Meze 99 Classics: Hoofdtelefoon met klasse geluid en looks

Meze?

Meze Headphones  is een audiobedrijf uit Baia Mare in Roemenië. Het bedrijf is in 2009 opgericht door de industriële vormgever Antonio Meze en is gespecialiseerd in de productie van hoofdtelefoons en oortelefoons van hoge kwaliteit. Kenmerkend voor de hoofdtelefoons zijn de deels handgemaakte houten behuizingen voor de drivers. De gebruikte houtsoorten zijn walnoot en essen. Meze verkoopt zijn producten wereldwijd. Naar eigen zeggen wil Meze tijdloze producten die wars van trends zijn ontwerpen.  


Opvallend en stijlvol 

Ik geef het toe: deze hoofdtelefoon viel mij op vanwege de prachtige vormgeving. Als ik het land van herkomst zou moeten gokken, zou ik zeggen Frankrijk: eigenzinnig en stijlvol. Door de toepassing van hout zou je denken aan Scandinavië, maar daarvoor is dit kunstwerkje niet minimalistisch genoeg. Het Roemeense industriële designcircuit kan trots zijn op deze hoofdtelefoon. Het exemplaar dat ik mag testen is de 99 Classics in de uitvoering Walnut Silver. De verpakking is bijzonder fraai en mooi verzorgd. De hoofdtelefoon wordt geleverd in een gesealde stevige doos met een magnetische sluiting. Bij het openmaken komt een hard kunststof etui tevoorschijn dat versierd is met een klein Meze logo. Het etui omsluit de inhoud precies en kan alleen gesloten worden wanneer de signaalkabel afgekoppeld is. In het midden ligt een klein etuitje dat plaats biedt aan de meegeleverde accessoires: een korte en een lange signaalkabel, een verloopstekker van mini jack naar jack en een vliegtuigplug. De hoofdtelefoon zelf heeft mooie oorschelpen van hout waar bij de houtnerven goed zichtbaar zijn. Sommige onderdelen zijn afhankelijk van de uitvoering uitgevoerd in een opvallende goudkleur of, in het geval van mijn testexemplaar, in een iets meer ingetogen zilverkleur. 


Onderweg

Vlak voor de vakantie kreeg ik de hoofdtelefoon te leen. Op een camping in het zonnige zuiden ben ik begonnen met deze fraaie hoofdtelefoon eens goed aan de tand te voelen. Speciaal voor dit doel heb ik wat muziek op mijn telefoon gezet en heb ik een discman van Sony mee genomen. Ook heb ik een compacte hoofdtelefoonversterker ingepakt: de Fiio E17. Dit bleek een goede zet te zijn want mijn tweedehands Samsung (ik geef weinig om telefoons) mist de power om een echte hoofdtelefoon aan te sturen en van de personal audio van Sony is het bekend dat de uitgangsvolumes aan de lage kant zijn. Bij het eerste gebruik viel de mooie Meze Vak 2016 I 046Ageluidskwaliteit en het hoge draagcomfort gelijk op. Ondanks de temperaturen van rond de 30 graden en de gesloten constructie blijven mijn oren redelijk droog. De zogeheten oorbroei blijft binnen de perken. De geluidskwaliteit is zeer goed, ruimschoots voldoende om alles uit de telefoon en de discman te halen zoals ik merk bij cd’s van Santana, Frank Zappa en Pink Floyd. Ook live opnamen van Ibrahim Maalouf en Frank Zappa van de sd kaart van mijn telefoon op flac klinken uitstekend. De discman en de telefoon hebben beiden zeer bescheiden versterkers aan boord. Met behulp van mijn Fiio E17 hoofdtelefoonversterker kan ik genoeg power de hoofdtelefoon in krijgen om echt te genieten van de muziek. Het geluid is enigszins gekleurd: ik houd hiervan, van mij hoeft het allemaal niet zo analytisch. Het klinkt wijds en harmonieus met een licht accent op de lage tonen. Toms en bassdrums klinken lekker vet alhoewel het wel ietsje strakker zou kunnen. De basgitaarsolo van Frank Zappa’s stuk The Purple Lagoon klinkt zoals ik ‘m hebben wil: vloeiend en warm. Wanneer ik op stevig volume luister, horen de mensen naast mij vrijwel niets. Dankzij de gesloten constructie hebben omstanders geen last van luidere Meze Vak 2016 I 145luistersessies hetgeen de Meze zeer geschikt maakt voor gebruik in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Minder handig bij mobiel gebruik is het feit dat de hoofdtelefoon niet in te klappen is en dat het bescherm etui nogal groot is. Dit ongemak wordt echter ruimschoots goed gemaakt door het prachtige geluid en het draagcomfort. Ondanks de royale afmetingen van met name de beugel is de Meze relatief licht van gewicht: zonder kabels 260 gram. Van mijn reisgenoten krijg ik reacties op de mooie vormgeving. Voor degenen die het belangrijk vinden: je kunt je prima in het openbaar vertonen met deze fraai vormgegeven hoofdtelefoon. Door de chique vormgeving past hij ook prima bij je driedelige pak. De walnoten versie is er ook met goudkleurige accenten die een naar mijn smaak wat hoge bling-bling factor heeft. Ook is er een essen uitvoering met zilveren accenten en een witte hoofdbeugel die dan weer mooi staat boven een witte gala jurk.   


