te kunnen benutten via twee ingangen. Door de aanschaf van deze unit was ik op slag Cambridge Audio fan!

Dvd speler

Dvd’s kan ik afspelen op mijn Cambridge 540D DVD speler die ik alleen voor audio gebruik, deze heeft een digitale uitgang zodat ik de DAC van de 740C, Esprit of Cyenne kan gebruiken. Het geluid van muziek dvd’s kan ik op die manier ook converteren naar FLAC en op de NAS zetten.

Tuner

Behalve vinylliefhebber ben ik ook een fanatieke radioluisteraar. Ik luister radio met een Cambridge Audio 651T, aangesloten op de kabel, een prachtig geluid! Nadat ik uitstekende reviews had gelezen over de Cambridge tuners, leek het me een goed idee een bijpassende tuner aan te schaffen om die onder de cd- en de dvd-speler te zetten.

Cambridge Audio Azur-651t
Het oog wil ook wat: 3 etages Cambridge, afgetopt met NAD en ADL en spikes er onder. Om voorbereid te zijn op wat komen gaat in radioland, heb ik na een poosje een 640T gehad te hebben gekozen voor de 651T met DAB+ aan boord.DAB+ vind ik echter erg tegenvallen, het geluid is zo plat als een dubbeltje; dit geluid verwacht je uit Pyongyang en niet uit Hilversum, volgens mij moeten de bitrate van de twee Nederlandse multiplexen verdriedubbeld worden…

Hoe anders klinkt dan de FM via de traditionele kabelaansluiting door deze tuner, het klinkt als een klok en er zitten drie voorkeurstanden op de tuner, die ieder een eigen timbre aan het signaal meegeven. De 651T heb ik aangeschaft ter vervanging van een 640T, die geen DAB+ heeft, deze klonk net zo goed maar ik wilde DAB+ uitproberen. Achteraf had dit dus niet gehoeven, want DAB+ gebruik ik nooit. Het AM gedeelte heb ik nog niet getest, wellicht doe ik dat nog een keer als er een noodtoestand uitbreekt of zo.

Een noemenswaardig detail is dat je met een KPN Digitennekastje een veel beter geluidssignaal hebt dan via DAB+. Dit gebruikte ik in mijn set toen ik nog een middelmatige Kenwood tuner had om mijn favoriete muziekuitzendingen op Radio6 te kunnen luisteren. Dit is één van de zes nationale publieke radiozenders die je kunt luisteren zonder dat je een kaartje in het Digitennekastje hebt zitten. Wel eerst even inregelen met de afstandsbediening door het kastje even met de scart aan te sluiten op een tv. Als je veel elektrische apparaten in huis hebt kan Digitenne echter wel storingsgevoelig zijn. Mocht je niet zo’n beste FM ontvangst hebben dan is het de moeite waard om te proberen. Ik kom deze kastjes (Topfield) regelmatig bij de kringloop tegen en ze hebben nog een optische uitgang ook: er kan dus een externe DAC tussen. In mijn schuur en op mijn werk heb ik ook stereo sets staan en daar heb ik erg veel plezier van Digitenne.

Streaming van digitaal naar analoog en vice versa

Emiel set 4Omdat ik ook gedigitaliseerde lp’s op mijn NAS wilde hebben, heb ik een ADL Furutech GT40 om ze te digitaliseren naar FLAC – dit gaat uitstekend – plug and play via USB. In de GT40 zit naast een prachtige hoofdtelefoonversterker een phono trap en die klinkt heel natuurlijk in de MC stand. Dankzij dit leuke apparaatje heb ik mijn NAS vol staan met leuke radio opnamen en vinyl opnamen – de kwaliteit is prachtig. In de praktijk digitaliseer ik niet veel vinyl, alleen de platen die ik veel draai of geleend heb en als ik iets voor iemand wil opnemen of het wil luisteren in de auto.

Wat later heb ik ook een ADL Furutech Esprit aangeschaft en deze is als DAC weer een upgrade van de DAC in de 740C. Van analoog naar digitaal heeft de Esprit meer mogelijkheden dan de GT40, afgezien van de phono voorversterker dan. De Esprit heeft vijf ingangen: 2x Analoog, waarvan één is verbonden met de analoge uitgang van de GT40, de andere met de tape monitor van de NAD voorversterker. Op die manier kan ik al mijn analoge bronnen digitaal opnemen. Dit doe ik met een laptop via de USB in/uitgang. De coaxiale SPDIF ingang is voor de Sonos Connect. De optische ingang is gereserveerd voor de Mediabox van Ziggo, deze staat aan de andere kant van de woonkamer: Het geluid van tv-uitzendingen kan ik opnemen en weergeven d.m.v. een onder de vloer weggewerkte optische kabel die het geluid van mijn Ziggo box doorgeeft aan de optische ingang van de Esprit. Op deze manier kan ik de digitale radiosignalen en het HD televisie geluid mijn stereoset in krijgen – dit voornamelijk om te profiteren van het grote aantal radiostations dat digitaal via de mediabox binnenkomt en uitzendingen van concerten.

