Concert: Kovacs

Kovacs

close up

Nederlands supertalent


De derde keer alweer

Kovacs AfficheVoor de derde keer dit jaar heb ik een concert van Kovacs bijgewoond. Daags na de uitreiking van de van de Radio6 Soul & Jazz Awards 2015. Hier was het album Shades of Black van Kovacs genomineerd in de categorie beste album. Naar mijn mening is de band Kovacs deze award volkomen onterecht misgelopen. Poppodium Metropool in Hengelo is een relatief nieuwe zaal met een uitstekend geluid. Dat was me eerder dit jaar al opgevallen bij een jazzconcert van The Bill Laurence Project. De twee eerdere concerten die ik heb bijgewoond waren in 013 in Tilburg en het introductieconcert van haar debuutalbum Shades of Black in de Effenaar in Eindhoven. Dit concert onderscheidde zich door nieuwe nummers en aparte versies van nummers van haar album. Leuk was dat ze even improviseerde in haar hit Diggin’ .

 


De band

Kovacs Effenaar 2 4 15 016

Introductieconcert debuutalbum “Shades Of Black” 2 april 2015 Effenaar Eindhoven

Prachtig samenspel van cello en viool

Kovacs is de band met en rond de Eindhovense zangeres Sharon Kovacs. Sharon is jong, 25 jaar. Met haar gemillimeterde koppie en bontmuts is ze een authentieke verschijning. De band bestaat uit een drummer, een bassiste, een gitarist, een celliste, een violiste,  een pianist / toetsenist / accordeonist / trompettist en zangeres Sharon Kovacs. Afgezien van haar fenomenale stem heeft Sharon Kovacs een erg goede band om haar heen. Wat het naar mijn mening echt speciaal maakt is dat er een celliste en een violiste meedoen in deze verder een tikje duistere rockband. Dit duo is fantastisch op elkaar ingespeeld. De vioolsolo’s zijn over het algemeen loepzuiver en de cello gaat sporadisch lager dan de basgitaar. De songteksten zijn uit het leven gegrepen en doen vermoeden dat de zangeres ouder is dan die 25 lentes.


DIGGIN’                                     Look here, there’s something to know, I’m not like others this needs to go slow. Got things, things on my mind visions to make and gold dust to find. It’s not you, it’s definitely me. Got dreams to believe in and bright lights to see. No spark starting to doubt. I’ve got the feeling that this won’t work out. I’m diggin’. Don’t want you by my side. Me and my records all alone feels right. I’m diggin’ Need to grow. Have to push. Flicking through vinyl and feeding the rush. I dig for that one and open the haunt. It’s taking all day from back to the front. I’m diggin’ …and diggin’ you know… Sorry baby gone diggin’ … Oeh, ah, oeh, ah, oeh To find gold you need plenty of souls and everyone needs their separate goals. This band makes me inspired they have all the flames that light up my fire although already sold. But it doesn’t mean the story’s untold. I’m near in finding the sound. Don’t have the feeling I’m hanging around. I’m diggin’. Don’t want you by my side. Me and my records all alone feels right. I’m diggin’. Need to grow. Have to push. Flicking through vinyl and feeding the rush. I dig for that one and open the haunt. It’s taking all day from back to the front. I’m diggin’ …and diggin’ you know… Sorry baby gone diggin’ … Oeh, ah, oeh, ah, oeh, ah, oeh, ah… … Oeh, ah, oeh, ah, oeh, ah, oeh… From Nina to Ella, Ella to Bassey, Bassey to attack. Got Marilyn with me. I’m diggin’, I’m diggin’ it out, I dig, dig, dig, dig, diggin’ it out, I’m diggin’,  I’m diggin’ it out. Baby, I’ve gone dig, dig, diggin’! I’m diggin’. Don’t want you by my side. Me and my records all alone feel right. I’m diggin’. Need to grow. Have to push. Flicking through vinyl and feeding the rush. I dig for that one and open the haunt. It’s taking all day from back to the front. I’m diggin’ …and diggin’ you know… Sorry baby gone diggin’. I’m diggin’. Don’t want you by my side. Me and my records all alone feel right. I’m diggin’ Need to grow. Have to push. Flicking through vinyl and feeding the rush. I dig for that one and open the haunt. It’s taking all day from back to the front. I’m diggin’ …and diggin’ you know… sorry baby gone diggin’.

