Schone Stroom met iFi iPower

Adapters

dsc01726We gebruiken allemaal wel één of meerdere net-adapters in het huishouden. Vroeger bestond de adapter uit een kleine transformator met een gelijkrichter en afvlakking om er al dan niet gestabiliseerde gelijkspanning van te maken. Dit principe wordt aangeduid als een lineaire voeding en hier gebruikt in een adapter. Deze werden nogal eens vergeten uit het stopcontact te halen wat veel ‘standby’ of sluipverbruik veroorzaakte.
Het sluipverbruik is wel gering maar bij toenemende toepassingen en veelvuldig gebruik kan dit behoorlijk oplopen. Sluipverbruik werd een wereldwijd issue aan het begin van de 21e eeuw. President George W. Bush noemde dit soort apparaten in 2001 zelfs ‘Energy Vampires’ wat leidde tot ‘the One Watt Initiative’ waardoor apparaten niet meer dan 1 watt in ‘stand by’ mochten verbruiken.  In 2013 is dit zelfs aangescherpt naar 0,5 watt wat door vele landen en regio’s is overgenomen. Ik dwaal te veel  af en keer terug waar ik ben gebleven bij de oude netadapter die nu is vervangen door een elektronisch ‘switch-mode’ type. Deze werkt door toepassing van hoogfrequent techniek veel efficiënter waardoor ook het sluipverbruik zeer gering is geworden. Bovendien zijn deze een stuk compacter geworden en werken probleemloos op een grote variëteit van netspanningen en netfrequenties.

Vervuiling

Voor veel apparaten was een elektronische adapter een perfecte oplossing. Denk aan alle apparaten waar de adapter alleen gebruikt wordt voor een oplaadfunctie zoals bij een smartphone of tablet. Bij standaard elektronische adapters komt nog veel hoogfrequent vervuiling voor op de uitgangsspanning. Voor audio apparaten als DAC’s, streamers, (hoofdtelefoon-)versterkers maar ook een NAS of modem/router hebben last van deze vervuiling en dit tast min of meer de geluidskwaliteit aan.

Oplossingen

Een aantal fabrikanten leveren een speciale elektronische netvoeding bij het apparaat met een veel betere demping van de hoogfrequent vervuiling wat direct leidt tot betere audioprestaties. Er zijn ook speciale filters zoals van fabrikant Booster verkrijgbaar die tussen de uitgang van de voeding en het apparaat geplaatst kunnen worden voor hetzelfde doel.

Dan is er ook sinds kort een adapter met een andere aanpak in de handel van fabrikant iFi. Het gaat om de iFi iPower met uitgangsspanningen van 5, 9, 12 en 15 volt. iFi is voor mij een oude bekende vanwege een eerder aangeschafte hoofdtelefoonversterker die uitstekend presteerde voor de aanschafprijs. Interessant is nog te vermelden dat alle gebruikte technologie van iFi in licentie van het bekende high end audiomerk AMR Audio wordt toegepast. Het gamma aan producten in dezelfde vormgeving is inmiddels flink uitgebreid. Kleine fraaie aluminium kastjes die allemaal een externe voeding van goede kwaliteit nodig hebben. iFi leverde bij al hun audioapparaten al een Ultra Low Noise netadapter die uitstekend presteerde maar inmiddels is een nieuw concept ontwikkeld dat volgens de informatie op de verpakking tien maal lagere vervuiling in het audio gebied belooft. Dit is bereikt met een 6-elements ingang en een 12-elements uitgangsfilter, gebruikmakend van een zogenaamde ‘Active Noise Cancellation’ technologie die ruis in het audiogebied in tegenfase opwekt waarna na optelling deze praktisch is geneutraliseerd tot 1 μV. Vergelijkbaar met de onderdrukking van omgevingsgeluid bij ‘noise cancelling’ headphones.

ifi-1

Test

Om genoemde verschillende oplossingen uit te testen op hun effectiviteit heb ik een test uitgevoerd met mijn modem/router van Ziggo die al een tijdje met de bijgeleverde netadapter en passief Booster filter goede diensten bewijst. Het toegepaste Booster filter dat ongeveer hetzelfde kost als de iFi iPower bestaat uit een smoorspoel en een aantal condensatoren. Dit is ingegoten in een kastje met de afmetingen van een luciferdoosje.

De volgende testjes zijn uitgevoerd:
1. Bijgeleverde netadapter zonder Booster filter:
Het geluid is niet slecht maar als je het gefilterd resultaat gehoord hebt dan steekt het er magertjes bij af met betrekking tot 3D indruk en gaafheid van het geluid.
2. Bijgeleverde netadapter met Booster filter:
Er komt meer kleur in het geluid. Rasperigheid is een stuk minder wat een gaver en transparanter geluidsbeeld oplevert. 3D indruk is duidelijk toegenomen.
3. Netadapter iFi iPower:
Hier merkte ik onmiddellijk een vergroting van het 3D beeld en niet een klein beetje ook. Meer lucht om de instrumenten en een helderder geluidsbeeld. Voor de zekerheid de iFi adapter nog eens vervangen door mijn oude netadapter met de Booster en onmiddellijk zakte het 3D beeld weer in elkaar en viel van de muziek minder te genieten.

dsc01728

Conclusie

Ik was aangenaam verrast over het verbluffend resultaat met de iFi iPower netadapter. De verpakking met accessoires zoals een viertal opzetstukjes om passend te maken voor praktisch elke ingang zag er zeer verzorgd uit. Behalve een viertal stekkerdelen is er ook een keurig  verpakteen van waarschuwingssticker voorziene omkeeradapter aanwezig die de polariteit van het voedingsplugje omkeert. Op de adapter schuif je voor gebruik een geschikt stekkerdeel. Er worden vier stekkerdelen meegeleverd dus als je ooit verhuisd naar een land met afwijkend stopcontact kan dit te pas komen.