Thuis

Terug van vakantie heb ik de hoofdtelefoon een paar nachtjes in laten spelen. Dit werd mij bij levering geadviseerd door de importeur. Omdat de levering drie dagen voor mijn vakantie plaatsvond, was daar nog geen tijd voor. Dit schrijvende luister ik naar een fraaie liveopname van José James. Het betreft een flac bestand van de NAS gestreamd via de coaxiale digitale uitgang van een Bluesound Node 2; als (hoofdtelefoon)versterker / DAC gebruik ik allereerst een ADL Esprit. Wat een geluid! De prachtige stem van José James veroorzaakt kippenvel, net als die van Adèle, Blondie en Melanie di Biasio. Eerste indruk van het geluid is weer: warm en gekleurd, en net als onderweg vind ik dat prettig. Ik besluit alle vijf de hoofdtelefoonuitgangen die mijn set rijk is uit te proberen met mijn referentiealbum One Size Fits All van Frank Zappa  

hp-uitgangen-set-010a

V.l.n.r: Bluesound Node2, Cyenne CY-3100SE, ADL Esprit, NAD C-165BEE en ADL GT40 (zilver)

De lage stem van Frank Zappa op het nummer Po’jama People is weergaloos: het druipt er gewoon van af. Bij het luisteren van drum- en percussiewerk in het nummer Inca Roads merk ik dat het in het laag strakker kan en dat er door de gesloten constructie best wat druk opgebouwd wordt op hogere volumes. Ik vind het wel lekker, dat vette warme laag: dan maar wat minder strak. Op de Bluesound en de NAD zijn de bassen relaxed. Op de Esprit en vooral op de Cyenne zijn de bassen vetter. Ik luister het album op deze vier op flac en op de laatste drie ook op cd via de analoge en de digitale uitgangen van de cd-speler. Het middengebied van de Meze is mooi gedetailleerd hetgeen bijdraagt aan het mooie ruimtelijke, luchtige en heldere geluid: dit valt bij de Cyenne het meeste op. Ook het hoog is zeer gedetailleerd en helder zoals goed merkbaar bij de trompet van Ibrahim Maalouf en bekkens in drumwerk. Hier geldt: wat je er in stopt komt er ook weer uit, bij slechtere opnames vind ik de Meze in het hoog het meest onvergeeflijk.  Zolang het beluisterde goed is opgenomen zijn de hoge tonen hemels. Bij de Bluesound, die overigens goed en helder klinkt, is het hoog soms wat te helder, op het scherpe af. Op mijn NAD voorversterker klinkt de Meze vrij neutraal en rustig. Uiteraard heb ik dit album van Frank Zappa ook op lp. Die heb ik beluisterd via de ADL GT40 en op de NAD. Wat klinkt vinyl toch heerlijk; zowel de MC phono voorversterker van de NAD als die van de GT40 zijn een goede match met deze hoofdtelefoon. De GT40 klinkt lekker vet en crispy, de NAD wat tammer maar geraffineerder. Voor alle combinaties geldt dat het totale geluidsbeeld groots en ruimtelijk is. Instrumenten en vocalen krijgen hun eigen plek. De lage tonen zijn prominent aanwezig, de Cyenne is hier de uitschieter. Dit geeft het geluid die warme sensatie