Digitale radio in Nederland – deel 3

Internetradio

Inleiding

In de serie ‘Digitale radio in Nederland’ kijken we naar de huidige stand van zaken op het gebied van digitale radio in Nederland. In deel 1 kwam DAB aan bod en in deel 2 werd Digitenne behandeld. In dit deel gaan we in op internetradio.

Streaming

internetradioDe allergrootste impuls die de muziekindustrie kreeg in de afgelopen jaren is het fenomeen streaming. Hier wordt onder verstaan het versturen van audio- en videobestanden over een netwerk. Dit kan zowel het internet als het thuisnetwerk betreffen of een combinatie van beide. Streaming gebeurt real time oftewel een server zendt een constante stroom van informatie, denk aan  YouTube (internet) of Plex (geïnstalleerd op een NAS). Deze informatie komt bij een ontvanger aan: een laptop, een tafelradio (Revo of Pinell) of een streamer (Cabasse of Sonos). De ontvanger slaat de stroom van informatie in stukjes op in een buffer en speelt vanuit deze buffer de informatie af. Het kan dus voorkomen dat er geen informatie meer in de buffer zit, omdat deze leeg is gespeeld: het beeld of geluid hapert. Een snelle internetverbinding en een bedraad thuisnetwerk is dus een belangrijke voorwaarde voor het constant afspelen van video en geluid.

Wat is internetradio?

Is dit radio gemaakt door conventionele radiostations (die uitzenden in de ether) die ook het internet als medium gebruiken of zijn het diensten die muziek aanbieden op het internet. Of een combinatie van beiden? Het wordt ondertussen duidelijk dat de scheidslijn steeds vager wordt. Radiostations zullen over tien jaar volledig op het internet te vinden zijn: gratis of als betaalde abonnementsvorm. En de huidige diensten nemen steeds vaker de rol van themakanaal op zich. Laten we beginnen met de muziekdiensten.


Muziekdiensten

RealAudio was revolutionair

Logo RealnetworksRealNetworks introduceerde RealAudio in 1995 de eerste audio-streamingdienst ter wereld. Toen revolutionair, maar ook erg traag. Door constant te innoveren, tevens geholpen door de explosieve groei van het internet, werd het product steeds beter en dit resulteerde vervolgens in de mediaspeler RealPlayer. De BBC gebruikte RealAudio om hun radio-uitzendingen via het internet te verspreiden, maar stopte hier in 2011 mee. Twintig jaar na dato faciliteert RealNetworks naast muziek ook video en games.

Podcast

Een podcast is een opname van gesproken tekst of muziek die gedownload kan worden om vervolgens op een mp3-speler of smartphone af te spelen. Een belangrijke aanbieder van podcasts is iTunes. Sterk is de mogelijkheid om je te abonneren, je kan hiermee bijvoorbeeld elke week je favoriete radioshow binnenhalen. Onder druk van de inhalige muziekindustrie, stopte vele muziekstations in 2011 met het uitbrengen van gratis muziekpodcasts. Populaire podcasts zijn: Ted Radio Hour, This American Life, Serial, maar ook De Week van NUtech, De Appels en Peren Show en Gamebites.

Overzicht huidige aanbieders

Het aantal aanbieders is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dit zijn vaak wereldwijde spelers, maar niet elke aanbieder is in Nederland aanwezig. Dit komt mede omdat de mediawetgeving in ieder land verschillend is.

Ook de marktwaarde is bepalend; Nederland met een hoog bnp en redelijk aantal inwoners is aantrekkelijk voor aanbieders om aanwezig te zijn. Maar de echt grote markten zijn de V.S., Japan en de grote Europese landen. Hieronder volgt een opsomming van enkele grote globale diensten:

Apple Music, Aupeo!, Blinkbox Music, Bloom.fm, Deezer, Google Play Music, Groove, Guvera, Napster, MOG, PlayStation Music, rara.com, Rhapsody, Rdio, Simfy, Slacker Radio, Soundtracker, Spotify, Tidal, WiMP

Klik op de tabbladen om feiten te lezen van enkele aanbieders:

[tabby title=”Aldi”]

Aldi is samen met Napster een muziekdienst gestart in Duitsland. De betaalbare dienst biedt 34 miljoen tracks en 4.000 internetradiostations aan.

[tabby title=”Aupeo!”]