Cyenne cy-3100 dacIk heb 2 laptops, op de ene kan ik gemiste radio-uitzendingen via internet afspelen en via de GT40 en de Esprit opnemen met de andere. Na het editten converteer ik het in FLAC en zet ik het op de NAS. Alles wat op de discreet in de meterkast geplaatste NAS staat, geripte cd’s en gedigitaliseerde platen en radio-uitzendingen, stream ik via een Sonos Connect waarbij ik de keuze heb uit drie DAC’s: die van de Connect zelf, de Cambridge 740C en sinds kort de Cyenne 3100SE DAC die vijf filterstanden heeft. Ik ben er nog niet helemaal uit welke filterstand ik het mooist vind.
Ze klinken allemaal goed en zitten qua klank op het hoge kwaliteitsniveau van de Esprit. De twee DAC’s vullen elkaar mooi aan: de Cyenne heeft vijf filters, drie digitale ingangen en USB ingang, de ADL Esprit 2x digitaal en USB in/out en dan ook nog 2 analoge ingangen. Op de Esprit zit ook een optische uitgang die signaal door kan geven van de USB ingang, deze heb ik verbonden met de optische ingang van de Cyenne. Ik kan dus digitaal signaal van beide laptops naar de Cyenne krijgen. Voor opname projecten zijn de Cyenne en de Esprit analoog met elkaar verbonden via de hoofdtelefoonuitgang die ik nu als tweede line out gebruik. Dit is mogelijk omdat de RCA lijnuitgang van de Cyenne gelukkig niet uitschakelt wanneer er een jackplug in de koptelefoonuitgang gestoken wordt. Het klinkt allemaal erg mooi en de twee DAC’s vullen samen met de twee laptops het gat op dat mijn twee Denon cassettedecks tien jaar terug achterlieten. De sinds de in gebruikname van de Cyenne vrij gekomen ADL GT40 zet ik nu puur in als MC phonovoorversterker en voor het digitaliseren van vinyl. Zowel voor het digitaliseren van vinyl als voor het opnemen van de ene laptop naar de andere kan ik korte signaalwegen gebruiken zonder tussenkomst van de NAD voorversterker.

Hoofdtelefoons

Voor luistersessies wanneer mijn huisgenoten TV willen kijken gebruik ik een Sony MA-300 over ear hoofdtelefoon – niets bijzonders maar ik vind het goed genoeg klinken voor incidentele luistersessies. Voor mobiel gebruik heb ik een Tivoli Audio Radio Silenz hoofdtelefoon met noise cancelling: zie recensie Tivoli Audio Radio Silenz over dit aardige apparaatje elders op deze blog.

Draadloze hoofdtelefoon

Sennheiser HDR120 – hier ben ik ontevreden mee – het klinkt als een oude transistorradio. Ik zoek nog een manier waarop ik goed naar mijn muziek kan luisteren als ik buiten in de tuin ben.

Randapparatuur

 • QNAP TS412 pro II NAS voor de digiale muziekbestanden.
 • ASUS Netbook en Compaq Netbook – beide in gebruik als cassettedeck en internet streamer.
 • MGE Ellipse MAX 1100 overspanningsbeveiliging / netfilter / noodstroomvoorziening.
 • Knosti Disco-Antistat platenwasmachine.

Bekabeling

 • Luidsprekerkabel: XLO.
 • Interlinks: van den Hul / Audioquest / Oehlbach / Monster.
 • Coax Antennekabel: Cambridge Audio.
 • Digitale kabels: Cambridge Audio /Monster.
 • USB kabels: Audioquest Cinnamon en Carbon.

Voeding, hoofdschakelaar en timer

Emiel set 5

Voedingskabels
Standaard maar op maat gemaakt om net de aan de achterwand geschroefde verdeeldozen met netfilters te bereiken.
Overspanningsbeveiliging
MGE Ellipse MAX 1100 overspanningsbeveiliging / netfilter / noodstroomvoorziening.
Dit is een apparaat dat veel gebruikt wordt om computerservers te beveiligen tegen spanningspieken en stroomuitval. Er zitten twee loodaccu’s in waarmee ik nog zeker een half uur muziek kan draaien nadat de netstroom is uitgevallen en daar heb ik wel eens plezier van gehad.
Timer
Ik heb een eenvoudige timer van Pioneer, de DT-560. Deze gebruik ik als hoofdschakelaar en klok. De timerfunctie kan ik niet meer gebruiken omdat de meeste van mijn apparaten geen harde aan- en uit knop meer hebben: extern geschakeld springen ze in de stand-by stand. Omdat de timer maar 500 Watt aan kan, heb ik er een relais tussen gezet. De hele set heeft overigens een eigen groep met zekering.