die mij zo bevalt. Het mooie is dat het allemaal luchtig blijft met toch wat druk in het laag. Dat luchtige doet vermoeden dat het een open constructie is, zodra je de druk ervaart bij slagwerk weet je weer wat je meze-met-sr20-007op je hoofd hebt. Ook op de wat minder exclusieve set van mijn zoon, te weten een receiver van Cambridge Audio en een derdehands Sony cd-speler, geeft de Meze een prima geluid. Wel wat minder geraffineerd natuurlijk dan op mijn eigen set maar alles wat de set levert wordt eruit gehaald. Extra laag toevoegen in de vorm van bassen opdraaien of de loudness knop (die ik niet heb) indrukken moet je bij deze hoofdtelefoon echt niet doen, dan wordt het een donkere dreunende brij zoals ik ontdekte op de set van zoonlief. Al met al is deze hoofdtelefoon gemakkelijk aan te sturen, hij haalt er bij zijn versterker uit wat er in zit.    


Constructie

99 honest design parts6AMeze ziet het gebruik van hout als handelsmerk. Volgens de website van het bedrijf wordt zorgvuldig uitgezocht hout gebruikt. Mijn exemplaar heeft een mooie nerf en kleurschakering; leuk is ook dat hierdoor elk exemplaar uniek is. Meze claimt dat het totale productieproces voor de oorschelpen, exclusief achttien maanden droogtijd, 45 dagen in beslag neemt. De schelpen worden deels hand gemaakt, deels computer gestuurd (CNC) gefreesd. Als voormalig CNC frezer kan ik zien dat met name de inlaat voor de kabel lastig te realiseren is. Aan de binnenkant is duidelijk te zien dat het hout dat moet blijven om het doorvoergat zorgvuldig trapsgewijs is bewerkt. Vanwege de nerven in het hout zal het vaak gebeuren dat er een stukje uitbreekt. Het lijkt mij dus dat er nogal eens een oorschelp uitvalt tijdens de productie maar dat is een speculatie mijnerzijds. Mooi detail is dat er niets gelijmd is; alle onderdelen zijn geschroefd hetgeen vervanging van onderdelen, indien nodig, vergemakkelijkt. Ook de metalen onderdelen, evenals de lederen hoofdband en oorkussens zijn zonder uitzondering prachtig afgewerkt. Volgens de specificaties is de dubbele verbindingsbeugel van mangaanstaal. Net boven de schelpen zitten verbindingsstukken waar aan de lederen hoofdband is bevestigd. Vooral bij de goudkleurige uitvoering is dit verbindingsstuk een blikvanger, blijkbaar wilde Meze dit niet overdrijven en zijn daarom geen goudkleurige maar zwarte schroefjes toegepast waar bij de twee andere uitvoeringen zilverkleurige zijn gebruikt. De hoofdband is uitgevoerd in zwart of wit leer; in de hoofdband zit een elastiek dat er voor zorgt dat de hoofdband het hoofd omsluit. Het geheel voelt zeer degelijk, chique en exclusief aan. De Meze is over twee assen symmetrisch: Links en rechts en voor en achter zijn identiek afgezien van de type aanduiding op de hoofdband.   99 honest design parts1