Aupeo! Deze dienst biedt 120 voorgeprogrammeerde stations aan in de volgende genres: Punk, Pop, Rock, Hip-Hop, R&B, Heavy Metal, Country, House, Techno en Klassiek. Naast deze genres kun je luisteren naar de stemming waarin je verkeert: happy, relaxing, aggressive, dramatic of stressful. De dienst kan putten uit 900.000 liedjes en is in 40 landen beschikbaar.

[tabby title=”Deezer”]

Het Franse Deezer biedt 35 miljoen tracks van de labels: EMI, Sony, Universal, en Warner. De dienst heeft 16 miljoen gebruikers waarvan 5 miljoen betalende gebruikers.

[tabby title=”Rdio”]

Rdio is door de makers van Skype opgericht in 2010. De muziekdienst is gratis en leeft van advertenties. De bibliotheek bevat 35 miljoen tracks en is in 85 landen te beluisteren.

[tabby title=”Spotify”]

Spotify is van Zweedse origine opgericht in 2008. De muziekdienst is verreweg de grootste van het moment met meer dan 35 miljoen gebruikers.

[tabby title=”Tidal”]

Door rapper Jay Z werd Tidal in 2015 opgericht. De dienst is eigendom van 16 artiesten uit bijna elk genre: Beyoncé, Rihanna, Kanye West, Nicki Minaj, Daft Punk, Jack White, Madonna, Arcade Fire, Alicia Keys, Usher, Chris Martin, Calvin Harris, deadmau5, Jason Aldean, J. Cole en uiteraard Jay Z. Tidal biedt toegang tot 35 miljoen tracks en 85.000 muziekvideo’s.

[tabbyending]

Naast bovengenoemde spelers is het landschap van aanbieders erg groot geworden. De reden is namelijk altijd hetzelfde: geld. Sinds de verkopen van harde media (cd’s en dvd’s) teruglopen, zien nieuwe marktpartijen mogelijkheden om een graantje van de lucratieve streamingmarkt  mee te pikken.

Naast geld is gemak de tweede reden voor de sterk toegenomen interesse in online muziek luisteren. Wat een luxe om uit je luie zetel op je tablet een liedje uit een oneindige database te zoeken! Dat was vroeger wel anders, staand in een drukke platenzaak met een gore hoofdtelefoon op je oren naar elpees luisteren: “Wilt u het volgende nummer opzetten?”. Om er thuis achter te komen dat er slechts twee leuke liedjes op staan.

Aldi

logo AldiOnder de naam Aldi Life Musik is de discount-supermarktketen samen met oudgediende Napster een muziekdienst gestart. De dienst biedt 34 miljoen muziekstukken, 10.000 luisterboeken en 4.000 internetradiostations aan. Aldi doet dit op een manier waarmee ze groot is geworden: goedkoop. Voor slechts 7,99 euro per maand kan iedereen in Duitsland gebruik maken van deze nieuwkomer.

YouTube, Vimeo en Vevo

Videodiensten zijn ook een serieuze bron van muziek en het is zeker de moeite waard om de vele concerten op YouTube te doorgronden. Vanaf je smartphone of tablet kan je via bluetooth Apt-X vrij makkelijk een hoogwaardige verbinding maken met je hifi-set.


 

Internetradio

Het wereldwijde web

De meest basale vorm van streaming is webradio, radio gemaakt in een studio (kan een professionele of een thuisstudio zijn) wordt als een stream op het internet aangeboden. De bandbreedte (bitrate) oftewel de kwaliteit van de stream druk je uit in bits per seconde en deze varieert nogal. Internetradio is vaak gratis en daarom doorspekt met reclame, maar ook dat verschilt erg per aanbieder.

De bron kan een traditionele radiozender zijn, die naast de ether ook het medium internet gebruikt. Wat je veel ziet, en wat internetradio ook erg leuk maakt, zijn de vele themazenders. In elk denkbaar genre (en dat zijn er vele tientallen) zijn er wel duizenden stations te vinden! Niche zenders als Nature Sounds Radio die meditatieve (vaak natuurlijke) geluiden uitzendt: regenbuien of een waterval of Third Rock het radiostation van NASA gericht op nerds (door hun mooi omschreven als ‘tech-savvy young adults’).

