Concert: The Crazy World Of Arthur Brown

FIRE!

Band

The Crazy World of Arthur Brown is een Engelse psychedelische rock band opgericht in 1967 door de zanger Arthur Brown. De band bestond verder uit Vincent Crane (Hammond & piano) Drachen Theaker (drums) en Nick Greenwood (bass). Brown maakte al snel faam vanwege zijn krachtige vier octaven omvattende stem en zijn grootse en bizarre optredens. Hij gebruikten een brandende metalen helm, en dat ging niet altijd goed. Tijdens een vroeg optreden op het Windsor Festival in 1967 droeg Brown een in methanol gedrenkt vergiet op zijn hoofd; de brandstof liep per ongeluk op zijn hoofd en vatte vlam. Twee omstanders doofden het vuur met bier en voorkwamen daarmee dat Arthur Brown zwaargewond raakte. Vanaf dat moment werd zijn brandende hoofd zijn handelsmerk. Soms gaf hij een stripshow en stond hij naakt op het podium. Tijdens een optreden in Italië werd hij gearresteerd en het land uit gegooid omdat hij poedelnaakt zijn haar in brand stak. Ook droeg hij extreme make up, wat later door Alice Cooper, Kiss en Marilyn Manson werd geïmiteerd. De band viel in 1969 uiteen om in 2000 de draad weer op te pakken hetgeen resulteerde in het uitbrengen van het album Tantric Lover.


Concert

Arthur Brown_Utrecht_2015_02

Foto ©2015 by Frank Schmitt – www.stacholero.com

Arthur B concert 041Arthur B concert 025Datum:                       20 – 11 – 2015   Plaats:                De Helling, Utrecht

Omdat ik Fire een prachtig nummer vind wilde ik per se naar dit concert. Enige maanden geleden ontdekte ik dat The Crazy World of Arthur Brown een optreden zou gaan geven. Ik Arthur B concert 083was hoogst Arthur B concert 051verbaasd dat de band nog bestond. Een unieke kans voor iemand als ik die van muziek van 1968 houdt, maar ook dat bouwjaar heeft.          Het concert ving aan met het eerste nummer van het album The Crazy World of Arthur Brown, het nummer Prelude/ Nightmare. Gelijk hoopte ik dat het album integraal gespeeld zou worden maar dat bleek Arthur B concert 103Arthur B concert 054niet het geval te zijn. Tijdens het tweede nummer betrad een mooi uitgedoste danseres het podium en begon met Arthur Brown aan een gepassioneerde tango. Mooi om te zien en muzikaal best leuk. De bassist en Arthur Brown zelf waren mooi uitgedost en ieder bandlid had een veeg schmink op het gezicht. Arthur Brown zat echter helemaal onder. Arthur B concert 096Arthur B concert 075Muzikaal zat het allemaal prima in elkaar maar het optreden moest het toch ook hebben van de dans en de verkleedpartijen. Met zijn 73 lentes danste Arthur Brown nog opmerkelijk soepel. De danseres was ook de jongste niet meer maar gaf een wervelende show en wisselde net als Arthur Brown een paar keer van outfit. De kostuums waren zonder uitzondering prachtig. Gedurende twee nummers droeg Arthur Brown een pak van lange slierten glasfiber die verlicht waren, een erg psychedelisch tafereel. In de vertrutte 21e eeuw kan open vuur blijkbaar niet meer op het podium. Dit werd tijdens het nummer Fire vervangen door een danseres in een goudkleurige outfit met cape die een vurige dans ten beste gaf. Op een gegeven moment pakte Arthur Brown een keyboard af van de toetsenist en ging er wild mee staan dansen. De toetsenist ging er achteraan en probeerde door te spelen, dat lukte nog aardig. Echt lachen om te zien!    

Arthur B concert 101Arthur B concert 112Terug naar de muziek. Naar later bleek was het grootste gedeelte van het gespeelde afkomstig van het vorig jaar uitgebrachte album Zim Zam Zim. Hoewel dit live prima was, vond ik het na het concert gekochte album thuisgekomen nogal saai en kan het naar mijn mening niet in de schaduw staan van het legendarische meesterwerk dat ik verder naar beneden beschrijf. Liever was ik dus thuisgekomen met de single Fire, die ik nog steeds zoek. Arthur Brown is duidelijk niet meer zo goed bij stem als in 1968. Fire en de prachtige Screamin’ Jay Hawkins cover I Put A Spell On You werden met minder kracht gezongen dan toen. Toch klonk het overtuigend en met de gave show erbij waren deze twee klassiekers de hoogtepunten van het concert. Drum-, bas- en toetsenwerk waren prima en goed op elkaar ingespeeld. De gitariste deed haar best een paar mooie solo’s te geven en dat lukte prima. Toch moest zij het, net als de rest van de show, toch vooral ook hebben van haar uiterlijke vertoon. Al met al een fantastisch concert met een hoop psychedelisch theater erbij. Als alle 73-jarigen net zo uit zouden freaken als Arthur Brown, was het een heerlijke Crazy World!     