Comfort

lifestyle-99-9aDe dubbele verbindingsbeugel klemt de schelpen met enige druk op de oren zodat de hoofdtelefoon ook bij stevig meedeinen op de muziek goed op de oren blijft zitten. Dit heeft tot gevolg dat hij stevig op de oren klemt. Dit is te verminderen door de verbindingsbeugel wat te verbuigen hetgeen natuurlijk niet netjes is om te doen bij een geleend exemplaar. De hoofdband zit dankzij het elastiek zeer comfortabel en stelt zichzelf af op het hoofd. Bij deze hoofdtelefoon geen gepruts achteraf; je zet hem op en klaar is Kees. Hij zit gewoon gelijk goed, leuker hoeven ze het niet te maken wat mij betreft. De combinatie van een dubbele verbindingsbeugel en zelf stellende hoofdband wordt ook door andere merken toegepast zoals AKG. De leren oorkussens zijn dik genoeg, ze zitten prima en zijn gevuld met voldoende schuimrubber. Ik kan me voorstellen dat iemand met wat grotere oren de schelpen aan de krappe kant zal vinden. Gesloten hoofdtelefoons zijn berucht vanwege het veroorzaken van zweet oren, de zogeheten oorbroei. Bij de Meze valt dit mee, ook in de volle zon op een Zuid-Franse camping. Al met al lukt het prima om dit kunstwerkje een cd lengte lang onafgebroken op het hoofd te hebben. Wanneer de hoofdbeugel of de schelpen zachtjes worden aangetikt met een vingernagel, dan is dit goed hoorbaar; een nadeel van de keuze voor harde materialen zonder die te bekleden. De kabels kunnen door de gevlochten mantel wat ruw aanvoelen op de blote huid en hebben licht de neiging in elkaar te draaien zoals ik terug in Nederland merkte tijdens een fietstocht. Mede door het relatief lichte gewicht en de goede pasvorm geef ik het draagcomfort een dikke acht.      


Accessoires en verpakking

99c-ms-features-main2De Meze 99 Classics wordt geleverd met een zeer degelijk reis etui van hard kunststof welke de hoofdtelefoon perfect omsluit. Het is wel nodig de kabel af te koppelen want anders lukt het niet het etui dicht te ritsen met de stevige dubbele rits. Leuk detail: het etui van de walnut gold heeft een klein gouden logo, de andere twee zilver. De ruimte in het midden, tussen beugel en schelpen biedt plek aan een kleiner rond etuitje. Dit eveneens van een rits voorziene etuitje bevat de accessoires: een lange kabel voor thuisgebruik met een lengte van 99packaging3 meter, een korte kabel voor mobiel gebruik voorzien van een microfoon met een lengte van 1,2 meter, een jack verloopstekker van groot naar klein en een vliegtuigadapter. De kabels zijn al net zo chique als de rest, de metalen stekkers voelen degelijk aan en het punt van splitsing is voorzien van een deels metalen blokje waar het Meze logo op staat. De stekkers zijn overigens keurig voorzien van een L en een R zodat daarover geen misverstand kan bestaan. Doordacht detail is dat op de jack-plug die bedoeld is voor de schelp die links gedragen wordt, naast de L, ook een randje zit. Op die manier kun je voelen wat links is: handig wanneer je ‘m al op hebt gezet. Het microfoontje zit aan de linkerzijde van de korte kabel en heeft een nette metalen behuizing. De kabels hebben een gevlochten stoffen meze-ii-018(kevlar) mantel, ook weer erg chique. Aardig is dat de twee walnoten versies met zwarte kabels komen en de essen versie met witte kabels. Thuis vind ik het wel fijn dat ik een beetje rond kan lopen in de kamer met een hoofdtelefoon op. Dit doe ik regelmatig met een verlengkabel, dit kan echter beter een enkele lengte kabel zijn natuurlijk. Een extra lange kabel van pak ‘m beet 7,5 à 10 meter zou een mooie optionele accessoire kunnen zijn. Ik heb al gekeken of er mono jackplugjes in de handel zijn die dun genoeg zijn en in de nauwe uitsparingen van de schelpen passen. Deze heb ik tot op heden niet gevonden en mocht ik deze hoofdtelefoon in de toekomst aanschaffen, dan benader ik Meze met de vraag of ik een paar losse jackplugjes kan bestellen om zelf een kabel op de gewenste lengte te kunnen (laten) maken. Dan komt er gelijk een grote jack-plug aan het uiteinde. U zult wellicht denken “waarom geen verlengkabel?” In deze kwaliteitsklasse vind ik dat zonde omdat dat toch weer twee extra stekkers in de signaalweg betekent. Ook aan de verpakking is de nodige zorg besteed. Het is een mooie kartonnen doos met een magneetsluiting en voor elke uitvoering is er een aparte doos. Op een zijde staat een foto met daar omheen de onvermijdelijke aanprijzingen, de rest van de doos is matzwart met in hoogglans het silhouet van de hoofdtelefoon. Naast merk en type valt ook te lezen dat de designer Antonio Meze uit Baia Mare, Roemenië is. 


