Bespreking: Advance Acoustic X-A160 Eindversterker

Pure Schoonheid, in Frankrijk verwekt en in China geboren.

Advance-Acoustic-X-A160-Front-Seitlich2

Advance Acoustic X-A160


Na de aanschaf van een nieuw paar luidsprekers vond ik het ook tijd om mijn NAD 216THX eindversterker te vervangen. Na een aantal eindversterkers te hebben beluisterd en er een gereviewd te hebben, viel de keuze op deze schoonheid. Een goede vriend van mij draait er sinds een jaar mee; daar moet deze Advance Acoustic X-A160 een paar vintage Bowers & Wilkins 802 matrix 3’s aansturen. Het is bekend dat dit luidsprekers zijn die veel vragen van een versterker. Dat wordt ook gezegd van mijn Dynaudio Focus 380’s. Gezien de vriendelijke prijs heb ik besloten er ook maar één aan te schaffen. Mijn budget was € 1.500,- en voor dat geld is er weinig keus als je een beetje vermogen wilt. Voor mijn luidsprekers is € 1.500,- voor eindversterking aan de zeer krappe kant maar ik heb de Dynaudio’s “op de groei” gekocht. Ik ben van plan twintig jaar met deze luidsprekers te doen en heb goede hoop ergens in de komende twee decennia een serieuze upgrade te kunnen doen qua eindversterking. Voorlopig dus deze budgetoplossing waarbij het oog dat ook wat wil zeer aan zijn trekken komt wat mij betreft.


Koude start…

interieur

Wat is er mis?

De lokale Advance Acoustic dealer deed mij een mooi aanbod waarbij ik mijn NAD eindversterker kon inruilen. Thuis gekomen bleek hij erg mooi te staan boven op mijn audio kast, die VU meters zijn gewoon erg gaaf en doen een beetje denken aan de glorietijd van de hifi: de jaren zeventig. De versterker klonk eigenlijk meteen al goed op de Dynaudio’s: op rustige volumes maar zeker ook op zeer luide volumes. Na een halve dag draaien sloeg de Advance echter in de beveiliging en ging op stand-by. De versterker heb ik gelijk terug gebracht naar de winkel die hem  naar de technische dienst van importeur Servi-Q heeft gestuurd alwaar deze is doorgemeten en nagekeken. Ze vonden niets. Na een week kon ik de versterker ophalen en heb ik hem weer aangesloten, het ging vrij snel weer mis. Volgens de dealer zou dit aan de speakerkabels kunnen liggen. Een vriend van mij heeft ze doorgemeten en er was niets ongewoons te zien. De dag er op zette ik de Advance aan en ging hij weer in stand-by. Ik heb de versterker een paar keer aan en uit gezet en toen vloog de stop er uit. De daarop volgende dagen gebeurde dit herhaaldelijk. Gelukkig heb ik een aparte groep voor de audio en zat ik niet steeds in het donker. Dit heeft mij doen besluiten een trage zekering in de meterkast te zetten. Bij het aanzetten vloog de zekering er nu niet meer uit maar elke keer was het de vraag of de versterker aan ging. Na wederom overlegd te hebben met de dealer vroeg hij mij het eens te proberen met een niet geaard snoer. Zo gezegd zo gedaan, maar geen verbetering. Uiteindelijk hebben we besloten mijn exemplaar om te ruilen voor een andere. Blijkbaar was dit exemplaar een beetje overgevoelig…


