Concert: Sven Hammond

Sven Hammond Rib n Blues 2016 029

Band

Sven Hammond Rib n Blues 2016 031De Nederlandse band Sven Hammond is opgericht in 2006 door muzikant en producent Sven Figee.  Sven Figee (1975), heeft jazzpiano gestudeerd aan het Conservatorium van Rotterdam. Zijn debuut op het Hammond orgel maakt hij in de Haagse funkband Prats the Whoblem. Sven valt meteen voor het Hammond orgel. In 1998-1999 gaat hij als toetsenist mee op tour met Anouk. In 2006 richt Figee zijn eigen band Sven Hammond Soul op. Samen met drummer Joost Kroon en bassist Glenn Gaddum speelt de groep stomende sixties en seventies grooves waarbij hij alles uit het Hammond orgel haalt wat zo kenmerkend is voor dit Sven Hammond Rib n Blues 2016 037instrument. In 2006 verschijnt het live-album The Marmalade Sessions dat genomineerd wordt voor de Edison Jazzism Award. In 2013 verschijnt het album The Apple Fields dat eveneens genomineerd is voor een Edison. In januari 2014 komt het album The Usual Suspect uit. Sven Hammond Soul is in deze periode vaak te zien op diverse podia en op festivals zoals Bospop en de Zwarte Cross. In 2015 brengt de band onder naam Sven Hammond, zonder Soul dus, het album IV uit. Het Hammond orgel is op dit album wat minder aanwezig en er is meer ruimte voor gitaarwerk. Net als op The Usual Suspect is zanger Ivan Peroti zeer prominent aanwezig.


Sven Hammond Rib n Blues 2016 050

Concert

15 mei 2016, Ribs & Blues Festival te Raalte

 

Sven Hammond Rib n Blues 2016 070Op eerste Pinksterdag stond Sven Hammond op het grote podium van het Ribs & Blues Festival in het Overijsselse Raalte. Het door twee megaschermen geflankeerde grote podium was opgebouwd in een enorme tent die niet zou misstaan op Lowlands of Pinkpop. De eerste twee nummers waren ruig met veel Hammond- en gitaarwerk. Ook zanger Ivan laat zien dat hij heel veel in huis heeft en zingt met sterallure. Vervolgens worden er twee wat rustigere nummers ten gehore gebracht die waarschijnlijk van het laatste album komen dat ik niet ken. Het publiek werd bij de les gehouden door het mee te laten zingen en het verzoek op de grond te gaan zitten en 20160515_215112op commando op te springen; hier werd redelijk gehoor aan gegeven. Toppers vond ik nummers van het album The Usual Suspect: onder andere Bad News en de afsluiter van het concert, mijn favoriet Aftersmoke. In dit nummer was veel ruimte voor gefreak op de Hammond, knallend gitaarwerk en voor Ivan Peroti die zijn strot er vol in gooide. Plots liep hij de coulissen in en kwam terug met zijn jarige dochter. Op verzoek van pa zong het publiek Happy Birthday voor een jonge meid die wat beduusd  op het podium stond. Al met al een gaaf Sven Hammond Rib n Blues 2016 021concert waar gruizige seventies en gevoelig gezongen pop nummers elkaar afwisselden. En nog gratis en dicht bij huis ook.


Album

cover

Ook op cd

Het album The Usual Suspect (januari 2014) is geproduceerd door de Britse producer Tony Platt (bekend van AD/DC en Bob Marley). Het album is opgenomen in Brussel en gemastered door Ray Staff. Persoonlijk vind ik Aftersmoke het beste nummer dit album. De titelsong The Usual Suspect is ook op single verschenen. Een heerlijk afwisselend album met zonder uitzondering prachtige nummers.

Nummers

A1   Miss America (3:29)
A2   The Usual Suspect (3:34)
A3   Golden (2:47)
A4   Hero (4:00)
B1   Aftersmoke (3:40)
B2   Happy People (3:33)
B3   Children of the Dark (4:03)
Sven Hammond Rib n Blues 2016 035C1   Good Home (4:23)
C2   Heaven (4:13)
C3   We Belong Together (4:26)
D1   Pussy (4:52)
D2   Bad News (3:19)
D3   My Name (5:13)

Musici

 • Ivan Peroti (zang),
 • Sven Figee (Hammond-orgel/toetsen),
 • Joost Kroon (drums),
 • Tim Eijmaal (gitaar),
 • Glenn Gaddum Jr. (bas).

Sven Hammond Rib n Blues 2016 030

Toch handig zo’n megascherm

 

 

 

 

 

 


 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

1 Comment responses

 1. Avatar
  May 21, 2016

  Door je blog werd ik getriggerd om de muziek van Sven Hammond van de week eens goed te beluisteren. Pff erg goed en erg lekker hoor. Bedankt voor de concertrecensie ik kan me voorstellen dat je genoten hebt!

  Reply

<