Concert: Tjing Tjing (starring Roosbeef & André Manuel)

16 december 2016 Burgerweeshuis Deventer

Een dik half jaar geleden had ik de kaarten al in huis; vrijdagavond was het zover. Roos Rebergen, beter bekend als Roosbeef, en André Manuel gaven een concert met hun gelegenheidsband  Tjing Tjing. Beiden heb ik afzonderlijk al eens live gezien en ik vind het niet verwonderlijk dat ze elkaar gevonden hebben in deze band. Ze zingen allebei in het Nederlands en doen in mafheid, gevoeligheid en melancholie die vaak op het zwartgallige af is niet voor elkaar onder. Vanavond werd er voornamelijk werk gespeeld van het afgelopen november uitgekomen album Bang zullen ze leven. De zuivere, fragiele stem van Roos combineert prachtig met de rauwe stem van André. Gevoelige, rauwe en melancholieke nummers wisselen elkaar af. Op een enkel gevoelig nummer na is het overwegend stevige rock die er gespeeld wordt. In het nummer Junkie zorgt André samen met collega gitarist Sjoerd Bruil voor een knallend gitaarduel à la Led Zeppelin. De teksten zijn geniaal en het is toch meer Roosbeef dan André Manuel heb ik het idee. Het nummer Rattenkop was bijvoorbeeld twee jaar terug al te horen bij een concert van Roosbeef; ook in het Burgerweeshuis trouwens. De ruwe zang en het gitaarwerk van André Manuel zorgen er echter wel voor dat Tjing Tjing muzikaal steviger in de schoenen staat dan de band van Roosbeef destijds. Behalve werk van het Tjing Tjing album wordt het nummer Meisjes van het  Roosbeef album Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten gespeeld en als afsluiter het mooie nummer Kraaien van Manuel uit de tijd dat hij opzien baarde met zijn band Krang.


setlist

Naast dat ik het leuk vind om na een concert thuis te komen met een, liefst gesigneerd, album van de artiest; heb ik er een sport van gemaakt een setlist te bemachtigen. Dat schrijft ook wat gemakkelijker na die tijd want je hebt zwart op wit wat er gespeeld is. Ook is het leuk die dan ook te laten signeren. Deze heb ik nadat ik min of meer toestemming had van een roadie mee genomen van het podium. Deze setlist is door de bassist voorzien van wat akkoorden; toen ik hem deze liet signeren merkte hij op dat hij deze aantekeningen nog nodig had. Hij kon blijkbaar toch leven met het gemis want hij pakte ‘m niet af. Aardig om te zien is dat het nummer meisjes blijkbaar op het laatste moment is toegevoegd. De laatste toegift, Kraaien, staat er niet op.

Setlist en achterzijde lp hoes met handtekeningen en de cd, die overigens ook mooi bedrukt is.

het album Bang zullen ze leven

voorzijde lp

Na het concert werden er albums verkocht en was de band aanwezig om deze te signeren. Er waren twee keuzes: vinyl en vinyl met een ingesloten cd. Omdat een cd gemakkelijk te rippen is zodat de muziek gestreamd kan worden, werd het de laatste. De hoes van de plaat is voorzien van mooi artwork en de plaat zit in een goede latex binnenhoes. Dat zie ik graag. De cd zit in een eenvoudig onbedrukt papieren hoesje wat je vaker tegenkomt bij dit soort uitgaven. De cd zelf is bedrukt met artwork dat ook is gebruikt voor de voorzijde van de hoes. Op de terugweg hebben we de cd gelijk gedraaid en het bleek dat de nummers live en als studio opname niet veel verschillen. Jammer dat het vette gitaarwerk aan het einde van het nummer junkie op het album ten prooi is gevallen aan een genadeloze fade out. 


 Onderstaand het persbericht van de release van het album en een link naar de website van Roosbeef:

12OKT
Andre Manuel en Roos Rebergen. Twee eigenaardige figuren. Hing al jaren in de lucht. André kent Roos vanaf dat ze kon paardrijden en nu is het zo ver. Soms moet je er even op wachten.André heeft nog nooit met een vrouw gezongen, laat staan geschreven. Ze spraken af in Antwerpen. Gingen naar de bioscoop en schreven in een rap tempo een album. Roos: “er zijn weinig mensen die me kunnen voeden en dat hebben we allebei. Een soort energie, de woorden komen als we samen zijn. Onze hoofden staan dan op aan.”

André wilde alles wat ie nog niet kende. Studio Jezus in Antwerpen, onder leiding van Pascal de Weze en muzikanten die hij niet kende. In twee dagen is het spul opgenomen. Het heet ‘Bang zullen ze leven’ en nu het plaatje af is zei André, “gaat de zangeres verhuizen naar Amerika”. Maar Roos komt voor de shows in november en december 2016 terug. Een feestband zonder hoempa pa. Veel gitaargeweld. En stemmen die snijden en u aaien.

Het Album komt in de Benelux uit op vinyl (inclusief CD), op 18 november 2016 op Buffel | M.A.R.S. en wordt gedistribueerd door [PIAS]. Ter promotie van album en tour verschijnen in de komende week de singles ‘Ik ben het weer ‘en ‘Rattenkop’.

Tjing Tjing

Andre Manuel zang gitaar

Roos Rebergen zang keys

Sjoerd Bruil gitaar

Pieter Van Buyten bas

Tim van Oosten drums

Tracklisting ‘Bang zullen ze leven’

1. Oeverloos – 2. Lipgloss – 3. Ik ben het weer – 4. Als de hemel – 5. Pak me dan – 6. Wereldvreemd – 7. Rattenkop – 8. Hoe je leven moet – 9. Junkie – 10. Houdgreep – 11. Praat niet

Artwork: Adri Karsenberg

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

3 Comment responses

 1. Avatar
  December 21, 2016

  Van Roos ken ik niks van André wel, toch leuk dat zo’n gelegenheidsduo elkaar heeft gevonden. Als het maar geen eeneiige tweeling wordt, daar hebben we al zo veel van (Nick & Simon). Opvallend dat PIAS (mijn favoriete label) een rol speelt, dan wel in de distributie, maar toch.

  Reply

 2. Avatar
  December 21, 2016

  Wederom mooie sfeertekening van een optreden , nu in het Deventer Burgerweeshuis. Maakt me altijd nieuwsgierig naar muzikanten die ik niet echt ken. hooguit van naam…

  Reply

 3. Avatar
  December 22, 2016

  Roos Rebergen ken ik van naam, als aparte verschijning en haar frisse rake, ontroerend komische teksten. Leuk dat deze oude bekenden hun talenten hebben gebundeld met Tjing Tjing. Fijne sfeertekening van de avond. Top!, ga zo door Emiel !

  Reply

<