Mogelijkheden

achterzijdeOp een eindversterker zitten doorgaans weinig aansluitingen. Zo ook op deze. Op sommige eindversterkers zitten uitgangen voor vier luidsprekers. De X-A160 heeft aansluitingen voor twee speakers. Voor het aansluiten van een voorversterker zijn er twee mogelijkheden: RCA en XLR. Op de achterzijde zit een keuzeschakelaar. Bijzonder aan deze versterker is dat hij volledig in klasse A kan werken. De eerste paar dim en biasWatt’s dan. Als er luider gespeeld wordt, schakelt hij naar klasse B. Om energie te besparen is deze functie schakelbaar met een schakelaar op de, helaas, achterzijde. Indien ingeschakeld brandt er op het front een indicator met het opschrift High Bias. Aan acht Ohm levert de X-A160 160 Watt per kanaal, aan vier Ohm is dit 240 Watt.  Ook is er op de achterzijde een schakelaar om de verlichting van de VU meters te regelen: fel, gedimd of uit. Er is een trigger-aansluiting voorhanden. Hiermee ontwaakt, indien aangesloten, de X-A160 gelijk met het inschakelen van de voorversterker uit de stand by-stand. Voor mij is dat erg handig omdat de eindversterker bij mij boven op een hoge kast staat. Ook is er op de achterzijde een “harde” power schakelaar te vinden. 

 

 


 

Geluid

SAM_0276 - kopie

Alleen thuis: Met de VU meters op 2/3 trilt het hele huis. De plafondlamp weerspiegelt in het fraaie glazen front.

Nadat de eerste X-A160 is omgeruild voor een correct functionerend exemplaar, ben ik meer dan tevreden met dit fraaie stukje Franse vormgeving. Voor de prijs (€ 1.250,-) klinkt de X-A160 fantastisch, hoewel ik eerder zei dat het een budgetoplossing is ben ik er heel tevreden mee. Er zit een mooi warm analoog geluid in en er is genoeg power om mijn kolossale luidsprekers prachtig te laten klinken. Op de schaarse momenten dat ik het rijk alleen heb thuis, is de volumeknop al een paar keer op twaalf uur geweest. Het geluid is kolossaal maar nog steeds zuiver en gedetailleerd. Belangrijker is dat de X-A160 ook op lagere volumes heerlijk klinkt. Er zit een speciale klasse A schakeling op die de versterker op lagere volumes nog beter laat presteren. Ik moet zeggen dat ik het verschil nauwelijks hoor. 


Vormgeving

frontHet moge duidelijk zijn dat Advance Acoustic qua uiterlijk niet kiest voor doorsnee. De twee grote VU meters die de voorzijde domineren geven de X-A160 een retro look die doet denken aan de vormgeving van Marantz uit de jaren ’70. Het zwarte front wordt geheel bedekt door een hoogglans glazen plaat die er voor zorgt dat de behuizing er chique uitziet. De enige knop op de voorzijde is een tiptoets waarmee de X-A160 uit de stand-by stand gehaald kan worden. Een verlichtte ring om deze knop geeft de bedrijfstoestand weer: wit voor “aan” en rood voor stand-by. Helaas zit de “harde” powerknop en de “High Bias” knop op de achterzijde. Wat is er mis met een echte powerknop aan de voorzijde? Hoewel ik de indruk heb dat Advance Acoustic een ietwat eigenzinnig merk is, doet het helaas mee aan de terreur van weggemoffelde schakelaars. Naar de voorkant met die knoppen! De dimmer van de verlichting van de VU meters en de schakelaar waarmee je kan kiezen tussen de RCA en de XLR ingangen zitten naar mijn mening terecht op de achterzijde, die stel je eenmalig in.  De achterzijde ziet er overigens net zo mooi verzorgd uit als de voorzijde. De RCA aansluitingen zijn verguld en de luidspreker aansluitingen zijn degelijk. Deze zijn te gebruiken met zowel banaanstekkers als “naked wire”. De behuizing is van standaard zwart plaatmateriaal; niets bijzonders. Mede door het forse gewicht, wat wil je met zo’n enorme ringkerntrafo, geeft het geheel een solide indruk. Ik vind het een bijzonder fraai apparaat dat boven op mijn audiokast een sieraad voor de woonkamer is.     