Verreweg alle streamers en tafelradio’s die te koop zijn bieden internetradio aan. Deze apparaten bevatten vaak voorgeprogrammeerde lijsten waar de nadruk ligt op lokale stations. Begrijpelijk want het is onmogelijk om elk internetstation erin te plaatsen. Laptop- en pc-gebruikers (en tablets en smartphones) kunnen vanuit een browserscherm naar hun voorkeurszender luisteren. Er gaat een wereld voor je open als je googelt met de zoektermen internetradio en jazz! Makkelijker zijn de vele portals als het landelijke Nederland.fm, het Europese Radio Map of het het globale Internet Radio die toegang verlenen tot geselecteerde stations.

Nederland.fm

De portal Nederland.fm biedt toegang tot de grootste Nederlands radiostations die online te luisteren zijn. Je klikt op het logo van het station en je krijgt meteen de uitzending te horen. Het grote voordeel van de portal is dat je niet naar elke individuele site van elk station hoeft te gaan. Door op het vlaggetje bovenaan te klikken kom je in buitenlandse portals terecht. Dit zijn voornamelijk Europese portals, bijvoorbeeld Espana.fm.

Ook hier probeert de hebberige muziekindustrie, leunend op wetgeving van voor de uitvinding van het elektriciteit, nog meer geld te verdienen. Hun laatste slachtoffer heet embedden van radiostreams en dat is nu juist wat portals doen. Vergeet niet dat de muziekindustrie slechts één doel heeft en dat is om ze veel mogelijk geld te verdienen. En het gaat om héél veel geld en dat belandt grotendeels in de zakken van de ceo’s en de grootaandeelhouders en niet, zoals wordt voorgespiegeld, bij de artiest, die krijgt hooguit 6%.

average revenue streams

Last.fm

Eén van de oudste en interessantste muziekdiensten is het Britse Last.fm. Al sinds 2002 is de dienst actief en had op zijn hoogtepunt 30 miljoen gebruikers. Door verschillende overnames en veranderingen is het anno nu behoorlijk veranderd, maar blijft aantrekkelijk omdat ze een slim systeem aanbieden genaamd ‘audioscrobbler’. Aan de hand van je luistergedrag en je muziekbibliotheek wordt een profiel opgebouwd, die op zijn beurt leuke luistertips oplevert.


Conclusie

Internet heeft de toekomst en alle huidige technieken (FM, DAB en DVB) zullen verdwijnen ten faveure van IP. Dat is niet erg, lang leve de ontwikkeling, maar op welke termijn. We leven in een kapitalistisch systeem, dat is -op de excessen na- een prima systeem. Het stimuleert namelijk de marktwerking, de ontwikkeling en de rijkdom van ons land. IP zal dus alleen succesvol zijn wanneer het spotgoedkoop wordt. Gelukkig wordt de volgende industriële revolutie het internet of things (IoT) de aanjager van het succes van IP. De verwachting is dat in 2020 meer dan 26 miljard semi-intelligente apparaten op het IoT verbonden zijn. Ter verduidelijking: dit zijn apparaten die niet door mensen bediend worden en een beperkte intelligentie hebben zoals activiteitsmeters, plant-bewateraars, drones, thermostaten, straatverlichting et cetera.

Skynet_2


 

Voorgaande delen

De serie bestaat tot nu toe uit drie delen, de eerste twee delen kun je hier lezen:

Deel 1: Digitale radio in Nederland deel 1en deel 2: Digitale radio in Nederland deel 2


 

Robert
Written by Robert

2 Comment responses

 1. Avatar
  November 27, 2015

  Ik gebruik qobuz daar koop ik de high res albums let goed op de instelingen bij de download anders krijg je 96 kHz inplaats van 192 kHz mocht je zon album hebben gekocht . ik vind verder qobuz zeer goed goede high res muziek al zou het aanbod groter mogen de kwaliteit is goed tot zeer goed en voor 20 euro per maand vind ik het niet duur ik als gebruiker van qobuz geef ik het een 8

  Reply

 2. Avatar
  November 27, 2015

  Bedankt voor de tip Gerrit. Misschien dat ik eens een proef-abonnementje neem, alhoewel 20 euro niet echt goedkoop is. Het probleem is dat het naast Netflix en Eredivisie Live best wel in de papieren gaat lopen… Maar ja ik ben nu eenmaal gek van muziek! Dus wie weet!

  Reply

<