Kortom een verrassend product wat een grote verbetering in je audioset kan geven voor een schappelijke prijs.

dsc01715

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bert
Written by Bert

16 Comment responses

 1. Avatar
  October 08, 2016

  Wat kost dat?

  Reply

  • Avatar
   October 08, 2016

   49 eur inclusief verzendkosten bij Wifimedia. Leuk kado-ideetje voor de komende feestdagen 😉

   Reply

   • Avatar
    October 10, 2016

    Heb je er dan een die voor alledrie de door jou genoemde voltages in te zetten is?

    Reply

 2. Avatar
  October 09, 2016

  Leuke review Bert! Ook niet al te duur apparaatje.

  Reply

  • Avatar
   October 10, 2016

   Nee, er is geen universeel-adapter waar de vier uitgangspanningen ingesteld kunnen worden. Dat zou ook een compromis worden wat ten koste zal gaan aan stroomcapaciteit en filterkwaliteit.

   Reply

 3. Avatar
  October 24, 2016

  Erg leuke beschrijving van dit ogenschijnlijk simpele apparaatje. Blijkt toch dat de maker zijn kennis uit een goede bron aftapt (Abbingdon research) en een echte meerwaarde weet te creeëren. Menigeen kan nu zijn set een leuke boost geven voor een luttel bedrag…

  Reply

 4. Avatar
  November 25, 2016

  Het is een switching power supply in tegenstelling tot een lineaire variant.
  Denk maar eens na dat een switching een erg goed filter nodig heeft om EMC/RFi … en dit apparaatje heeft niet eens een eigen aarde …. om juist de rotzooi af te laten vloeien. lekker dan.
  BTW meet het apparaat voor de prijs best goed, maar de 1uV ripple haal je bij lange na niet.

  Reply

 5. Avatar
  November 30, 2016

  Het speciale principe in deze adapters waarbij alle voorkomende RFI/EMC storingen in tegenfase elkaar opheffen maakt een aarding volledig overbodig. Ik heb de rimpelspanning niet gecheckt maar in vergelijking met een standaard switching adapter presteert deze iFi iPower gehoormatig aanzienlijk beter en daar gaat het uiteindelijk om.

  Reply

  • Avatar
   December 13, 2016

   @Bert, de iFi meet voor z’n prijs zeker beter dan welke adapter dan ook, maar niet zoals hun marketing plaatje doet voorkomen.
   Ik kom op de volgende waarden:
   Ripple 0-100kHz: 20μV (en dat is vanaf 50kHz, daarvoor beduidend hoger, zie 20kHz meting)
   Noiseflloor 0-100kHz: -94dBV (en dat is ook vanaf 50kHz daarvoor beduiden hoger en erg onstabiel)
   Ripple 0-20kHz: 66μV
   Noiseflloor 0-20kHz: -84dBV
   De gemeten waarden zijn gemeten aan het einde van de dc kabel (rms), over een 50 ohm load, dat is wel ze representatief.
   Dat ze zeggen dat deze 20x stiller is dan een goede lineaire voeding kan ik met zekerheid wel zeggen dat dat een broodje aap verhaal is, zeker de huidige chips van Ti bijvoorbeeld boosten met gemak onder de 1μV bij 12V (max 1A) en hebben een beduidend lagere noisefloor over een veel breder spectrum welke ook nog eens veel lineaire zijn.
   Dan praat je ook over een heel ander kostenplaatje natuurlijk, neemt niet weg dat de iFi voor z’n prijs erg goed is.

   Reply

 6. Avatar
  December 14, 2016

  Bedankt voor je uitgebreide reactie met meetgegevens. Dat werpt een ander licht op de reclame van iFi met (meet) gegevens waar je je kan afvragen onder welke condities deze tot stand zijn gekomen. Er staat wel een vage tekst onder het staafdiagram tabelletje waarbij ik opmaak dat net-gerelateerde onderdelen en de schakelfrequentie buiten de meting zijn gehouden maar zo wordt meettechnisch vergelijken wel erg lastig. Hoe dan ook, het gehoormatig resultaat is uitstekend en veel beter als standaard adapters. Het zou interessant zijn om deze adapter in de toekomst eens gehoormatig te vergelijken met een goede lineaire voeding als de Booster BOTW.

  Reply

 7. Avatar
  October 02, 2017

  Ik heb deze iPower voor mijn Peachtree DAC ITx gekocht en het verschil was behoorlijk goed hoorbaar. Een aanrader!

  Reply

 8. Avatar
  January 04, 2018

  dag Bert,
  bedankt voor dit artikel, ook boeiend om al die reacties te lezen!
  Ik ben op zoek naar een goede 5v voeding voor mijn Raspberry + DAC + Kali reclocker.

  Ik ben erg benieuwd naar het verband tussen de verbeterde geluidskwaliteit en jouw Ziggo modem/router. Moet ik dat zo opvatten dat jij je muziekbestanden op een NAs hebt en dat zelfs de veoding van het modem invloed heeft op de geluidskwaliteit van je streamer?

  Reply

 9. Avatar
  April 11, 2018

  Ik snap de test niet. Een Ziggo modem/router i.c.m. geluid?

  Reply

 10. Avatar
  April 11, 2018

  Heeft de iPower zin als laptopvoeding? Heb een 6W laptop.

  Reply

 11. Avatar
  July 06, 2019

  Ik ga m proberen voor mijn Ziggo Modem. Door deze modem krijg ik een lichte ruis in mijn speakers. Hoop het hiermee te verhelpen.

  Reply

<