25 Jaar na Back to the Future

Roads? Where we are going, we don’t need roads.

Het is een kwart eeuw geleden dat de piepjonge Michael J. Fox, in de rol van Marty,  afreist naar vandaag. In de beroemde scene uit Back to the Future II stapt Marty en zijn vriendin Jennifer (Elisabeth Shue) naast Doc (Christopher Lloyd) in de even beroemde DeLorean. De aandrijving van de DMC-12 is een nucleaire Mr. Fusion – The Home Energy Reactor en de volledig roestvrijstalen auto rijdt niet, maar zweeft weg.

DeLorean dashboard

21 oktober 2015

Sciencefiction laat een blik in een mogelijke toekomst zien waar verzonnen wetenschappelijke ontwikkelingen en acteurs in extravagante kleding acte de présence geven. Dit geeft Sci-Fi schrijvers veel vrijheid om de meest maffe gadgets te verzinnen, maar ga er maar aan staan om niet in de bekende clichés van laserpistolen en robotstemmetjes te vallen. In het fictieve 2015 uit Back to the Future II is het een aaneenschakeling van voorspellingen, die ook grotendeels zijn uitgekomen: vliegende auto’s (Terrafugia), vliegende camera’s (drone), videobellen (Skype inclusief live vertaling), betalen met een vingerafdruk (smartphone), een videobril (Oculus Rift), zelfstrikkende schoenen (Nike), een vliegend skateboard (Hendo), een voedselprinter (3d-printer) en een faxende brievenbus (e-mail). Zelfs Pepsi Perfect is vandaag te koop. Alleen het thema van de film, tijdreizen, is niet uitgevonden.

Tijdreizen

Tijdreizen kan alleen als een deeltje sneller dan het licht beweegt. De theorie achter deze superluminale beweging werd in 2011 door wetenschappers ontkracht: geen enkel deeltje kan sneller bewegen dan de lichtsnelheid. Het bevestigt ook de relativiteitstheorie van Albert Einstein dat niets sneller kan reizen dan het licht. Is het toeval dat zijn theorie exact een eeuw geleden werd gepubliceerd?

Bewegen met (bijna) de lichtsnelheid zorgt ervoor dat tijd zeer langzaam gaat. Stel je een raket voor die supersnel door de ruimte reist naar de dichtstbijzijnde ster van ons zonnestelsel: Proxima Centauri. Het horloge om de pols van de enige astronaut aan boord loopt echter zéér langzaam. Na een week vliegen komt de raket aan, tenminste de astronaut heeft er een week overgedaan, voor de achterblijvers op aarde heeft de raket er vier jaar over gedaan! Als de raket terugvliegt en weer op aarde landt, is iedereen acht jaar ouder geworden, behalve de astronaut, hij is slechts twee weken ouder geworden.

Paradox

Wanneer een situatie tegenstrijdig lijkt, spreek je van een paradox. In de Back to the Future trilogie stikt het ervan en de één van de leukste is de scene met Marvin Berry die zijn neef van Chuck belt wanneer Marty op gitaar Johnny B. Goode speelt:

Hoewel Marty de credits kreeg, werd het liedje gezogen door Mark Campbell met op gitaar Tim May. Dit gegeven maakt het origineel een stuk aantrekkelijker:

Johnny B. Goode gaat over een arm jochie die gitarist wilt worden. Volgens Chuck Berry gaat de tekst, geschreven in 1955, deels over hem. Pas in in 1958 kwam de single uit. In de 500 Greatest Songs of all Time van het toonaangevende blad Rolling Stone staat de song stevig in de top tien:

 

1
Like a Rolling Stone Bob Dylan
2
(I Can’t Get No) Satisfaction The Rolling Stones
3
Imagine John Lennon
4
What’s Going On Marvin Gaye
5
Respect Aretha Franklin
6
Good Vibrations The Beach Boys
7
Johnny B. Goode Chuck Berry
8
Hey Jude The Beatles
9
Smells Like Teen Spirit Nirvana
10
Bohemian Rhapsody Queen

De song is ook wel eens door een nietszeggend bandje gecoverd: AC/DC, Aerosmith, Alvin and the Chipmunks, Bad Religion, BB King, Beach Boys, The Beatles, Bill Haley & His Comets, The Carpenters, Dr. Feelgood, Green Day, The Grateful Dead, Jimi Hendrix, Buddy Holly, Elton John, Judas Priest, Jerry Lee Lewis, Julian Lennon, Led Zeppelin, Living Colour, LL Cool J, Lynyrd Skynyrd, Men at Work, Motörhead, Elvis Presley, Prince, The Rolling Stones, Carlos Santana, The Sex Pistols, The Shadows, Slade, Status Quo, Stray Cats, Peter Tosh, Twisted Sister, The Who, Brian Wilson en Fleetwood Mac

Wist je dat

 • De slap bass (met je duim op de snaar slaan en met je andere hand de snaren licht dempen) die je in Johnny B. Goode hoort, toen nog niet bestond?
 • Aan het eind van de song je de drums nog hoort, terwijl de drummer niet meer drumt?
 • Nadat Marty zijn gitaar in de versterker duwt, je een reverb effect hoort, terwijl dit effect pas in 1962 op de markt kwam?
 • Dat Marty op een Gibson ES-345 met Bigsby vibrato speelt en dat de ES-345 pas in 1958 werd gemaakt?
 • De platenzaak een hoes van een Chordettes cd uit de jaren 80 laat zien?

Dit wist je zeker weten niet

De titel Back to the Future is één van de mooiste filmtitels ooit. Na Night of the Day of the Dawn of the Son of the Bride of the Return of the Revenge of the Terror of the Attack of the Evil, Mutant, Alien, Flesh Eating, Hellbound, Zombified Living Dead Part 2: In Shocking 2-D uiteraard. Maar wist je dat de film bijna Space Men from Pluto heette?

“Roads? Where we’re going, we don’t need roads.”

Wist je dat Ronald Reagan deze quote in 1986 in een speech gebruikte?

DeLorean Roads

 

Robert
Written by Robert

1 Comment responses

 1. Avatar
  October 25, 2015

  De donkere Jennifer uit deel 1 deed niet meer mee in de sequels. Ze kreeg een waardige opvolgster in de blonde Elisabeth Shue, maar die was beduidend minder mooi. Claudia Wells is gestopt met acteren en werkt nu in een kledingboetiek. Ze verkoopt naast herenkleding ook t-shirts met ‘Save the clock tower’ erop. Je kan haar bellen op: 555-4823.

  Reply

<