Het concert

Het concert ving aan met een prachtig duet van viool en cello. De cello zat er heel even naast maar dat mocht de pret niet drukken. Op het podium stond een groot kamerscherm waar we al een half uur tegenaan keken. Afgezien van de celliste en de violiste links op het podium ontnam dit scherm het zicht op de rest van de set. Het licht ging aan achter het scherm en het publiek werd getrakteerd op een burlesque schemerspel met striptease taferelen uitgevoerd door Sharon zelf. Kovacs - Foto Sanne Steenbreker (4)Tijdens het tweede nummer kwam Sharon, getooid met een burlesque hoed met veren zoals je die ziet in variété theaters, achter het scherm vandaan en begon ervoor te zingen. Na dit nummer verwelkomde ze het publiek. Dit praatje sloot ze af met de opmerking dat ze eigenlijk niet houdt van al dat gelul. Opvallend was dat ze tot het derde nummer niet helemaal bij stem was. Mooi was dat er een paar nummers die niet op haar debuutalbum staan werden gespeeld zoals Sunday Dress en de cover Libertango van Grace Jones. Ook het country nummer Mr. Bojangles van Jerry Jeff Walker werd gespeeld met begeleiding op onder meer gitaar en trompet. Sharon zong het met een mooie doorrookte stem maar de trompet vond ik niet erg goed uit de verf komen. Uiteraard kwamen de hits My Love en Diggin’ voorbij. In het nummer Diggin’ zingt Sharon over haar inspiratiebronnen: Nina Simone, Ella Fitzgerald, Shirley Bassey en Marilyn Monroe. Hoe ze het liefst alleen door haar platencollectie grasduint zonder gestoord te worden door wie dan ook. Naast bandleidster is Sharon dan ook de eigenaresse van een platenzaak in Eindhoven. Slotnummer was het rustige Song for Joël waarmee ze ook haar album afsluit. Al met al een mooi concert dat, mede door het schemerspel bij aanvang, erg verschilde van de twee concerten die ik in februari en april heb bijgewoond.

Kovacs - Foto Sanne Steenbreker (1)

Kovacs - Foto Sanne Steenbreker (5)


Shades Of Black

Het debuutalbum van Kovacs heet Shades of Black, ook verkrijgbaar op vinyl. Het is een prachtig geproduceerd album en zeker de moeite waard om mee te nemen als je nieuwe geluidsapparatuur covergaat kopen. Hits zijn Diggin’ en My Love. Deze zijn al eerder uitgekomen op een EP, helaas kan ik die op 10″ vinyl niet meer te pakken krijgen. Mijn persoonlijke favoriet Diamonds Are Forever staat helaas noch op de LP, noch op de EP. Waarschijnlijk omdat Kovacs geen covers op haar debuutalbum wilde. Het nummer is echter wel te horen en te zien in de playlist bij het interview over mijn muziekverzameling dat in september is uitgezonden in het radio programma Vrije Geluiden van de VPRO. Het is een opname van een concert in Istanbul dit jaar.                                                                                                  

Sharon, waar blijft dat live album? 

Reacties zijn welkom! Zeker van mensen die ook op 9 oktober bij dit concert waren. Even naar beneden scrollen en bij comments kun je je reactie kwijt.

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  October 12, 2015

  Sharon is idd neerlands rots in de soulbranding! Leuk verslag! John

  Reply

  • Avatar
   October 12, 2015

   Dankjewel John. Was je er bij?
   Groet,
   Emiel

   Reply

<