logoSpecificaties

 • Drivers: 40mm Mylar
 • Frequentiebereik: 15Hz – 25KHz
 • Gevoeligheid: 103dB at 1KHz, 1mW
 • Impedantie: 32Ohm
 • Nominaal ingangsvermogen: 30mW
 • Maximaal ingangsvermogen: 50mW
 • Afneembare OFC koperen kabels met kevlar mantel
 • Gewicht: 260 gr (zonder kabels)
 • Oorschelpen: walnoot- of essenhout

Gaming, een suggestie

meze-ii-004Mijn zoon was bij het uitpakken van de Meze direct onder de indruk van de looks maar vond het jammer dat het geen Walnut Gold was. Gouden accenten vindt hij helemaal het einde. Hij heeft ‘m uitgeprobeerd met zijn pc en vond zijn games uitstekend klinken. Hij vond het niet nodig om er nog een USB DAC tussen te zetten. Het draagcomfort viel hem direct op, zeker in vergelijking met zijn headset van het merk Soundblaster. Om de microfoon te testen heeft hij even zitten skypen met vrienden. Hier willen wij een suggestie doen, het zou mooi zijn als er een optionele accessoire voor de 99 Classic aan het assortiment wordt toegevoegd om deze serieus in te kunnen zetten als headset. Omdat de kabel afneembaar is, zou dit prima te realiseren moeten zijn. We denken aan een kabel van anderhalve meter met aan een zijde een pootje met een microfoon aan het einde zoals bij elke headset. Een van de jackpluggen voor de oorschelpen kan dan dienen als montagepunt en dat is dan meteen draaibaar. Het microfoontje zelf zou afgewerkt kunnen worden met een klein stukje hout om het design harmonieus te houden. Deze aanpassing zou een mooie opening voor Meze kunnen zijn op de gaming markt. De 99 Classic heeft naar de mening van mijn zoon genoeg bas in huis om een realistische game ervaring te geven. Headsets met een exclusief design van hoge kwaliteit zijn er niet zoveel, mensen die veel uitgeven aan gaming spullen wel. Ondertussen heb ik een mailtje hierover naar Meze gestuurd; wie deze accessoire ook een goed idee vindt nodig ik uit ook een mailtje naar Roemenië te sturen om de behoefte hieraan te bevestigen. 