Arthur Brown_Utrecht_2015_01

Foto ©2015 by Frank Schmitt – www.stacholero.com


Album

Arthur Brown - The Crazy World Of Arthur Brown - Front

single

De single: wie heeft ‘m voor me? er zijn er meer dan een miljoen verkocht…

The Crazy World of Arthur Brown is een psychedelisch rock album van de gelijknamige band. Geproduceerd door de manager van the Who Kit Lambert in samenwerking met Pete Townshend, wordt dit in juni 1968 uitgebrachte album wordt gezien als een klassiek voorbeeld van psychedelica uit de late jaren ’60. Het heeft veel invloed gehad op de latere progressieve rock. De eerste single van het album, Fire, was een wereldhit en is uitgegroeid tot een evergreen. De single werd meer dan een miljoen keer verkocht en werd onderscheiden met een gouden plaat. Kant A heeft als thema de verschrikkingen van de hel waar ook de hit Fire te vinden is. Kant B is een mix van eigen werk en de covers  I Put A Spell On You (Screamin’ Jay Hawkins) en I’ve Got Money (James Brown). Te horen zijn Arthur Brown (vocals), Vincent Crane (orgel, piano en percussie), Nick Greenwood (bass) en Drachen Theaker (drums). De platenmaatschappij vond de drummer slecht drummen en verving op twee nummers Theaker door sessie drummer John Marshall. Het verdere drumwerk van Theaker werd aan het oor onttrokken door het toevoegen van viool- en blaaspartijen. Het verhaal gaat dat Theaker bij het horen hiervan in razernij ontstak en de proefpersing tegen de muur kapot gooide. Arthur Brown was echter van mening dat deze overdubs het album ten goede kwamen en dat ze een plaatsvervanger waren voor de visuele effecten tijdens de live optredens. Vanwege de intro van de hit Fire werd Arthur Brown door de pers The god of hellfire genoemd. 

kant A

 1. “Prelude/Nightmare” (Arthur Brown) – 3:28
 2. “Fanfare/Fire Poem” (Brown, Vincent Crane) – 1:51
 3. Fire” (Brown, Crane, Mike Finesilver, Peter Ker) – 2:54
 4. “Come and Buy” (Brown, Crane) – 5:40
 5. “Time” (Brown) – 3:07
 6. “Confusion” (Crane) – 2:08     

 kant B

 1. I Put a Spell on You” (Screamin’ Jay Hawkins) – 3:41
 2. “Spontaneous Apple Creation” (Brown, Crane) – 2:54
 3. “Rest Cure” (Brown, Crane) – 2:44
 4. I’ve Got Money” (James Brown) – 3:09
 5. “Child of My Kingdom” (Brown, Crane) – 7:01  

Er zijn in de loop der jaren een aantal heruitgaven op cd uitgebracht met als bonus tracks versies van nummers zonder de orkestrale overdubs, mono versies en radiosessies. De laatste is  een dubbel cd van Esoteric Records uit 2010:

 cd 1

 1. “Prelude/Nightmare” (Brown) – 3:29
 2. “Fanfare/Fire Poem” (Brown, Crane) – 1:51
 3. “Fire” (Brown, Crane, Finesilver, Ker) – 2:55
 4. “Come and Buy” (Brown, Crane) – 5:42
 5. “Time” (Brown) / “Confusion” (Crane) – 5:13
 6. “I Put a Spell on You” (Hawkins) – 3:44
 7. “Spontaneous Apple Creation” (Brown, Crane) – 2:56
 8. “Rest Cure” (Brown, Crane) – 2:46
 9. “I’ve Got Money” (James Brown) – 3:11
 10. “Child of My Kingdom” (Brown, Crane) – 7:01

cd 2

 1.  “Devil’s Grip” (Brown) – 3:22
 2. “Give Him A Flower” (Brown, Crane) – 3:02
 3. “Music Man” (Brown, Crane) (2009 stereo mix) – 3:57
 4. “Fire (First version)” (Brown, Crane, Finesilver, Ker) – 3:05
 5. “Prelude/Nightmare” (Brown) (Alternative Mono Version) – 3:49
 6. “Fanfare/Fire Poem” (Brown, Crane) (Alternative Mono Version) – 2:01
 7. “Fire” (Brown, Crane, Finesilver, Ker) (Alternative Mono Version) – 3:01
 8. “Come and Buy” (Brown, Crane) (Alternative Mono Version) – 4:25
 9. “Time” (Brown) / “Confusion” (Crane) (Alternative Mono Version) – 5:39
 10. “Interview with Brian Matthew – 1:16
 11. “Fire Poem” (Brown, Crane) / “Fire” (Brown, Crane, Finesilver, Ker) (BBC Radio 1 session) – 4:01
 12. “Come and Buy” (Brown, Crane) (BBC Radio 1 session) – 2:38
 13. “Nightmare” (Brown) (soundtrack recording from the film The Committee) – 2:54

Deze prachtige band staat ook in de playlist die ik samen heb gesteld op verzoek van de VPRO als bijlage bij het interview over mijn muziekcollectie voor het programma Vrije Geluiden op NPO Radio6.

Tot slot wil ik Frank Schmitt bedanken voor het feit dat ik enkele van zijn foto’s mocht gebruiken. Meer prachtige foto’s van hem zijn te zien op www.stacholero.com

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

1 Comment responses

 1. Avatar
  November 24, 2015

  Goh die was ik helemaal uit het oog verloren! Het hitje ‘Fire’ ken ik nog wel, maar dat hij nog optreedt, verbaasde me. Grappig dat hij de inspirator was achter de verkleedpartijen van de glamrock generatie!

  Reply

<