Beeld en geluid op een woonbeurs

Op bezoek bij de vt wonen&design beurs

In de RAI te Amsterdam kun je tot morgen de vt wonen&design beurs (voorheen Woonbeurs Amsterdam) bezoeken. Je kunt ook gewoon naar een meubelboulevard rijden, want dat scheelt je enorm veel aan entree- en parkeerkosten. En is de koffie waarschijnlijk ook nog eens gratis! De beurs an sich stelt niet zo heel veel voor; veel van hetzelfde op het gebied van woontrends. En als zelfs Brugman-keukens groot uitpakt, kun je het niveau wel voorstellen. Wat ons opviel was dat de getoonde ‘trends’ al een paar jaar lang in elk tv-programma waren te zien. Kun je dan nog wel van een trend spreken? Of is de huidige trend ‘niks nieuws onder de zon’?

Hoog knotjes-gehalte

Waar de gemiddelde audiobeurs-bezoeker in de categorie ‘autochtone man met grijs haar’ geplaatst kan worden, is het op deze beurs gelukkig anders, wel is het gehalte ‘vrouw met knotje’ opvallend hoog. De verdeling man/vrouw is veel beter, sterker nog, die is er op een gemiddelde audio-beurs helemaal niet. In de RAI is het een gezellige mix van jong en oud van burgerlijk tot trendy.

20160930_201048

Beeld en geluid

Beeld en geluid zijn in elk interieur aanwezig, alhoewel grote luidsprekers al jaren passé zijn (inclusief 43 centimeter brede audio-componenten). Gelukkig zijn televisies in deze eeuw platter geworden, maar helaas (gezien vanuit een esthetisch oogpunt) ook groter. Je hoort mij niet klagen, want ‘hoe groter, hoe beter’ gebruik ik nog steeds als argument bij de aanschaf van een nieuwe televisie.

20160930_194704

Het is duidelijk dat Samsung heeft begrepen hoe een grote televisie er als meubelstuk uit hoort te zien. De Serif lijn, ontworpen door de Franse gebroeders Bouroullec, is als een engeltje die in je ogen plast. Zeer fraai ontworpen en ook nog eens functioneel! We gaan op zoek naar meer audio- en televisiekunstwerken.

Dune Blue

20160930_195521

Bij toeval, want we liepen kriskras door de drie hallen heen, komen we bij importeur Dune Blue terecht. Eigenaar Michael (zie foto hierboven) vertelt dat hij vooral audioproducten in huis heeft met een hoog designgehalte. En dat klopt, kijk maar eens naar deze fraaie muurspeakers van Concrete Audio:

20160930_200942

Of de geinige IXION streamers:

20160930_195636

Een beetje domotica, dat was het wel zo’n beetje

Na een gezellig gesprek lopen we verder, drinken een cappuccino of twee en zoeken verder naar audio dan wel video. Op een enkele domotica-specialist na komen we helemaal niets tegen! Wat een afknapper, we hadden op zijn minst een meubelfabrikant of streaming-specialist verwacht die iets moois tentoonstelde, maar niks van dit alles. We kijken nog even op de plattegrond, daar staan alleen maar getalletjes op; gelukkig staan de namen op de achterkant, maar hier kunnen we niets van onze gading vinden. Richting de uitgang  komen we nog wel dit kunstwerk in een badkuip tegen:

20160930_201131

Toch nog audio?

Onderaan de roltrap horen we muziek. Toch nog een verdwaalde importeur die een mooie set demonstreert? Nee, het bleek een disk-jockey te zijn die zijn Fiat 500 had omgebouwdd in een dj-booth.

20160930_202459

Buiten was het ondertussen al donker geworden en kwam een licht-sculptuur met 4.096 lampjes tot leven:

20160930_202735

Al met al was het een gezellige avond, jammer dat zo weinig importeurs een samenwerking met de meubelbranche zoekt. Het lijkt een gouden combinatie, misschien is de werkelijkheid anders.

Robert
Written by Robert

2 Comment responses

 1. Avatar
  October 06, 2016

  Niet zo spannend dus maar wel leuke foto’s gemaakt. Grappig de link op de foto bij Dune Blue naar de pas verschenen review van Emiel over de Meze 99 hoofdtelefoon.

  Reply

  • Avatar
   October 06, 2016

   Klopt, leuk om een keer mee te maken, maar een beetje tegenvallend.

   Reply

<