Conclusie

meze-iii-011De 99 Classics is een degelijk gebouwde hoofdtelefoon die fantastisch klinkt, comfortabel is en er schitterend uitziet. De adviesprijs is €309.- Dat lijkt veel maar de concurrentie biedt een stuk minder voor dat geld, zowel qua design als qua geluidskwaliteit. Ik heb het testexemplaar op veel en uiteenlopende apparatuur aangesloten en hij klonk overal goed op. Vooral de ADL’s en de Cyenne gaven een mooi resultaat, onderweg bleek de Fiio E17 goed gezelschap voor de Meze. Degenen die hem gebruiken met een telefoon zullen blij zijn met de microfoon die in de korte kabel zit, gebeld worden zonder de hoofdtelefoon af te zetten behoort tot de mogelijkheden. Tijdens de testperiode kreeg ik veel reacties uit mijn omgeving op het prachtige uiterlijk en degenen die ik een stukje muziek heb laten luisteren waren zonder uitzondering zeer lovend over de geluidskwaliteit. Het warme geluid is dan ook een genot voor het oor. Omdat het geluid gekleurd is en zeker niet analytisch zullen puristen wellicht afhaken, laat ze. Ik ben er echter van overtuigd dat Meze met deze sound het potentieel heeft een vaste schare liefhebbers aan zich te binden zoals bijvoorbeeld Grado, AKG en Sennheiser die ook hebben. Er zal ook een groep kopers zijn die hem aanschaft vanwege het mooie uiterlijk en aangenaam verrast zal zijn door het mooie geluid. Een prijs als de Red Dot Design Award is op zijn plaats voor dit mooie product. In designbewuste interieurs zal hij goed tot zijn recht komen in combinatie met bijvoorbeeld de Revo Superconnect radio die in 2014 goed was voor een Red Dot Design Award. Door de toepassing van hout ziet elk exemplaar er anders uit, elk stuk hout heeft immers een uniek nervenpatroon. Dankzij de zelf stellende hoofdband zit je aan het begin van een luistersessie niet te vogelen, hij zit gewoon gelijk goed en blijft ook zo zitten. Ook in combinatie met een bril heb ik geen problemen gehad. De meegeleverde kabels zijn een beetje ruw maar verder prima en net zo mooi afgewerkt als de rest. Door het gebruik van harde materialen is de Meze gevoelig voor contactgeluid, dit vind ik niet zo’n probleem omdat ik als ik mee tik op de muziek dat niet op mijn hoofd doe. De lange kabel voor thuisgebruik had van mij nog wel wat langer mogen zijn: minimaal een meter of vijf. Meze garandeert eindeloze service op elk onderdeel, de volledig geschroefde constructie maakt dat deze belofte gemakkelijker na te komen is. Over service gesproken, ik ben benieuwd of Meze bereid is tegen meerprijs langere kabels te leveren indien daarom gevraagd wordt. Lezers die dit kunstwerkje aanschaffen: laat het even weten. Voor wie geen klachten van mensen om zich heen wil is deze hoofdtelefoon dankzij de zeer goede isolatie een absolute aanrader. Mensen zullen wel naar je kijken, maar dat komt omdat je een prachtig stuk industriële vormgeving draagt. Dit wordt een designklassieker! 

99_secret1b

(Toevoeging december 2017)

Meze heeft zomer 2017 twee kabels uitgebracht als upgrade voor de bij hun hoofdtelefoons meegeleverde kabels. Er is een koperen en een zilveren variant.  

Op het evenement Headphone Heaven 2017 was een vertegenwoordiging van Meze aanwezig. Naar aanleiding van een leuk gesprek met medewerker Mircea Fanata kreeg ik de kans deze twee nieuwe kabels te testen op de 99 Classics. Een dag of tien na deze ontmoeting ontving ik een klein doosje uit Roemenië met de twee kabels:

De lengte van de kabels is 150 centimeter. Met deze lengte zijn ze overduidelijk bedoeld voor mobiel gebruik hoewel deze lengte dan weer aan de lange kant is zoals ik merkte tijdens wandelingen met de door een Fiio E17 Alpen versterkte Smartphone in mijn binnenzak. Beide kabels bestaan uit acht draden die uit zeer hoogwaardig koper bestaan: vier voor elk kanaal. Deze draden zijn kunstig gevlochten. De isolatie wordt verzorgd door hoogwaardig transparant PVC. De ‘zilveren’ versie is niet van massief zilver maar de kernen zijn verzilverd. Ze zijn voorzien van een dun laagje zilver zoals vaker gedaan wordt met audiokabels. De aansluitingen zijn allemaal jackpluggen. Aan de bronzijde is dit een vierpolige plug van 2,5 mm om een gebalanceerde aansluiting mogelijk te maken. Aan de zijde van de hoofdtelefoon zijn het twee tweepolige mono stekkers; keurig met een wit en een rood kousje om de kanalen aan te geven. Deze zijn extra smal zodat ze in de smalle aansluitbussen in de schelpen van de hoofdtelefoon passen. Om de kabel ook op niet gebalanceerde bronapparaten met alleen een 3,5 mm aansluiting te kunnen gebruiken, is een haakse metalen verloopstekker van 3,5 naar 2,5 mm. meegeleverd. Deze verloopstekker voelt hoogwaardig aan en is prettig in gebruik.