Conclusie

Ik vind dat mijn geluid zeer goed is: ik ben er zeer tevreden mee (afgezien van de draadloze koptelefoon, die ik alleen gebruik om mijn gezin te vriend te houden). Beschrijven hoe het geluid precies is gaat mij niet lukken, geluid laat zich niet vangen in letters – iets klinkt mooi of niet – ik vind mijn geluid mooi maar het kan altijd beter. Ik houd het bij stereo – al is het alleen omdat ik de aanschaf van een multichannel versterker die aan mijn eisen voldoet en zes of acht dito luidsprekers te duur vind. Streaming vind ik vooral in combinatie met digitaal opnemen een prachtige ontwikkeling, het vult voor mij het gat dat achterbleef nadat ik mijn twee cassettedecks voor de laatste keer ontkoppelde. Afgezien van het meeste vinyl staat de hele muziekcollectie nu op de NAS, geen kasten vol cd’s meer dus, alleen grammofoonplaten en die zijn gewoon mooi. Internetradio is een mooie verbreding van het aanbod, streamingdiensten ook, afgezien van een onlangs genoten proefabonnement op Qobuz weerhoudt de prijs mij er nog van om een permanent abonnement op Qobuz of Tidal te nemen. De kwaliteit van Qobuz is overigens prima: alles op FLAC of hoger en geen ingeblikt MP3 geluid.

Verbeterpunten zijn er natuurlijk altijd

Een 24bit streamer die net als de Sonos Connect een coaxiale en een optische digitale uitgang heeft en goede bedienings apps voor zowel pc als android.

Omdat ik een grote tuin heb, hebben de meeste draadloze hoofdtelefoons onvoldoende bereik. De oplossing moet ik denk ik zoeken in een zender en een losse ontvanger die ik als een MP3 speler bij mij kan dragen en waar ik dan een hoofdtelefoon naar keuze op aan kan sluiten. Op dat moment is een serieuze hoofdtelefoon een goede investering: Sennheiser, Grado en ADL zijn dan merken waar ik naar ga kijken. Ik ben op zoek naar adviezen: het bereik moet minstens 100 meter zijn en het geluid moet stereo zijn en minimaal zo goed klinken als een discman. Waarom gebruik je geen discman dan, hoor ik u denken… ik wil dus muziek kunnen spelen van mijn NAS en Radio6 kunnen luisteren dat alleen via internet en de kabel te ontvangen is.

Goede lineaire voedingen voor de ADL GT40 en Esprit zodat ik de meegeleverde knakenadapters aan de wilgen kan hangen. Verder zou ik de voedingskabels nog kunnen upgraden – vooralsnog heb ik die zo kort mogelijk gemaakt. Een Okki Nokki platenwasmachine in plaats van de Dicso-Antistat voor het betere vinyl waswerk. En als er echt een schip met geld strandt in mijn buurt: twee mono-eindversterkers, bekabeling en een paar nieuwe luidsprekers!

Robert
Written by Robert

4 Comment responses

 1. Avatar
  June 25, 2015

  Emiel,
  Geluid is inderdaad wat je er zelf aan beleeft. Voor sommigen is een draagbare radio al geweldig, voor anderen een installatie van 2 ton.
  Ik denk dat jij met deze set ( afgezien van wat persoonlijke invullingen) een betere dan gemiddelde set hebt staan. Met de beschrijving die jij hebt gegeven is het makkelijker om eens op zoek te gaan naar wat verbeteringen van mijn eigen set, en hopelijk ook voor andere lezers.

  Reply

  • Avatar

   Bedankt voor je reactie Huub,
   Het feit dat de beschrijving van mijn set het je vergemakkelijkt op zoek te gaan naar verbeteringen voor je eigen set vind ik een compliment. Daar blog ik graag voor – voor jou en voor andere lezers.
   Doorsturen dus die link. Ik ben overigens zeer benieuwd naar jou persoonlijke invullingen en nodig je bij deze uit die te delen op dit platform.
   Met vriendelijke groet,
   Emiel

   Reply

 2. Avatar
  March 18, 2019

  Hoi Emiel,

  Als een fervent muziekliefhebber heb ik de afgelopen jaren fijne luidsprekers gehad zoals Thiel en Opera. Na de verhuizing heb ik deze luidsprekers verkocht en heb nu staan- en luister met zeer veel plezier: T&A K1 AV ( alles in een), Auralic mini streamer (wit), Elipson planet L (wit) met roestvrije stalen staanders, qacoustic 3060S subwoofer. Ik heb voor deze optie’s gekozen omdat dit in mijn woonkamer past, niet overheersend is en gewoon fijn klinkt.
  Dank je voor jouw blog. Is deze nog Live?

  Hartelijke groet, Sven

  Reply

  • Avatar
   April 14, 2019

   Jazeker, blog is nog live! Sorry voor de late reactie.

   Reply

<