Conclusie

Na twee dagen non-stop inspelen van het tweede exemplaar en de zeer positieve ervaring met deze versterker van een vriend, durf ik aan te nemen dat ik domme pech had met het eerste exemplaar. Lang leve de garantie. Dit kan het beste merk overkomen en is zeker in deze prijsklasse niet geheel ongebruikelijk. Ik heb de indruk dat deze versterker qua sound een zeer goede combi is met mijn Dynaudio luidsprekers hoewel deze ook wel raad zullen weten met de grote broers van de X-A160; de X-A220 mono eindversterkers. Voor twee van deze eveneens schoonheden moet echter twee en een half keer meer neergeteld worden. Hier in de huiskamer is de 240 watt aan 4 ohm echter voldoende om de overburen van arbeidsvitaminen te voorzien. De eerste upgrade van mijn set zal waarschijnlijk niet de eindversterker zijn. Voor wie niet teveel wil uitgeven aan een prachtig klinkende eindversterker met een flink vermogen is dit een absolute aanrader. Deze prijs-kwaliteit verhouding is zeldzaam. En deze ziet er ook nog waanzinnig mooi uit. Als er een miss verkiezing voor eindversterkers zou bestaan, dan gooit deze in China geboren maar in Frankrijk verwekte Française X-A160 zeer hoge ogen. Wel even checken of je nieuwe liefde niet een al te overgevoelig typetje is, anders gelijk inruilen voor een gemakkelijker zusje. 


Opgegeven specificaties

logoVermogen: 2 x 160W (8 Ohm), 2 x 240W (4 Ohm), 2 x 45W in klasse A
Filtercapaciteit in de voeding: 60.000 μF
Vervorming: <0,07%
Frequentiebereik: 10 Hz – 80 kHz
Signaal/ruisverhouding:  ≥ 120 dB
Kanaalscheiding:  ≥ 80 dB
Ingangsimpedantie: 20 kOhm ongebalanceerd, 38 kOhm gebalanceerd
Audio ingangen: 2 (RCA , XLR)
Luidsprekeraansluitingen: 1 paar (schroef/banaan)
Trigger ingang: 3,5mm mini jack
Netspanning: 115 – 230V (automatisch)
Vermogensopname in standby: < 0,5W
Maximale vermogensopname: < 500W
Aantal transformatoren: 1 (700 VA ringkerntransformator)
Afmetingen (BxHxD): 431 x 175 x 415 mm (incl. voeten, knoppen en aansluitbussen)
Gewicht: ca. 19 kg
Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

3 Comment responses

 1. Avatar
  May 16, 2016

  Mooi vormgegeven! Ook de VU meters hebben iets stoers op een eindversterker. Persoonlijk ken ik de nieuwe lijn niet. De oude lijn vond ik niet audiofiel genoeg, hoewel dat aan ieder is om zelf te bepalen. Ook vind ik de nieuwe generatie mooier dan de voorgaande, zelfs de zilveren knop had van mij helemaal zwart gemogen!

  Reply

  • Avatar
   May 16, 2016

   Wat ik jammer vind qua vormgeving is de witte LED ring rond de powerknop – blauw was m.i. mooier geweest. Ook de High Bias indicator doet afbreuk aan het strakke uiterlijk.

   Reply

 2. Avatar
  May 18, 2016

  Weer een prima review Emiel ! Ik had de test van Dick van de Merwe van Audio Creative al gelezen en je conclusie wijkt niet veel af van die van Dick. De conclusie van Dick over het Class A vermogen wat veel lager ligt als de genoemde 40 watt zou inderdaad van een ondeskundige markering medewerker kunnen zijn. Kan de besten gebeuren want het toegeschreven Class A vermogen (50 watt) van m’n high end Perreaux R200i klopt ook van geen kanten. Met gemeten 20 Watt class A per kanaal heb ik al een aardig kacheltje met temperaturen tussen de 45 en 50 graden. Overigens is dat meer dan voldoende voor mij want m’n luisterniveau is zelden keihard waardoor hij praktisch altijd in class A blijft. Elke versterker zou zonder problemen met een “gewone” trage zekering op te starten zijn. De grote jongens met zware voedingen maken dan ook meestal gebruik van een “soft start” waarbij na aanzetten van de versterker de voeding even via vermogensweerstanden van stroom voorzien wat de stroompiek effectief dempt. Na een split sec worden deze weerstanden overbrugd door een relais.

  Reply

<