Luisteren:

Hoewel ik met deze kabels zeer veel muziek heb geluisterd op de 99 Classics en de NEO 99 wil ik me hier beperken tot twee nummers van mijn referentiealbum One Size Fits All van Frank Zappa: Andy en Inca Roads. Helaas had ik tijdens de testperiode niet de beschikking over een bronapparaat met een gebalanceerde uitgang. Deze luistersessie is dus uitgevoerd met de meegeleverde haakse verloopstekker in de signaalweg.


Standaard kabel (150 centimeter meter met microfoon en 300 centimeter)

Hoe de 99 Classics klinkt met zijn standaard meegeleverde bekabeling heb ik hierboven al uitgebreid beschreven: uitstekend. Kan het nog beter? Zowel de koperen als de verzilverde kabel heb ik ruim een week in laten spelen. Als versterking heb ik afwisselend mijn Arcam C30 voorversterker en mijn ADL Esprit hoofdtelefoonversterker/DAC gebruikt.


Koperen kabel

Na de twee nummers beluisterd te hebben op de standaard kabel heb ik eerst de koperen kabel aangesloten. Gelijk valt op dat het geluid helderder, gedetailleerder en directer is. De complexe percussiepartijen klinken strakker, het laag is dieper en in het hoog klinken bekkens en high hats zuiverder. Het hele geluidsbeeld is breder en grootser. De opvallendste verbetering is merkbaar in het laag. Na een paar keer gewisseld te hebben valt op deze kabel heerlijk warm klinkt maar minder gedetailleerd in vergelijking met de verzilverde kabel.

 


Verzilverde kabel

Nu is het de beurt aan de (duurdere) verzilverde variant. Het verschil met de koperen versie is kleiner dan het verschil tussen de standaard kabel en de koperen versie. Het geluid is  helderder dan koper en ook wat onvergeeflijker: er is minder kleuring. De transparantie is geweldig: vooral bij de percussiepartijen valt dit op. Xylofoons klinken klaterend en de meest subtiele boventonen zijn goed hoorbaar. Alles wat in de opname zit is hoorbaar. Dit kan overigens ook een nadeel zijn zoals ik ondervond bij het beluisteren van een slecht opgenomen bootleg. Omdat de Classics warm klinkt vind ik de helderheid van deze kabel beter bij deze hoofdtelefoon passen dan de eveneens warm klinkende koperen kabel; het geheel wordt wat helderder.


Terug naar standaard.

Hoewel ik al geruime tijd van de Meze hoofdtelefoons geniet in combinatie met de standaard meegeleverde bekabeling, blijkt dat het geluid toch echt te verbeteren is met de twee opgewaardeerde kabels. Na een poos met deze twee kabels geluisterd te hebben, sluit ik de standaard kabel weer aan: er is duidelijk minder dynamiek, het klinkt harder, ruwer en minder genuanceerd. De bassen klinken wat bonkig en zijn wat minder goed van elkaar te onderscheiden. Laag is minder laag en hoog minder hoog. Het klinkt allemaal wat onrustiger en vlakker; gitaarwerk komt minder naar voren. Toch is het allemaal weer relatief; ben je dit gewend dan klinkt het echt ook goed. De hierboven beschreven kabels tonen echt aan dat een Meze hoofdtelefoon erg goed is deze upgrade verdient.


Conclusie

Beide kabels zijn een serieuze upgrade voor de Meze hoofdtelefoons. De subtiele karakterverschillen tussen de 99 NEO en de 99 Classics blijven behouden. Vooral de verzilverde kabel klinkt zeer transparant. De koperen kabel klinkt wat warmer en is wat vergeeflijker bij mindere opnamen. De koperen kabel vind ik beter bij de NEO passen, de zilveren beter bij de Classics. Na het beluisteren van deze twee kabels is de standaard kabel toch echt een stap terug in kwaliteit. De kabels zijn prachtig afgewerkt en voelen zeer hoogwaardig aan. De prijzen zijn €149.- voor de koperen variant en wil je de verzilverde uitvoering dan moet daar €199.- voor neergeteld worden. Deze upgrade maakt zowel het luisteren naar de NEO als de Classics een echte high end belevenis. De duurste combi (99 Classics + verzilverde kabel) komt dan op €508.- Dit is een prijs die gezien de geleverde kwaliteit nog altijd zeer concurrerend is.

De verbetering die deze kabels teweegbrengen waren reden om dit stukje aan de beide Meze reviews toe te voegen.


 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

15 Comment responses

 1. Avatar
  September 18, 2016

  Mooi uitgebreid review Emiel ! Heb al wat reviews van deze Meze 99 doorgenomen en dat liegt er niet om. Zou mooi zijn om deze ook gebalanceerd uit te voeren wat nog een extra boost aan de kwaliteit zal geven met de juiste headamp. Hoe dan ook een mooie aanwinst in audioland en misschien een keer hier thuis om mijn ogen en vooral oren te verwennen.

  Reply

  • Avatar
   September 18, 2016

   Qua geluid en looks voor die prijs zeker een aanwinst. Een soort high-end uitvoering die gebalanceerd is, is idd een prima idee. De afneembare kabel is er al.Van die kleine xlr-aansluitingen die je bv bij AKG ziet zouden een mooie upgrade zijn. Het was erg leuk deze hoofdtelefoon te testen, het is een apart ding met een eigen sound die mij zeer aanspreekt. Er zijn betere hoofdtelefoons maar voor hetzelfde geld ook die minder klinken en het overgrote deel ziet er stukken minder uit.

   Reply

 2. Avatar
  September 19, 2016

  Goeie review.
  Ik heb deze hoofdtelefoon mogen beluisteren.
  Mooi vol geluid en alles is aanwezig , kan ik niet uitleggen maar moet je horen.
  Nogmaals dank voor de review, super uitgebreid en duidelijk.

  Reply

 3. Avatar
  September 19, 2016

  Schiet mij net te binnen dat het een geweldige combinatie zal zijn met een eerder door je gerecenseerde Cyenne Contralto. De Contralto kan eventueel als een Meze uitvoering met houtaccenten uitgebracht worden. Lijkt mij een uitstekende upgrade voor mensen die van mooi houden !

  Reply

 4. Avatar
  September 23, 2016

  Maakt mij erg nieuwsgierig. het is idd een beauty om te zien. Is’t een laag- of hoogohmige hoofdtelefoon?

  Reply

 5. Avatar
  September 23, 2016

  Trouwens die foto met alle onderdelen … Je zou denken dat ‘ie ook als bouwpakket geleverd kan worden..

  Reply

  • Avatar
   September 24, 2016

   Vandaag op de X-Fi iemand gesproken die hem heeft gedemonteerd… en weer in elkaar heeft gekregen. Zou leuk zijn dus.

   Reply

 6. Avatar
  October 25, 2016

  Leuke review Emiel! Overigens kan je de Meze gewoon inzetten als headset met de Boompro van V-moda.

  Reply

 7. Avatar
  July 26, 2017

  Ik heb hem inmiddels ook en kan je aanraden om deze te combineren met een Opus#1 portable audiospeler (te koop onder de 500 euro). Je krijgt veel meer controle op het laag, meer ruimtelijkheid, maar het blijft warm klinken. Een perfecte balans tussen warmte/emotie en ruimtelijkheid/detail.

  Reply

<